Παρίσι: Εικόνες χάους το Σάββατο – 125.000 κίτρινα γιλέκα στους δρόμους

Το Παρίσι έζησε και πάλι εικόνες χάους χθες Σάββατο από τις ογκώδεις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», με τις αρχές να κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Στις διαδηλώσεις στη Γαλλία εκτιμάται ότι

συμμετείχαν τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ελέγξουν τον πολλαπλασιακό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων, έγινε γνωστό χθες.

Οι γαλλικές υπηρεσίες δίνουν προσοχή στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ γνωστοποίησε ότι η αστυνομία προχώρησε σε 1.385 προσαγωγές, από τις οποίες οι 975 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Πάνω από 100 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, από τους οποίους το 40% πήρε εξιτήριο λίγο αργότερα.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο εμπορικό κέντρο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ενώ ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.

Αρκετά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Le Parisien, κατήγγειλαν επιθέσεις σε δημοσιογράφους τους.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εξάλλου στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν, μεταξύ άλλων.

Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Η κινητοποίηση κατά της λιτότητας επεκτάθηκε όμως και στο Βέλγιο, όπου τα επεισόδια ήταν επίσης εκτεταμένα.

Κίτρινα Γιλέκα: Το Παρίσι σε κατάσταση πολιορκίας – Μεγάλες διαδηλώσεις, 700 συλλήψεις

Keywords
Τυχαία Θέματα