Πετρέλαιο: Σε υψηλά δύο μηνών, σενάρια για 100 ευρώ στο Brent

Σε υψηλά δύο μηνών έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη. Η μείωση των ανησυχιών για μεγάλη “βλάβη” στις οικονομίες από την παραλλαγή Όμικρον, συμβάλλει στα θετικά σενάρια για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Αλλά και το συμβόλαιο του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 13,3% στα 4,818 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες Το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 47% για το 2021 και έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν κατά 30% για το 2022.

Την

Τετάρτη, ο αμερικάνικο αργό παράδοσης Φεβρουαρίου  κέρδισε 2%, στα 82,84 δολάρια το βαρέλι και το Brent παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 1,5% και έκλεισε στα 84,96 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη βρίσκονται στα ελάχιστα ιστορικά για αυτή την εποχή επίπεδα με βάση τις πολυετείς παρατηρήσεις, ενώ η απόληψη έχει υπερβεί το 50% του όγκου που είχε διοχετευθεί σ’ αυτές πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Συγκεκριμένα από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στις 10 Ιανουαρίου η απόληψη είχε φθάσει στο 55,6%, ή στα 22,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η γενική πληρότητα των εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη στις 10 Ιανουαρίου έφθασε στο 50,88% και αυτή τη στιγμή ο όγκος ανέρχεται στα 54,93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι δηλαδή κατά 18 δισεκατομμύρια και πλέον κυβικά μέτρα μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Προς τα 100 δολάρια;

“Αν υποθέσουμε ότι η Κίνα δεν θα υποστεί απότομη επιβράδυνση, ότι η Omicron στην πραγματικότητα γίνεται Omi-gone, και με την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή σαφώς περιορισμένη, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο το Brent να μην μπορέσει να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το 1ο τρίμηνο, ενδεχομένως νωρίτερα”, δήλωσε ο αναλυτής της Oanda, Τζέφρι Χάλεϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα