Ποιους «καίει» ο ενιαίος και αυτοτελής φόρος 28%

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται ότι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την εφαρμογή του ενιαίου και αυτοτελή φόρου 28% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, στον οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.

Ο εν λόγο φόρος μειώνει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων που διανέμουν μερίσματα, καθώς τώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με 20% και επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 25% σε κέρδη που διανέμονται, με αποτέλεσμα η μέση φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στο 42,5%. Με το νέο σύστημα οι δυο φόροι ενοποιούνται.

Από

την άλλη πλευρά, θα φέρει επιβαρύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις που δεν διανέμουν  κέρδη και φορολογούνται τώρα με 20%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ζημιωθούν, αφού θα φορολογηθούν με 28%,  χωρίς αφορολόγητο. Σήμερα είναι ενταγμένοι στην φορολογική κλίμακα και ότι 780.000 επιτηδευματίες θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς φορολόγησης ενδέχεται να ισχύσει αναδρομικά από τη χρήση του έτους 2012, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει στόχο να εισπραχθούν εντός του 2013 πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 900.000.000 ευρώ. Επιπλέον, η παρακράτηση φόρου από τα εισοδήματα που προέρχονται από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα αναμένεται να αυξηθεί από το 20% στο 30%.

Οι αυξήσεις φόρων εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ θα φθάσουν μέχρι και τα 3.580 ευρώ το χρόνο σε ποσά και μέχρι 2.700%  σε ποσοστά, ενώ οι μειώσεις φόρων για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ θα κυμανθούν από 420 έως 12.920 ευρώ το χρόνο  ή σε ποσοστά από 2% έως και 23,5%.

σχετικά άρθραΣτις διαδηλώσεις εστιάζεται το ενδιαφέρον των διεθνών μέσωνΌφελος 19 εκατ. ευρώ από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥΒενιζέλος: Θέλουμε ελπιδοφόρο μήνυμα από τις ΒρυξέλλεςΠ. Δούκας Οι απεργίες πληγή για το ΑΕΠΣτηρίζει Ελλάδα η ΜέρκελΤο 66% των παιδιών μπαίνει στο internet από το κινητό τηλέφωνοΝέα δήλωση Γιούνκερ για ΕλλάδαΠοιοι απεργούν σήμερα. Συγκεντρώσεις σε Πεδίο Άρεως και ΟμόνοιαΓ. Στουρνάρας: «Κλείνει» την ερχόμενη εβδομάδα η συμφωνία με την ΤρόικαΕκτός ατζέντας η Ελλάδα στη Σύνοδο κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα