ΠΟΙΟΙ «ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ» ΤΟΝ ΓIΩΡΓΟ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ

H θητεία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου, λήγει τον Ιούνιο. Είναι λοιπόν θέμα ημερών να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η ανανέωση ή όχι της θητείας του για τα επόμενα 6 χρόνια. Στην περίπτωση που δεν έχουμε ανανέωση, ένα άλλο πρόσωπο θα καθήσει στην καρέκλα του Διοικητή.

Την απόφαση, θα την πάρει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, φυσικά και θα πάρει πολύ σοβαρά υπόψη, όχι μόνο τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες του κ.Προβόπουλου στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του ελληνικού

τραπεζικού συστήματος και της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις απόψεις του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και των περί αυτόν Κεντρικών Τραπεζιτών της ευρωζώνης.

Τα παραπάνω, οι πάντες τα γνωρίζουν πολύ καλά. Και όμως, εδώ και δύο περίπου μήνες, έχουν αρχίσει να «λειτουργούν» δύο …παρατράπεζες πληροφοριών. Ελληνικές και με τη βούλα!

- Η πρώτη «παρατράπεζα», είτε επειδή έτσι «γουστάρει», είτε επειδή έχει μάθει στο νταβατζιλίκι και το χούι δεν κόβεται, είτε επειδή «προσφέρει υπηρεσίες» σε έναν – δύο «μεγάλους» επιχειρηματίες που έχουν… θιγεί από φράσεις ή πράξεις του Γ.Προβόπουλου, είτε επειδή θέλει να …βολέψει τον Γ.Στουρνάρα σε περίπτωση ανασχηματισμού (σ.σ. σιγά που έχει την ανάγκη τους τώρα ο Στουρνάρας που έχει απευθείας επαφή με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε…), δημιουργεί σενάρια αντικατάστασης του Γ.Προβόπουλου.

«Θα φύγει», λένε, «και στη θέση του θα πάει ο υπουργός Οικονομικών, τη θέση του οποίου θα πάρει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μ.Παπασταύρου».

- Η δεύτερη «παρατράπεζα», που «τσιμπάει» σαν τον χάνο στο αγκίστρι, μόλις βγαίνουν οι «νταβά» και «διώχνουν» τον Προβόπουλο, αντεπιτίθεται με …θυμιατό και λιβάνι. Υμνεί τον «θεό» Προβόπουλο, κατακεραυνώνει τον Στουρνάρα που είναι «ανίκανος» για αυτή τη θέση και ομιλεί περί επερχόμενης καταστροφής της χώρας και περί …λιμών, σεισμών και καταποντισμών στο τραπεζικό σύστημα . Το μόνο που δεν ακούσαμε ακόμα είναι η πρόταση να γίνει …λαική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον Προβόπουλο».

Ο Γ.Προβόπουλος, πέρα από την αξιοσύνη του, που την απέδειξε περίτρανα, είναι ένας σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος και επιστήμονας. Δεν έχει λοιπόν ούτε τον «φόβο», ούτε την «ανάγκη» «παρατραπεζών» που αναλαμβάνουν εργολαβικά και απρόσκλητα να του καθορίσουν το μέλλον. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές θέσεις κορυφής, δεν αποφασίζονται με τα απλά κριτήρια προσόντων και επιτυχιών. Η εσωτερική πολιτική συγκυρία και ο διεθνής περίγυρος παίζουν τον καθοριστικό ρόλο.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: ΠΟΙΟΙ «ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ» ΤΟΝ ΓIΩΡΓΟ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα