Π. Μυλωνάς: Τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα-Στα 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα στο τέλος του 2020-Προχωρά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων άνω των 6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

Με αυτά τα δεδομένα, στόχος της τράπεζας είναι, τα συνολικά κόκκινα δάνεια να έχουν «πέσει» στα 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι των – περίπου – 11 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019 και των 22 δισ.

ευρώ, στην κορύφωση της κρίσης.

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε τιτλοποίηση, τους προσεχείς μήνες, αξιοποιώντας το σχέδιο Ηρακλής, ενώ για τη διαχείριση τους θα συνεργαστεί με κάποιους από τους servicers που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, δεν θα προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου της εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων, ενώ δεν σκοπεύει να συστήσει κάποια άλλη, ξεχωριστή εταιρεία για το σκοπό αυτό.

Για τις χρηματοικονομικές επιδόσεις της Εθνικής επισήμανε ότι ο στόχος για ROE δηλαδή απόδοση κεφαλαίων είναι το 11% και είναι επιτεύξιμος στόχος.

Η Εθνική έχει χορηγήσει 3 δισεκ. νέα δάνεια και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία.

Ο Μυλωνάς εξέφρασε την ανησυχία του για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα που σημειώθηκαν στο εξωτερικό με εξώσεις, είναι ορατός, άπαξ και οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα NPEs σε funds.

Εκτίμησε ότι οι αναφορές ότι υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι πολύ λιγότεροι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από ότι έχει εκτιμηθεί.

Για τα κεφάλαια που άντλησε 500 εκατ από το swaps τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση ώστε τα NPEs να μειωθούν από 11,4 δισεκ. σε 5 δισεκ. τουλάχιστον.
Ανέφερε ότι ενώ η Εθνική μπορεί να εκδώσει και νέο Tier 2 περί τα 400 εκατ σε αυτή την φάση δεν σχεδιάζεται νέα άντληση κεφαλαίων.

Προχωρά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς δημιουργείται το Data Room, στο οποίο θα δωθεί πρόσβαση στους 3 ενδιαφερόμενους.

Εν συνεχεία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Ο κύριος Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα προχωρήσει, θεωρώντας μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να φτάσουμε στη λύση της δημόσιας εγγραφής (IPO).

Στο «μέτωπο» των εργαζομένων, η εθελούσια που «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα έχει πάρει παράταση, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμάται ότι θα πάρει και εκ νέου παράταση.

Τέλος, ως προς το «μέτωπο» των τραπεζικών καταστημάτων έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος και έχουν μειωθεί στα 390, αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος της τράπεζας, πλέον, είναι η μείωση των εργαζομένων ανά κατάστημα.

Για το ΛΕΠΕΤΕ ανέφερε ότι έως τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να κλείσει το θέμα και εκτίμησε ότι τα 35 εκατ ή σε ένα εύρος 35 με 38 εκατ είναι το μέγιστο της συμμετοχής της Εθνικής.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα μέσω του νέου ασφαλιστικού.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα