ΠΑΡΙΣΙ: Στο “τραπέζι” των σοσιαλδημοκρατών ο Α.Τσίπρας – “Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων”

Να ενισχύσουμε την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, κατά της λιτότητας και υπέρ της Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού σχεδίου, ζητά μέσω του ξενόγλωσσου λογαριασμού του στο Twitter, ο Α.Τσίπρας, από το Παρίσι όπου βρίσκεται στη συνάντηση που έχουν υπό τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, αλλά και ο έλληνας πρωθυπουργός, ο μόνος σημειωτέον, προσκεκλημένος από την Αριστερά.

Ο Πρωθυπουργός

σε συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα είπε ότι «Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο, παρά ποτέ να επιστρέψει στην ιστορική της κοίτη».

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της Ολλανδίας Ντέρικ Σάμσον.

Έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Φιλοδοξία του Γάλλου προέδρου είναι να «επαναπροσδιορίσει το σχέδιο για μια Ευρώπη, που έχει βυθιστεί σε μια ανησυχητική κατάσταση από τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη».

Η πρόσκληση προς τον κ.Τσίπρα σχολιάζεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως στον ιστότοπο Euractiv France: «Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν τη συνάντηση που ονομάζεται συνάντηση σοσιαλδημοκρατών, αποτελεί ενδιαφέροντα πολιτικό ελιγμό, τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος δεν σταματά να κάνει υποχωρήσεις στη Δεξιά. (…) Η Γαλλία έχει αναπτύξει μια ειδική σχέση με τον Έλληνα ηγέτη, κυρίως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Ένα συγκεκριμένο συμβάν “έδεσε” τα δύο μέρη: Ο Γάλλος πρόεδρος επενέβη τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου για να διατηρηθούν οι συνομιλίες».

Η συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς

“Χθες στο Παρίσι διατρανώσαμε το αίτημα για αλλαγή στην Ευρώπη προκειμένου να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού. Σήμερα διερευνούμε τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα και για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ευρώπης”. Αυτό αναφέρει στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνάντηση στελεχών της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο Παρίσι.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Α.Τσίπρας -Παρίσι: Η Ευρώπη σε αδιέξοδο -Κοινοί κανόνες στο οικονομικό – Γιατί όχι και στο προσφυγικό;

«Η Ε.Ε. βρίσκεται σήμερα σε πολιτικό αδιέξοδο και χρειάζεται να αλλάξει κατεύθυνση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας στο Παρίσι, όπου είναι προσκεκλημένος για τη συνάντηση Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατικών ηγετών, που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο. (Ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη)

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «κρατά τα σύνορά της κλειστά σε κατατρεγμένους ανθρώπους, αλλά ανοικτά σε πολιτικές που εξοντώνουν τους ίδιους τους λαούς της».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως σήμερα «ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον των επιλογών της σε πολιτικές της για λαούς πολύ μακριά της», καθώς «μέχρι τώρα οι συνέπειες ήταν μόνο γι’ αυτούς τους λαούς».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «έντρομη η Ευρώπη βλέπει ότι οι συνέπειες μπορούν να αφορούν και την ίδια και να φτάσουν στην αυλή της. Ξαφνικά, βλέπει πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, να ψάχνουν καταφύγιο στην Κεντρική Ευρώπη και οι χώρες αυτές αντιδρούν με νευρικό κλονισμό».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων μπορεί να αντέξει 1 ή 2 εκατ. πρόσφυγες, ενώ «χώρες με χαμηλή ανεργία θα είχαν σημαντικά οφέλη στις οικονομίες τους». Τόνισε μάλιστα ότι «μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Ελλάδα, η οποία έχει ανεργία 25%, ενώ η Γερμανία 4%».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποκρισία αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, μιλώντας για «δύο μέτρα και σταθμά». «Δεν μπορεί η λογική της εθνικής κυριαρχίας να υπερτερεί έναντι των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων, όταν πρόκειται για το προσφυγικό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Δηλαδή κάποιοι να λένε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επιβάλει η Ευρώπη των “28” τι θα κάνει κάθε κράτος – μέλος με τα σύνορά του, διότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, αλλά όταν πρόκειται για την οικονομία το θέμα της κυριαρχίας και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας, πάει περίπατο» εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, «πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας, η Ευρώπη των “28” να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, τον μονόδρομο της σκληρής λιτότητας, σε μία χώρα που αποφάσισε δημοκρατικά να εκλέξει μία κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Και οδηγηθήκαμε μάλιστα σε ένα θρίλερ, όπου το αποτέλεσμα ήταν take it or leave it» .

«Σήμερα που είμαστε μπροστά σε μία κρίση που υπερβαίνει ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες και μπορούν κάποιες χώρες, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, να κλείνουν τα σύνορα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αντιφάσεις οι οποίες οδηγούν την Ευρώπη σε μεγάλο αδιέξοδο. «Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία Ευρώπης να λειτουργήσει με ενιαίο σχέδιο, ήδη την οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα. Δε θέλω να είμαι μάντης κακών.
Αλλά η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα