Πλαφόν σε μαγνητικές και αξονικές βάζει ο ΕΟΠΥΥ

Nέο κύκλο ταλαιπωρίας αναμένεται να ανοίξει χθεσινή απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ορίζεται από 1ης Ιουλίου πλαφόν εξετάσεων ανά μηχάνημα και ειδικότερα για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους αλλά και για μαστογράφους που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ, θα υπάρχει μηνιαίο πλαφόν στον αριθμό μαγνητικών τομογραφιών( ξεκινώντας από 400 εξετάσεις ανά μηχάνημα),

αξονικών τομογραφιών (ξεκινώντας από 600 εξετάσεις) και μαστογραφιών (600 αναλογικές και 1.000 ψηφιακές ) που θα διενεργούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μοιραία και εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο των μηνιαίων εξετάσεων στο κέντρο όπου απευθύνεται ο ασφαλισμένος, θα είναι αναγκασμένος να αναζητά άλλο «ελεύθερο» μηχάνημα.

Εάν δε συνεκτιμήσει κανείς ότι έως και σήμερα, παρότι δεν ισχύει πλαφόν, η εξεύρεση άμεσου ραντεβού στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά κανόνα μια… δύσκολη αποστολή, μπορεί να συμπεράνει τις παρενέργειες του νέου «σφιχτού» συστήματος.

Μάλιστα, η μοναδική περίπτωση όπου αίρεται ο περιορισμός του πλαφόν είναι εάν ο ασθενής επιλέξει να πληρώσει από την τσέπη του την εξέταση.

Επιπλέον, αναδιαμορφώνεται και ο τιμοκατάλογος αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα, ανάλογα – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ίδια απόφαση – με «τις τεχνολογικές εξελίξεις που ενσωματώνουν τα σύγχρονα μηχανήματα (νέες διαγνωστικές ικανότητες) και το κόστος κτήσης και συντήρησης των συστημάτων (πάντα η νέα τεχνολογική γενιά είναι ακριβότερη από την απερχόμενη)».

Πηη: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα