Πληθωρισμός και μετάλλαξη “Όμικρον” απειλούν με ύφεση τις οικονομίες – Οι προβλέψεις για τις “κυρίαρχες” χώρες του πλανήτη

Καθόλου “εύκολο” δεν θα είναι το 2022 για την παγκόσμια οικονομία. Ο άγνωστος μέχρις στιγμής Χ της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοιού και ο πληθωρισμός,  μαζί με το αυξημένο κόστος ενέργειας έχουν ταράξει την ησυχία των κεντρικών τραπεζών, των κυβερνήσεων και των καταναλωτών.  Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από ότι προέβλεψαν πέρυσι οι ειδικοί. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστούν σύντομα, μιας και για να αποκατασταθούν οι μεταφορές με πλοία χρειάζεται χρόνος.

Και βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η Όμικρον δεν θα χειροτερεύσει την κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας.

Παρόλα αυτά τη χρονιά που μας έρχεται οδεύει προς ένα ορόσημο το οποίο αρχικά αναμενόταν να «πιάσει» το 2024.  Η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), όπως  μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ωθηθεί από την συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία, ενώ αν ο πληθωρισμός επιμείνει, μπορεί να είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποφύγουν την στροφή των οικονομιών τους σε ύφεση, ανέφερε το CEBR.

“Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι το πώς οι παγκόσμιες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Douglas McWilliams, αναπληρωτής πρόεδρος του CEBR. “Ελπίζουμε ότι μια σχετικά μέτρια προσαρμογή θα θέσει υπό έλεγχο τα μη παροδικά στοιχεία. Αν όχι, τότε ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ύφεση το 2023 ή το 2024”.

Το CEBR προέβλεψε επίσης πως:

– Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα χρόνο.

– Η Ινδία θα ανακτήσει την έκτη θέση από τη Γαλλία το επόμενο έτος και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το 2031, ένα χρόνο αργότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

– Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι 16% μεγαλύτερο από τη Γαλλία το 2036, παρά το Brexit.

– Η Γερμανία θα ξεπεράσει την ιαπωνική οικονομία το 2033.

– Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 2 τρισ. δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2036, καθώς οι εταιρείες μετακυλούν το κόστος των επενδύσεων στην απαλλαγή από τον άνθρακα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα