«Πατριωτικό καθήκον» και η καταστροφή 400.000 μικρομετόχων; Πόσο θέλετε να μας τρελάνετε;

Ένα πραγματικά top στέλεχος του τραπεζικού τομέα, με αδιαμφισβήτητες επιτυχίες στο ενεργητικό του, αποχώρησε το 2009 από το χώρο, παρά το γεγονός ότι του είχε προταθεί από την τότε κυβέρνηση να παραμείνει.

Όταν βρεθήκαμε και τον ρώτησα «γιατί», μου απάντησε το εξής: «Με τιμά η πρόταση. Όμως γνωρίζω, ότι η κρίση είναι μπροστά μας και το κράτος για να σωθεί, κάποια στιγμή θα μηδενίσει σχεδόν τα ομόλογα που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια  των τραπεζών. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, είμαι επίσης σίγουρος, ότι θα πιέζει εμένα και όλους τους άλλους, να φορτώνουμε τα χαρτοφυλάκια με νέες εκδόσεις ομολόγων. Η θέση μου είναι να προστατεύω τα συμφέροντα των μετόχων και μέσω αυτών, τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Όπως καταλαβαίνεις, με αυτά που σου λέω, τα συμφέροντα των μετόχων δε θα μπορέσω να τα υπερασπιστώ. Άρα, φεύγω, παρότι θεωρώ πολύ τιμητική την πρόταση»

Να λοιπόν που όλα έγιναν όπως εκείνος ο τραπεζίτης μου είπε. Τα ομόλογα με το πρώτο PSI κουρεύτηκαν, οι τράπεζες έχασαν τα κεφάλαια και οι χιλιάδες μέτοχοι, μικροί και μεγάλοι, είδαν στο ταμπλώ του χρηματιστηρίου τις μετοχές τους στα τάρταρα.

Αυτό που ίσως δεν είχε φανταστεί ο συνομιλητής μου το 2009, είναι αυτό που πάει να συμβεί σήμερα: Να κουρευτούν και τα κουρεμένα! Να φτάσουν οι τράπεζες να έχουν αρνητικά κεφάλαια και να είναι στο έλεος της κάθε απόφασης Μέρκελ, δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης. Να βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή (που δεν εκφράστηκε ακόμα, για να είμαστε ειλικρινείς) πως «αν δεν τα δώσεις τα ομόλογα στην ανταλλαγήθα σε κρατικοποιήσω και… θα πεις και ένα τραγούδι».

Και καλά,  τους τραπεζίτες, μιας και κατηγορούνται δια …. πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν που δέρνει την ελληνική πραγματικότητα, ας το δεχθούμε! Να τιμωρηθούν, να βασανιστούν, να φτύσουν αίμα. Αλλά οι χιλιάδες μικρομέτοχοι, περί τους 400.000, τι φταίνε; Θα έχουν ακριβώς την τύχη των ομολογιούχων που είχαν πιστέψει στο ελληνικό δημόσιο και ελίχαν στα  ελληνικά ομόλογα τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις τους, αντί να τα βγάλουν στο εξωτερικό και να είναι σήμερα … καβαλάρηδες; Αυτό είναι το ευχαριστώ της ελληνικής Πολιτείας;

Σύντροφοι της κυβέρνησης: Κόψτε το λαιμό σας και βρείτε λύση. Λύση διαφορετική από την καταστροφή των μετόχων. Μιλήστε επιτέλους στους κυρίους της τρόικας και πέστε τους ένα ρημάδι «όχι». Ζητείστε και τη βοήθεια των «άθλιων» τραπεζιτών, μπας και σας δώσουν καμιά καλή ιδέα που θα αποτρέπει αυτό που πάει να γίνει.

Πατριωτικό καθήκον δεν είναι η καταστροφή των πάντων. Απλά γιατί, πατρίς χωρίς λαό και χωρίς πατριώτες, δεν υπάρχει!

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα