Πιθανός μηχανισμός που οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ, ο μεταβολισμός της εγκεφαλικής φρουκτόζης

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus υποστηρίζει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ενεργοποίηση της φρουκτόζης που παράγεται στον εγκέφαλο.

«Στην ουσία, προτείνουμε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια σύγχρονη ασθένεια που οφείλεται

σε αλλαγές στον τρόπο διατροφής στον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να διαταράξει τον εγκεφαλικό μεταβολισμό και τη νευρωνική λειτουργία», δήλωσε ο συγγραφέας Richard Johnson

Τα δεδομένα συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ενεργοποίσης του μεταβολισμού της φρουκτόζης στον εγκέφαλο με την ασθένεια. Βοηθούν επίσης στην εξήγηση συσχετίσεων, όπως γιατί ο διαβήτης και η παχυσαρκία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Η πηγή της φρουκτόζης προέρχεται κυρίως από την ενδογενή παραγωγή στον εγκέφαλο. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει μόνος του φρουκτόζη μετατρέποντας μεγάλες ποσότητες γλυκόζης που έχουν καταναλωθεί από μια κακή διατροφή.

Έτσι, η μείωση της παραγωγής μιτοχονδριακής ενέργειας παρεμποδίζεται από τη νευρωνική γλυκόλυση που είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια των επιπέδων εγκεφαλικής ενέργειας που απαιτείται για να παραμείνουν οι νευρώνες λειτουργικοί και βιώσιμοι.

Νέες θεραπείες που στοχεύουν στην αναστολή του ενδοεγκεφαλικού μεταβολισμού της φρουκτόζης θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν νέο τρόπο πρόληψης και θεραπείας αυτής της νόσου», προσθέτει ο Johnson.

Σε αυτό το σενάριο, οι αμυλοειδείς πλάκες που ενοχοποιούνται κυρίως για την εμφάνιση της νόσου και τα νευροϊνιδια αποτελούν μέρος της φλεγμονώδους απόκρισης και συμμετέχουν σε τραυματισμό, αλλά δεν είναι οι κεντρικοί παράγοντες που οδηγούν στην ασθένεια.

Αναστολή των ενζύμων στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην παραγωγή φρουκτόζης ή στον μεταβολισμό της μπορεί να προσφέρει νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα