Πεσκόφ: Εθνικό έδαφος της Ρωσίας το Ντονμπάς – G7-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ καταγγέλλουν τα δημοψηφίσματα

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να ανακαταλάβουν το Ντονμπάς (Ντονέτσκ – Λουχάνσκ) και τις υπόλοιπες επαρχίες της Ουκρανίας που κατέχει ο ρωσικός στρατός ως επίθεση στο εθνικό της έδαφος, εάν τα “δημοψηφίσματα” που διεξάγονται εκεί παραγάγουν “θετικό αποτέλεσμα” υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με

το ρωσικό πρακτορείο Tass.

“Είναι αυτονόητο”, ανέφερε, όταν ερωτήθηκε εάν, σε περίπτωση “έγκρισης” της ενσωμάτωσης της προσάρτησης των επαρχιών αυτών στη Ρωσία μέσω των “δημοψηφισμάτων”, η απόπειρα του Κιέβου να ανακαταλάβει εδάφη θα θεωρηθεί ως επίθεση στο εθνικό έδαφος της Ρωσίας.

Ο Ντ. Πεσκόφ εξήγησε ότι “αμέσως μετά την έγκριση της απόφασης, το σύνταγμα της Ρωσίας θα έχει εφαρμογή και για τα συγκεκριμένα εδάφη”.

“Τα πάντα είναι ξεκάθαρα σε αυτό το επίπεδο”, πρόσθεσε. “Εάν υπάρξει κάποια πράξη ένταξης στη Ρωσία, τότε, αναλόγως, οι σχετικές προβλέψεις του συντάγματός μας αποκτούν άμεση εφαρμογή εκεί”, τόνισε.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ G7 και του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες της G7, καταδίκασαν τα “εικονικά” δημοψηφίσματα της Ρωσίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει ένα “ψεύτικο” πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος του ουκρανικού εδάφους, όπως αναφέρει το Reuters.

“Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται να είναι βήμα προς τη ρωσική προσάρτηση και ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε την υποτιθέμενη προσάρτηση, εάν αυτή συμβεί”, έγραψαν σε κοινή δήλωση που απέστειλε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως η συμμαχία θα αυξήσει τη βοήθειά του προς το Κίεβο ως απάντηση στα “εικονικά” δημοψηφίσματα της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τα “δημοψηφίσματα” στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία σε συνεργασία με τους συμμάχους, αν η Μόσχα προχωρήσει στην προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία σχεδιάζει αυτό που η Ουάσινγκτον περιγράφει ως εικονικά δημοψηφίσματα σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που θεωρείται ως βήμα προς την προσάρτηση των εδαφών αυτών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ), Ζαπορίζια και Χερσώνα.

“Γνωρίζουμε ότι αυτά τα δημοψηφίσματα θα χειραγωγηθούν”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre.
Keywords
Τυχαία Θέματα