Πέτσας: Μείζονος σημασίας η συμφωνία με την Ιταλία – Δεν εφησυχάζουμε με τον κορωνοϊό

Μείζονος σημασίας χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνωρίζοντας πως θα χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Μείζονος σημασίας εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι μάλιστα θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται δηλαδή καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμφωνία,

μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, για την πατρίδα μας. Η συμφωνία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα σαράντα ετών. Βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών», σημείωσε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του Briefing.

«H συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα  τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γειτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας του 1982.  Δείχνει το δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν οι γειτονές μας», πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

Ακόμη ότι «η Συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική και γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».

Απαντώντας σε ερώτημα αν η συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για συμφωνία με την Τουρκία ο κ. Πέτσας τόνισε: «Νομίζω ότι είναι μία συμφωνία η οποία θα χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ για τις συζητήσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής. Πάντα βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και εν προκειμένω στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Καλή η επιδημιολογική εικόνα»

«Ένα μήνα μετά την άρση του locκdown η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικό ο R0 είναι χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν από την ώρα που αποφασίσαμε την άρση του lockdown. Παρόλαυτά κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει», σημείωσε αναφερόμενος στον κορωνοϊό.

«Προφανώς δεν εφησυχάζει η κυβέρνηση. Τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους. Ξέρουμε όλοι ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να υπάρχει και να καραδοκεί. Ξέρουμε ότι αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», πρόσθεσε.

«Εστιάζουμε τώρα αφενός στο ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων την ώρα που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον Τουρισμό και αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες. Είτε αυτές αφορούν μία περιοχή, μια γειτονιά, ένα νησί, ένα νομό είτε αφορούν μια δομή, ένα σχολείο ή κάτι άλλο. Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε για όλα. Σε ό,τι αφορά τοπικές εστίες δρούμε τοπικά και με αποφασιστικότητα. Για παράδειγμα στην Ξάνθη κλείσαμε ήδη τέσσερα σχολεία», εξήγησε ακόμα.

Τι είπε για «Ειρήνη», Έβρο και Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σε σχέση με τις ροές στον Έβρο ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση γενικά και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε ξηρά και θάλασσα».

Αναφερόμενος στην  επιχείρηση “Ειρήνη” για τη Λιβύη διευκρίνισε ως «Οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ. Οι εντολές πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα. Αυτήν θα θίξει σήμερα ο πρωθυπουργός».

Τέλος, για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης εξήγησε πως «Το παράμονο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις από ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην οικονομία τα ομόλογα

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση σημειώνει «ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της προχθεσινής έκδοσης 10ετους ομολόγου».

Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%, που είναι περίπου ίσο με αυτό της αντίστοιχης έκδοσης, του περασμένου Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερο, πιο κάτω από το μισό της έκδοσης του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Και τα στοιχεία αυτά  αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

«Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει – για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού –  ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στην οικονομία, στην Πατρίδα μας», τόνισε.

Τα μέτρα για εργασία  και επιχειρηματικότητα

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας συνεχίζονται οι δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Για το διττό αυτό στόχο σημειώνεται ότι:

– Πρώτον: Υπεγράφη από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το «SURE», και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για την ενίσχυση της απασχόλησης.

– Δεύτερον: Ξεκινά η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» στο πλαίσιο της οποίας θα διατεθούν  περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ.

– Τρίτον: 160.740 εταιρείες που προχώρησαν σε εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ Μαρτίου μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της έκπτωσης του 25%, σύμφωνα με σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ που εκδόθηκε χθες.

«Η Κυβέρνηση αξιοποιεί – και θα συνεχίσει να αξιοποιεί – όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, για να κρατηθεί ο παραγωγικός ιστός και να μείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα