Πετρέλαιο: Έχασε σε 5 μήνες το 30% της τιμής του – Κλείσιμο στα 74,43 δολάρια το βαρέλι

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η τιμή του αργού πετρελαίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά 30%
Παρά την μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ κατά 1,7 εκ. βαρέλια, η τιμή κατέγραψε πτώση κατά -3,61% υποχωρώντας στα 74,43 δολάρια.
Η τιμή του Brent έκλεισε στα 77,99 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Αφορμή

για τη νέα υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού υπήρξε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που εκτιμά πως η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα θα πέσει στα επίπεδα του 2008 (!), ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν νέα επιβράδυνση της υπ’ αριθμόν δύο ενεργοβόρου οικονομίας του πλανήτη, της κινεζικής. Αιτία για τη νέα πτώση όμως θεωρείται από τους ειδικούς η στάση που κρατάει η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ. Οι ειδικοί θεωρούν πως η Σαουδική Αραβία μειώνει συνεχώς τις τιμές στις οποίες πουλάει αργό προς τις ΗΠΑ – και εδώ και μια εβδομάδα και προς την Ευρώπη – σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της σε μια περίοδο που η προσφορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και παράλληλα οι ΗΠΑ αρχίζουν σοβαρά να εκμεταλλεύονται τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου που διαθέτουν και τα οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν εκμεταλλεύσιμα εμπορικά.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 Νοέμβριου.
Οι χώρες – μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή, προκειμένου να διασωθεί η τιμή του αργού, ή θα διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή, ωθώντας σε νέα χαμηλά το μαύρο «χρυσό».

Keywords
Τυχαία Θέματα