ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος έβαλε μπουρλότο – “Πέμπτη φάλαγγα στο κίνημα” αποκάλεσε όσους τον αμφισβητούν

00:05 6/6/2014 - Πηγή: BankWars

Έντονοι είναι οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις διαδικασίες ανασυγκρότησης.

Απαντώντας σε αυτό που καταγράφεται ως συντονισμένη προσπάθεια αμφισβήτησής του, ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της «Ελιάς» έκανε λόγο ανοιχτά για «πέμπτη φάλαγγα» εντός του κόμματος, για «αδράνεια» και «παθητικότητα» στην προεκλογική περίοδο προκειμένου να

μην πάει καλά η Ελιά, για «συνειδητή υπονόμευση» με «χαμηλά ελατήρια», κάποιο «μικρό προσωπικό ή παρεΐστικο στόχο».

Μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών όπως των Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα, υπέρ της ανασυγκρότησης πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και μετά της κεντροαριστεράς, αλλά και υπέρ του «ανοίγματος» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν παρεμβάσεις «παπανδρεϊκών» στελεχών, που έθεσαν ανοιχτά θέμα αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και επιλογής άλλης διαδρομής στην πορεία ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Θ. Μωραΐτης έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα πως «απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει».

Θέμα ηγεσίας έθεσε και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας την Πέμπτη στο «ΒΗΜΑ FM». «Στο συνέδριο πρέπει να ακουστεί η βάση του κόμματος και να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας», είπε. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί παρακολούθημα της ΝΔ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Μ. Κασσής.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Υπήρχε και πέμπτη φάλαγγα σε αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην παράταξη… και η αδράνεια είναι πέμπτη φάλαγγα, και κυρίως η συνειδητή υπονόμευση» ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση για τον απολογισμό της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

«Υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ηγεσία δεν είναι μια ατομική υπόθεση αλλά συλλογική υπόθεση, ευθύνης, συνέπειας, αξιοσύνης, εντιμότητας», για να συμπληρώσει ακόμα ότι «πράγματι χρειάζομαι κι εγώ μια διαδικασία και ένα φόρουμ για να πω κι εγώ , αυθεντικά και χωρίς καμία σκοπιμότητα και καμία έκπτωση, τη γνώμη μου για το πώς πορεύτηκε η παράταξη αλλά και για τη στάση όλων των ανθρώπων της παράταξης». «Ανθρώπων της παράταξης εντός ή εκτός εισαγωγικών», συνέχισε, «γιατί αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει και θα ξεκαθαρίσει μέσα από μια συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ όπου ο καθένας θα έρθει να πει την άποψη του ολοκληρωμένα και έντιμα για να ακούσει ο λαός ποιος είναι και τι προτείνει ο καθένας».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο σε σχέση, με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση κρύβοντας την ανεπάρκεια του πίσω από όψιμες δήθεν αριστερές ανησυχίες». Αφού είπε ότι όλοι δικαιούνται να λένε την άποψη τους, σημείωσε ότι το δημοκρατικό κόμμα είναι σαν την εκκλησία: «Μετά την ανάσταση του 8%, στη λειτουργία της ανάστασης, δικαιούνται να μεταλάβουν όλοι νηστεύσαντες και μη, αλλά ο καθένας στη συνείδηση του μέσα, ακόμα κι αν δεν έχει εξομολογηθεί, γνωρίζει αν νήστευσε ή όχι, αν αμάρτησε ή όχι».
Συνεχίζοντας τις αιχμές, ο κ. Βενιζέλος είπε για όσους αναρωτιούνται εάν είναι αρκετό το αποτέλεσμα του 8% της Ελιάς στις ευρωεκλογές, ότι προφανώς και δεν είναι αρκετό, είναι ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα και προστάτευσε μείζονα αγαθά. «Αυτό το 8% που δεν είναι διόλου ικανοποιητικό αποτέλεσμα, είναι πολιτικά το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας γιατί ο κόσμος της παράταξης αποφάσισε να την κρατήσει όρθια, όπως και τη χώρα και όρθια. Διερωτώμενος εάν η σύγκριση των ποσοστών ξεκινά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, υπογράμμισε ότι «όχι, μετράμε κάθε φορά από το μηδέν και κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες, την κοινωνία και την παράταξη».

Συνεχίζοντας είπε ότι «έτσι άνοιξε -ελπίζω θα κλείσει πολύ γρήγορα- μια ανιστόρητη, μια δήθεν πασοκοκεντρική προσέγγιση και μια δήθεν κεντροαριστερή προσέγγιση, αυτό προσβάλλει τη μνήμη της παράταξης και του Ανδ. Παπανδρέου που ανέδειξε εξαρχής το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα, ως εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης που δεν δίστασε ποτέ ακόμα τις πιο ισχυρές στιγμές του κόμματος να μιλήσει για δημοκρατική συμπαράταξη», τόνισε. «Πότε ήταν περίκλειστο το ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε.

Ακόμα, αναφορικά με το «αβάσιμο» επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δήθεν στρατηγική εταιρική σχέση με τη ΝΔ με ημερομηνία λήξεως, σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ταυτότητα, κατέβηκε στις ευρωεκλογές ως εκφραστής του ΕΣΚ, ενώ η ΝΔ με το ΕΛΚ και ότι η ΝΔ ήταν ριζικά αντίθετη με το ΠΑΣΟΚ όταν ζούσε την αντιμνημονιακή φάση της. Επισήμανε δε ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ έθετε το ζήτημα της συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρπωαϊκών δυνάμεων, όπως και στις εκλογές του 2012. «Το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης γιατί αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε αρχικά μόνο του και που κατέστησε ευρύτερης αποδοχής και στήριξης στρατηγικό πλαίσιο της χώρας», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την «ανιστόρητη συζήτηση» που, όπως είπε, βλέπει να αχνοφαίνεται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι εκείνος πρότεινε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συνεργασίας, στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τώρα πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέντε συγκεκριμένα μέτρα ανασύστασης της εθνικής ενότητας «που έχει διαρραγεί από κάποιους που αναπαράγουν την ένταση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τους δύο ευρωβουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στελέχη και βουλευτές του κόμματος, όπως μεταξύ άλλων οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ….

Ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταφέρονται ευθέως κατά της ηγεσίας του κόμματος αφού μετά το Θάνο Μωραΐτη που ζήτησε αλλαγή ηγεσίας χθες, ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε να πάει το ΠΑΣΟΚ σε Συνέδριο με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κ. Καρχιμάκης αναφέρει:

«Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση. Πρέπει να συγκρουστούμε με όλους εκείνους που υπονομεύουν τον εθνικό πλούτο και την πληρώνουν πάντα οι φτωχοί και οι αδύνατοι. Αν δεν μπορεί η υπάρχουσα ηγετική ομάδα να το κάνει, να το πει και να το δηλώσει για να το γνωρίζουμε. Οι πολιτικές και τα περιεχόμενα είναι που καθορίζουν τις επιλογές των πολιτών και των ανθρώπων και όχι οι διοικητικές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς περιεχόμενο και χωρίς μήνυμα. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση».

Την αμφισβήτησή τους απέναντι στον κ. Βενιζέλο μπαίνει και η κίνηση των «75», επικεφαλής της οποίας είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γρηγόρης Νιώτης και ο Παντελής Οικονόμου.

«Εμείς ως κίνηση των 75 όλα αυτά που λέγονται σήμερα τα είχαμε πει με κείμενο παρέμβαση 800 στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα από τις 12 Οκτωβρίου του 2013 και είχαμε συγκεντρώσει πάνω από 1000 υπογραφές.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, ΜΠΑΤΖΕΛΗ

Χαρακτηρίζοντας «αποτυχία» το εκλογικό αποτέλεσμα, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ζήτησε το συνέδριο να είναι ανοιχτό και όχι πανηγυρικό ή «συνέδριο μηχανισμών». Ερωτηθείς δε σχετικά, υποστήριξε : «αλίμονο αν με τέτοιο ποσοστό και όλα τα ζητήματα ανοικτά, αλίμονο αν δεν τίθεται και θέμα ηγεσίας».

Στο μεταξύ, μπροστά στον επικείμενο ανασχηματισμό, ευχαρίστησε μεν τον Ευάγγελο Βενιζέλο που τον τίμησε, έβαλε όμως έναν αστερίσκο. Ότι «η υπουργική καρέκλα δεν σου στερεί το δικαίωμα να λες την άποψή σου». Επέμεινε λοιπόν ότι στο συνέδριο πρέπει να εξετάσουν τη φυσιογνωμία τους και τις σχέσεις τους με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανήκει σε καμία ομάδα, αλλά μιλά μόνος, είπε ότι περίμενε τις πρώτες ημέρες να περάσουν, είδε ότι δεν ελήφθη το μήνυμα και αποφάσισε να μιλήσει.

Την ίδια ώρα, για «χαμηλό αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό του ʽ12», το οποίο η ίδια είχε θέσει ως πήχη προεκλογικά, μίλησε η Κατερίνα Μπατζελή. «Χρειάζεται ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και του συνολικού χώρου της κεντροαριστεράς», είπε, αξιολογώντας ως θετική την πρόταση για συνέδριο, και ζητώντας συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πολύ νωρίτερα από αυτό του Οκτωβρίου για την κεντροαριστερά. «Σε κάθε συνέδριο τίθενται όλα τα ζητήματα, και άρα και της ηγεσίας και όλων των κομματικών οργάνων», είπε, συμπεριλαμβάνοντας και το Εθνικό Συμβούλιο, που πλέον έχει μετατραπεί σε Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΑΣΟΚ: Νέες βολές κατά Βενιζέλου – Π. Γερουλάνος: “Η Ελιά μοιάζει να ντρέπεται για τα πιστεύω της”

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Π. Γερουλάνος, με άρθρο του καταφέρεται κατά του εγχειρήματος της Ελιάς λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μοιάζει να ντρέπεται για την ιδεολογία που πρεσβεύει.

Για επικοινωνιολόγους που αποφάσισαν ότι η λέξη σοσιαλισμός κάνει κακό στην παράταξη και θέλουν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει, μιλά ο Παύλος Γερουλάνος αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Όμως, έχει χάσει ο σοσιαλισμός τη δυναμική του στην κοινωνία ή έχουν απομακρυνθεί οι εκφραστές του από τις αξίες που πρεσβεύει ο σοσιαλισμός; Το πρόβλημα το έχει ο σοσιαλισμός ή οι εκφραστές του;».
Μάλιστα ο πρώην υπουργός αναφέρει στο άρθρο του πως άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι ή η Χρυσή Αυγή ίσως έχουν λόγους να μην δεσμεύονται από ένα πλαίσιο αρχών και αξιών για να καταλήξει στο ερώτημα: «Η Ελιά τι πρόβλημα έχει; Θέλει να έχει την ελευθερία να λέει ότι θέλει ή ντρέπεται για την ιδεολογία που πρεσβεύει;».

Απαριθμεί τα λάθη Βενιζέλου

Οι λάθος επιλογές στελεχών, οι λάθος πολιτικές δεν είναι δυνατό να χρεώνονται στην ιδεολογία, λέει ο πρώην υπουργός που συμπληρώνει πως «αντί να ψάχνουμε τρόπους να απαρνηθούμε το σοσιαλισμό και να τον βγάλουμε από τον τίτλο της παράταξής μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τον επαναφέρουμε στις πολιτικές μας προτάσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιοι και πώς θα υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις σωστά τώρα. Αντί να προσποιούμαστε λοιπόν ότι ο σοσιαλισμός πέθανε, είναι ώρα να θυμίσουμε στην κοινωνία γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτόν».

Η “παλιά φρουρά” διεκδικεί ρόλο – Παρεμβάσεις Ρέππα – Σκανδαλίδη

Με φόντο τις έντονες διεργασίες για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς, η “παλιά φρουρά” βγαίνει μπροστά και διεκδικεί ρόλο.

Σήμερα ήταν η σειρά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Ρέππα, να ασκήσει σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος και προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε περίπου 400 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το 2012, υποχώρησε κατά 35% ως προς την ποσοστιαία δύναμη που είχε στις προηγούμενες εκλογές και αναδείχθηκε για πρώτη φορά, από την ίδρυσή του, στην τέταρτη θέση και μάλιστα με μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό» λέει ο πρώην υπουργός.

«Η θριαμβολογία της ηγετικής ομάδας θα μου ήταν κατανοητή» συνεχίζει, «μόνο για την αντοχή του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δήλωνε ταυτοχρόνως πως έλαβε το μήνυμα και σχεδιάζει ριζική αλλαγή πλεύσης. Αντιθέτως, με δηλώσεις της μας παραπέμπει στην ιστορία του Χότζα και στον τρόπο που έκανε την καλύβα να φαίνεται ευρύχωρη».

«Αν έπρεπε να κοιτά κάπου η ηγετική ομάδα» τονίζει ο κ. Ρέππας, «δεν είναι το κάτω των δημοσκοπήσεων, αλλά το πάνω των εκλογικών αναμετρήσεων του παρελθόντος. Είναι λυπηρό, στα όρια της ιστορικής στρέβλωσης, αυτό που συνέβη κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για όλα τα κόμματα υπήρχε η συγκρίσιμη στήλη των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά των αποτελεσμάτων της Ελιάς του 2014 με κενή την κάρτα για τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ του 2012, φανερώνει πως η ηγετική ομάδα ερμηνεύει αντίστροφα την ψήφο προς την Ελιά σε σχέση με την πραγματικότητα. Η ψήφος μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν ψήφος για αλλαγή πορείας και όχι ψήφος έγκρισης της πολιτικής και της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως το ίδιο ακριβώς ισχύει για ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της Ελιάς. Πιστεύω, επίσης, πως, αν στις πρόσφατες εκλογές κατέρχονταν το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ και η Ελιά με τις άλλες, εκτός του ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της, θα είχαμε πλήρη αποκάλυψη των πραγματικών μεγεθών».

«Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ με αυτή την ιστορική πορεία και καταγραφή, εμφανίστηκε στις εκλογές ως ισοϋψής εταίρος με θνησιγενείς πολιτικές κινήσεις» προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αμέσως σε ένα ιδρυτικό συνέδριο παράταξης. Το συνέδριο αυτό θα είναι ανοικτό και αντιπροσωπευτικό με τις εγγυήσεις μιας κοινά αποδεκτής οργανωτικής επιτροπής».

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Σκανδαλίδης σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα:

«Προέχει να ενώσουμε τις υπαρκτές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα κατεσπαρμένες παντού και μέσα από ένα ανοιχτό, μαζικό, αντιπροσωπευτικό συνέδριο να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις για την πορεία του χώρου (…) το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά στις ερχόμενες εκλογές (…) Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Original article: ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος έβαλε μπουρλότο – “Πέμπτη φάλαγγα στο κίνημα” αποκάλεσε όσους τον αμφισβητούν.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, φαλαγγα, αφροδίτη αλ σάλεχ, υφυπουργός παιδείας, βημα fm, κατερινα μπατζελη, χρυση αυγη, συριζα, νέα, βημα, νεα δημοκρατια, ανάσταση, μνήμη, παπανδρεου, εσκ, εκλογες, συμμετοχή, ελλαδα, λοβερδος, εικονα, καρχιμάκης, ειπαν, πήχη, τίθενται, γερουλανος, original, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τομας πρωτοπαπας, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, ημερομήνια, μνήμη, το θεμα, αυγη, αφροδιτη, γνωμη, εθνικη, ηγεσια, θεμα, πλαισιο, σοσιαλισμος, τα νεα, ωρα, αδρανεια, αρθρο, ανάσταση, αποκαλυψη, αφροδίτη αλ σάλεχ, βγαινει, βραδυ, γρηγορης, δυναμη, δηλωσεις, δικη, διαδικτυο, ευη, ειπαν, ειπε, εκκλησια, ελευθερια, ελια, επρεπε, εσκ, εφημεριδα τα νεα, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υποθεση, ισχυει, υφυπουργος, ιδεολογια, εικονα, ομιλια, καρχιμάκης, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κομμα, λαθη, λαθος, λειτουργια, λογο, μηδεν, μικρο, νιωτης, ομαδα, παντα, οδυσσεας, ορια, οπωσδηποτε, παμε, πεθανε, πεμπτη, πεμπτη φαλαγγα, ρεππας, ρολο, σαχινιδης, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, ταυτοτητα, τίθενται, υφυπουργός παιδείας, φοντο, φορα, χρηστος, χοτζα, χρυση, ανηκει, δημητρης, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, κωστας, μοιαζει, μπροστα, παυλος, πήχη, θανος
Τυχαία Θέματα