Ποιό εμβόλιο να επιλέξω;

11:46 2/2/2021 - Πηγή: BankWars

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν πιο εμβόλιο να κάνουν! Ποιο εμβόλιο πρέπει να επιλέξετε λοιπόν;

Ο αριθμός των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 θα αυξηθεί σύντομα, αφού άλλες δυο εταιρείες οι Johnson & Johnson και Novavax ανακοίνωσαν και οι δύο θετικά αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα. Ίσως έτσι θα αυξηθεί και η δυνατότητα επιλογής.

Ποιο εμβόλιο θέλετε;

Η απάντηση μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη. Καμία από τις καινούργιες εταιρείες δεν φαίνεται τόσο αποτελεσματική όσο τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία messenger RNA. Η Pfizer και η Moderna είναι πολύ αποτελεσματικές. Το Ισραήλ που μέχρι εχθές είχε εμβολιάσει και με τις δυό δόσεις 1500000,  δίνει την ίδια σχεδόν αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών 92%. Αντίστοιχα η Novavax δίνει 89% και η J & J 66%.

Και άλλα τέσσερα, αυτό της AstraZeneca, καθώς και της Κίνας και Ρωσίας, ξεπέρασαν το επίπεδο αποτελεσματικότητας 50% που είχαν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για έγκριση.

Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε το εμβόλιο με τους καλύτερους αριθμούς; Οχι απαραίτητα. Όμως αν το σκεφτούμε κανείς δεν θα έπαιρνε αντιβιωτικό που είναι 66% αποτελεσματικό εάν ήταν διαθέσιμο ένα άλλο με 95% αποτελεσματικότητα.

Όμως οι άνθρωποι που εμβολιάζονται δεν είναι άρρωστοι. Τα εμβόλια πρέπει να θεωρούνται περισσότερο κάτι σαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όπως η ασφάλιση αυτοκινήτου, όλοι θέλουν να την έχουν αλλά πιθανότατα πολλοί δεν θα την χρειαστούν ποτέ.

Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη προστασία, καθώς είναι πιθανότερο να τη χρειάζονται. Αυτό είναι το κλειδί σε μια πανδημία αναπνευστικής νόσου, όταν ένας ιός μετακινείται γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο, συνεχώς μεταλλάσσεται με τρόπους που μπορεί να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά του στη μόλυνση και την εξάπλωση.

Εάν τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν αρκετά την εξάπλωση, σε ευρεία κλίμακα, θα είναι πιο δύσκολο για τον ιό να ανταγωνιστεί και τελικά θα είναι εκτός αγώνα.

Με λιγότερη κυκλοφορία ιών, θα υπάρχει λιγότερος κίνδυνος έκθεσης για όλους, είτε έλαβαν τα πιο ισχυρά εμβόλια, λιγότερο ισχυρά ή κάποιοι καθόλου. Τα καλά νέα με τις λήψεις J&J και Novavax είναι η ευκολία διανομής τους δεν χρειάζεται να καταψύχονται κατά τη μεταφορά, πολύ σημαντικό και αυτό.

Η ανοσοποίηση J&J λειτουργεί με μία μόνο δόση. Και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να παράγουν εκατομμύρια δόσεις για τον κόσμο τους επόμενους μήνες. Λοιπόν, ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνετε; Δεδομένου ότι 55 χρονών υγιείς και κάτω,  δεν είναι στην επικινδυνότερη ομάδα, το πρώτο που προσφέρεται!

Κάντε το σύντομα και ας μην το χρειαστείτε ποτέ. Γιατί αλλιώς δύσκολα να σταματήσει ένας τέτοιος ιός!

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα