Ποιός ήταν ο δημοσιογράφος Η.Δημητρακόπουλος που πέθανε στα 88 του χρόνια

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου του 1928, έγινε ο νεότερος φυλακισμένος των φυλακών Αβέρωφ από τις κατοχικές δυνάμεις το ‘43, ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της Καθημερινής του Γεωργίου Βλάχου στα ’50.

Από την πρώτη ημέρα της χούντας ήταν αποφασισμένος να φύγει στο εξωτερικό παρόλον ότι η δικτατορία του είχε αφαιρέσει το διαβατήριό του. Κάποιοι της κυβέρνησης της Δανίας τον βοήθησαν να πάρει άδεια να παρακολουθήσει ένα συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στην Βαρσοβία.

Από εκεί πήγε στην Κοπεγχάγη και από εκεί έφτασε στην Ουάσιγκτον την 1η Οκτωβρίου 1967.

Από την θέση του πολιτικού συμβούλου του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μαγκόβερν, προσπαθεί να συντονίσει τον αντιδικτατορικό αγώνα ερχόμενος σε επαφή με πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς όπως ο Τεντ Κένεντι.

Υπήρξε ανταποκριτής της «Χέραλντ Τρίμπιουν» και ήταν ο άνθρωπος που το 1968 είχε αποκαλύψει ότι η Χούντα χρηματοδότησε μέσω 549.000 δολλάρια την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον και του Σπύρου Άγκνιου, το 1968, από κονδύλια που έστελνε η CIA στην ΚΥΠ για την αντικομμουνιστική εκστρατεία.

Η συγκεκριμένη πληροφορία, μεταφέρθηκε από τον Δημητρακόπουλο στον Λάρυ Ομπράϊαν, τότε πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος, και οδήγησε στο περίφημο σκάνδαλο Watergate και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Νίξον από το προεδρικό αξίωμα (1974). Μαζί του αποχώρησε από το προσκήνιο και ο Κίσινγκερ.

Όταν έπεσε η Χούντα, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα. Αρκετά χρόνια μετά τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κα΄ρολο Παπούλια με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα