Πετρέλαιο με πτώση την Παρασκευή

Απώλειες την Παρασκευή στις τιμές πετρελαίου με την αναμενόμενη, μετά την υπογραφή της εκεχειρίας των αντιμαχομένων, αύξηση εξαγωγών από τη Λιβύη και τις αβεβαιότητες ως προς τη ζήτηση εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορωνοιού.

Το συμβόλαιο του αμερικάνικου αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε  1,9% και έκλεισε στα 39,85 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας

Υόρκης, Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε  1,6% και έκλεισε στα 41,77 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.

“Οι εξαγωγές της Λιβύης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε τέσσερις εβδομάδες”, δήλωσε στο MarketWatch ο Marshall Steeves, αναλυτής των αγορών ενέργειας της IHS Markit. Σημειώνεται πως η Λιβύη ξεκίνησε εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έφτασε την Τετάρτη στα 560.000 βαρέλια την ημέρα, από 150.000 το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της χώρας υπέγραψαν συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης.

Η Λιβύη παραμένει απαλλαγμένη από τις περικοπές παραγωγής από τον OPEC+ και “συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην αποκατάσταση της προσφοράς και των εξαγωγών”, δήλωσε ο Robbie Fraser, ανώτερος αναλυτής της Schneider Electric.

Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να “κλείσουν μια συμφωνία για το οικονομικό πακέτο πριν από τις εκλογές, ενώ η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Steeves. “Τα νέα μέτρα lockdown που επιβάλλονται και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απειλούν τη ζήτηση, επομένως η οικονομική ενίσχυση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι σημαντική ανάλογα με το περιεχόμενό της.”

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου το 2020 αναμένεται να μειωθούν κατά 16,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 225 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή). ΄

“Η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί εφέτος περίπου κατά 10%, φθάνοντας στα επίπεδα των 507 εκατ. τόνων σε σχέση με το αρχικό σχέδιο παραγωγής των 558 έως 570 εκατ. τόνων”, δήλωσε ο Νόβακ επισημαίνοντας ότι στο διάστημα 2021-2023, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο τομέα της ζήτησης, η παραγωγή πετρελαίου προγραμματίζεται να φθάσει από τους 518 έως τους 560 εκατ. τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα