Πέθανε ο Ιάπωνας «αυτοκράτορας» των μίνι μάρκετ Μασατόσι Ίτο

Έφυγε από τη ζωή  στα 98 του χρόνια  ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασατόσι Ίτο, που «έχτισε» την περιουσία του μετατρέποντας την εταιρεία μίνι μάρκετ 7-Eleven σε κολοσσό που δραστηριοποιείται σε Ασία και Αμερική.
Η φίρμα έχει σήμερα πάνω από 83.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο βρίσκεται στην Ιαπωνία.
Η παρουσία του Ίτο στο εμπόριο άρχισε το 1956, από μία μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο την οποία διηύθυνε ο ετεροθαλής αδερφός του.

Αρχικά ο Ίτο την μετονόμασε σε Ito-Yokado και την μετέτρεψε σε αλυσίδα μικρών καταστημάτων τροφίμων, ακόμη και ενδυμάτων.
Σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, στέλεχος της Ito-Yokado γνώρισε τα καταστήματα της 7-Eleven, τα οποία ανήκαν στην Southland Corporation. Οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να συνεργαστούν και, σύντομα, το 1974, άνοιξε το πρώτο 7-Eleven στην Ιαπωνία.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1990, η Ito-Yokado έφτανε να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην Southland Corporation.
Ο Ίτο παραιτήθηκε το 1992 (παρέμεινε επίτιμος πρόεδρος) με την κατηγορία ότι προχώρησε σε πληρωμές στην ιαπωνική μαφία, τη γιακούζα για να τηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Keywords