Πληθωρισμός εν όψει – Το κόστος αποστολής εμπορευματοκιβωτίων από την Ασία στην Ευρώπη είναι 10 φορές υψηλότερο από τον Μάιο του 2020

Tα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα προκαλούν διαταραχές στην παραγωγή των εργοστασίων στην Ασία, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στην Ευρώπη είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από τον Μάιο του 2020. Οι εφοπλιστές κερδίζουν με την μεγάλη αύξηση των ναύλων, παραγωγικές βιομηχανίες και εμπόριο αυξάνουν το κόστος τους και προσπαθούν να μην μετακυλίσουν άμεσα αυτό το κόστος στον τελικό

καταναλωτή. Για πόσο όμως καιρό ακόμα;

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεταποίηση δέχεται χτύπημα από την έλλειψη βασικών υλικών και το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και Ενέργειας. Το γεγονός οδηγεί σε διαμάχες για να πάρουν οι επιχειρηματίες χώρο στα πλοία, ωθώντας τους ναύλους σε ρεκόρ και ορισμένους εξαγωγείς να αυξάνουν τις τιμές ή απλώς να ακυρώνουν τις αποστολές εντελώς.

Η αποφασιστικότητα της Κίνας να εξαλείψει την Covid σημαίνει ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων μπορεί να προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στο εμπόριο. Αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά μέρος στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Ningbo για δύο εβδομάδες, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας λιμενεργάτης είχε την παραλλαγή Δέλτα.

Τα υψηλότερα ναύλα και οι τιμές των ημιαγωγών θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Chua Hak Bin, οικονομολόγος της Maybank Kim Eng Research Pte στη Σιγκαπούρη.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία, καθιστά δύσκολη τη λειτουργία πολλών εργοστασίων. Στο Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό υποδημάτων και ενδυμάτων στον κόσμο, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους ιδιοκτήτες εργοστασίων να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να κοιμούνται στα εργοστάσιά τους για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις εξαγωγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα