Παρεμβάσεις Σαπέν, Λιού, Όσμπορν για την Ελλάδα – IIF: “Να πρυτανεύσει η λογική”

11:08 9/2/2015 - Πηγή: BankWars

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ζήτησε σήμερα “τη διασφάλιση της χρηματοδότησης” της Ελλάδας στο πλαίσιο όμως της τήρησης “των ευρωπαϊκών κανόνων”.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς “χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε”, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν

κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των 20 (G20), δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Παρεμβάσεις Λιου, Οσμπορν

Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου όσο και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν συνέγραψαν εν όψει της G20 άρθρο στην Wall Street Journal με το οποίο καλούν τους εταίρους τους να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο εμπεριέχει την εξής αναφορά για την Ελλάδα: «Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτή τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη».

Οι ίδιοι τάσσονται υπέρ του δρόμου της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της δημιουργίας στηρικτικών πιστωτικών συνθηκών από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

ΟΟΣΑ

Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε στο CNBC πως θα κάνει ότι μπορεί να αποτρέψει τη δραματική έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ, όλοι θέλουν να ευδοκιμήσει η Ελλάδα και να βγει από αυτό το βραχυπρόθεσμο τέλμα» είπε αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολιτικοί, ρυθμιστικοί και νομικοί περιορισμοί για την επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν νοιώθω ότι υπάρχει πιθανότητα Grexit, αλλά σίγουρα θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποφευχθεί, γιατί δεν αισθάνομαι ότι θα λύσει κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα και δεν νομίζω πως είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».

IIF: Έκκληση να… πρυτανεύσει η λογική

“Πιστεύω πως υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές να διαπραγματευτούν αλλά θεωρώ πως αυτή συρρικνώνεται δραστικά. Ας ελπίζουμε πως τελικά θα βρεθεί μια λύση”, δήλωσε ο Timothy D. Adams, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του IIF, ενώ πρόσθεσε: Νομίζω πως υπάρχει μια διέξοδος στην κρίση αλλά η εύρεση αυτής απαιτεί να πρυτανεύσει η λογική, θα πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να στρωθούν στην δουλειά για να βρεθεί μια λύση. Πιστεύω πως υπάρχει λύση αλλά η ρητορική δεν βοηθάει”

Keywords
Τυχαία Θέματα