Παραπομπή Παπαγγελόπουλου από τη Βουλή – Υπέρ:173-Κατά: 83 -Άκυρα 4-Λευκά 1

upd: Λάθος μέτρησαν τις ψήφους στη Βουλή και στις 2 το πρωί έγινε επανακαταμέτρηση. Το σωστό αποτέλεσμα είναι ότι η προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο συστήνεται με τις ψήφους 173 βουλευτών, και όχι 172 που έχει ανακοινωθεί νωρίτερα. Κατά της σύστασης της επιτροπής ψήφισαν 83 βουλευτές ενώ τα άκυρα ήταν 4 και υπήρξε 1 λευκό.Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση στην Ολομέλεια, που είχε ξεκινήσει στις 17:00 για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τη διερεύνηση
του ρόλου του ως «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis, σύμφωνα με την “κατηγορία”. Στόχος είναι ο Τσίπρας, είπε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ πλήρη κάλυψη του παρείχε ο Α.Τσίπρας.

Η κυβέρνηση άφησε τη συζήτηση και τις τελικές αποφάσεις αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής. Για τον λόγο αυτό, τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια κατά τη συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η ΝΔ προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίζεται σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Νοβάρτις, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφα των καταθέσεων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Τασούλα.

Θανάσης Πλεύρης: «Θα εξεταστούν όλοι και η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας»

Για τέσσερα αδικήματα, 30 βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως εισηγήθηκε ο πρώτος αγορητής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης

Καθώς η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται σήμερα στα υπουργικά έδρανα, κάτι που επισήμανε ο Θανάσης Πλεύρης, αποδίδοντας ιδιαίτερο συμβολισμό στη θεσμική οδό στην οποία επιλέγει να κινηθεί αυστηρά σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Στη συγκεκριμένη συζήτηση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιλέγει να ακολουθήσει έναν πλήρως θεσμικό τρόπο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και για το λόγο αυτό δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα, δεν βλέπετε υπουργούς να τοποθετούνται και δεν θα υπάρξει αυτό που ενδεχομένως είχατε μάθει κάποιοι εδώ πέρα, κάποιος κ. Παπαγγελόπουλος να έρθει σε αυτό το βήμα και να σας ζητήσει να πειθαρχήσετε να αλλάξει η νομολογία του Ειδικού Δικαστηρίου, και ενώ φάκελος είχε έρθει στη Βουλή με το άρθρο 86, να ζητήσει από εσάς να αγνοήσουμε τη νομολογία. Κινούμαστε με αυστηρό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πλεύρης.

Ο βουλευτής επισήμανε ταυτόχρονα ότι ο κατάλογος με τα ως άνω αδικήματα, μένει ανοιχτός, και ως προς τα αδικήματα και ως προς τα πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται στην επιχείρηση και προσπάθεια χειραγώγησης εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση Novartis, που ενδεχομένως να αποτελεί ένα μόνο μέρος πιθανού παραδικαστικού κυκλώματος. «Ξεκαθαρίζουμε από τώρα, το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας και για άλλα αδικήματα, αν υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και για άλλα πρόσωπα. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων να σύρετε 10 πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, και μάλιστα με καταθέσεις που βγήκαν ψευδείς, εμείς ερχόμαστε με στοιχεία και επαρκές αποδεικτικό υλικό που δεν στηρίζεται σε κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά σε πρώην συναδέλφους τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δύο εισαγγελικούς λειτουργούς», ανέφερε ειδικότερα ο εισηγητής της ΝΔ.

O κ. Πλεύρης αναφέρθηκε εκ προοιμίου στις δύο καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών, δηλαδή τις καταγγελίες της αντεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή. Ιδίως για τη κ. Ράικου, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κατάθεσή της είναι ο πρώτος πυλώνας των αποδείξεων, των επαρκών ενδείξεων. Επισήμανε δε την παραίτησή της, το 2017 μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, με την καταγγελία ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Ο Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε και στην κατάθεση της το 2019 για επισκέψεις της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, για τηλεφωνήματα που δέχθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο και που σύμφωνα με την κ. Ράικου την πίεζε να στείλει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή και μάλιστα με απειλή. «Αυτό και μόνο ήταν βάσιμος λόγος για προκαταρκτική εξέταση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αντίστοιχη επίκληση έκανε ο κ. Πλεύρης και στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για τον οποίο ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το 2016, ότι είναι «ο πιο ικανός, έντιμος και αδάμαστος εισαγγελέας».

«Και η κ. Τσατάνη είπε ότι έχει παρεμβάσεις στο έργο της, και ο κ. Αγγελής. Δεν είναι κουκουλοφόροι μάρτυρες», παρατήρησε ο Θανάσης Πλεύρης και επισήμανε ότι ο Ιωάννης Αγγελής ως επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς «άντεξε δύο μήνες μόνο» και παραιτήθηκε με μια πολυσέλιδη επιστολή στην οποία έλεγε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν αποφασίσει να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων, χωρίς στοιχεία. «Και αυτό δεν το είπε μόνο ο κ. Αγγελής αλλά και το μικτό κλιμάκιο ελέγχου που έχει καταγγείλει ότι πιεζόταν να επισπεύσει την έκδοση πορίσματος».

Ο Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραπέμποντας στη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η υπόθεση Novartis “συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο”. «Ο κ. Τσίπρας με δύο δηλώσεις του στη Βουλή και προτού δώσουν κατάθεση οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση και την ίδια πληροφορία είχε και ο κ. Πολάκης, όπως προκύπτει με δηλώσεις του το 2018», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Πρέπει να γίνει έλεγχος της υπόθεσης για να δούμε αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποιούσε μεθόδους Ρασπούτιν σε συνεργασία με εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και εφημερίδες, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης και τόνισε ότι «αυτό μπορεί να είναι ένα μόνο μέρος ενός συνολικού παραδικαστικού κυκλώματος και γι΄αυτό η ΝΔ είναι έτοιμη να ελέγξει όλες τις υποθέσεις για τις οποίες καταγγέλλεται ότι υπάρχουν παρεμβάσεις του συγκεκριμένου υπουργού».

«Θα εξεταστούν όλοι και η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας. Έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Τσίπρας στηρίζει “Ρασπούτιν”: Γιατί δεν παραπέμψατε και εμένα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ Α.ΤΣΙΠΡΑ

«Δεν κατανοείτε τις αρχές της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Σπήλιος Λιβανός εκ μέρους της ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας έθιξε την παράταξή μας και τον πρωθυπουργό. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ρεβανσισμό και λιποταξία, επειδή λείπουν οι υπουργοί από την αίθουσα σήμερα. Τον κατηγόρησε ο αρχηγός σας, γιατί δεν κατανοεί τις αρχές της Δημοκρατίας. Η μη υπογραφή και απουσία του πρωθυπουργού από την διαδικασία και όλων των υπουργών αποτελούν απόδειξη για την προσήλωση της παράταξής μας στις αρχές της Δημοκρατίας και την ανεξαρτησία των εξουσιών» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, για να συνεχίσει: «Η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για την παράταξη μας όχι για την δική σας. Είναι ιερή και για το Σύνταγμα. Θα έπρεπε να διαβάσει το Σύνταγμα ο κ. Τσίπρας. Το Σύνταγμα λέει ότι μόνο η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη σε μέλη κυβέρνησης. Ερχόμαστε και σας λέμε, κύριοι που φωνάζετε, γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Και έφυγε και ο αρχηγός σας που δεν έχει επιχειρήματα και έκανε την χειρότερη ομιλία του. Εμείς εδώ είμαστε οι μόνοι που θα κρίνουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση της Προανακριτικής και όχι η κυβέρνηση. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και υπουργοί όχι μόνο δεν είναι εδώ για να παρέμβουν, όπως κάνατε εσείς, αλλά δεν υπέγραψαν καν αυτή την πρόταση, ακριβώς για ν’ αφήσουν στη Βουλή αυτή την αρμοδιότητα».

Παπαγγελόπουλος: Θα μετατρέψω τους κατήγορους σε κατηγορουμένους – Στόχος να “λεκιάσουν” τον Τσίπρα

Γεννηματά για Novartis: Φ. Γεννηματά: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Η Βουλή πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη

Α.Λοβέρδος: Όσα λέγανε εδώ οι κουκουλοφόροι μάρτυρες τα “πουλούσανε” και στις ΗΠΑ!

Κουτσούμπας για Novartis: Δεν θα ακολουθήσουμε το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας

Βαρουφάκης για Novartis: Οι βουλευτές δεν είναι ποινικοί δικαστές – Δεν συμμετέχω στην κοκορομαχία

Βελόπουλος για Novartis: Η ΝΔ μιλά για σκευωρία ο ΣΥΡΙΖΑ για μιζαδόρους – Ένοχοι και οι δύο

Πλήρη κάλυψη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παρείχε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

«Ότι και να κάνετε δεν θα αποδείξετε τίποτα για τον Παπαγγελόπουλο… Μου έρχεται να βάλω τα γέλια. Εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν το βόδι. Δεν τολμάτε σε μένα ή τον Τσίπρα να κάνετε πρόταση για Προανακριτική…» είπε και επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο Νοβάρτις που στοίχισε περίπου 85 δισ. Ευρώ και ξεκίνησε από το 1997 επί Σημίτη – Γείτονα».

«Από 1,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 9 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ -Π.ΠΟΛΑΚΗ

Λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής η συζήτηση πήρε φωτιά από τις απειλές του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος έκανε λόγο για τρίτο γύρο στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Πολακης εξαπέλυσε πυρά κατά του Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας όμως λόγω δύο εκλογών του 2015 τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί και πρόσθεσε ότι για τα πολιτικά πρόσωπα που έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση τους αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «και του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου είχαν αρχειοθετηθεί και μετά πήγαν φυλακή». Ο κ. Πολακης κατεβαίνοντας από το βήμα είπε με το γνωστό του ύφος «γι’ αυτό προσέξτε και έπεται και τρίτος γύρος».

Η απάντηση Αδωνι στον Πολάκη

«Κάνατε εξεταστική επιτροπή για δύο χρόνια και δεν αποδείξατε τίποτα. Το περίφημο πόρισμα σας ντραπήκατε να το φέρετε στην ολομέλεια και δεν έγινε ποτέ συζήτηση για το πόρισμα αυτό. Δεν το φέρατε γιατί δεν είχε μέσα απολύτως τίποτα. Εγώ ως πολιτικός δέχομαι να ψάχνονται οι πολιτικοί και να τους κατηγορεί ο καθένας για ότι θέλει. Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει ο καθένας αλλά το τι αποδεικνύεται. Εμένα με έψαξε εισαγγελία διαφθοράς δύο χρόνια αλλά από ότι μας είπατε η αρχειοθέτηση δεν φτάνει θέλει και στάμπα από τον Πολάκη για να έχουμε αθωότητα εάν δεν μας αθωώσει ο δικαστής Πολάκης δεν γίνεται.

Κύριε Πολάκη για την προκαταρκτική που μιλάμε σήμερα το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εσείς στον εισαγγελέα πάρα εγώ. Γιατί θα ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες όταν αρθεί η ασυλία τους αν πράγματι τους ξέρατε όπως έχετε πει σε τηλεοπτική εκπομπή και αν πράγματι τους ξέρατε τότε είστε κι εσείς εμπλεκόμενος στην σκευωρία περί αλλοιώσεως του πολιτεύματος και ισόβια κάθειρξη. Επειδή εισαγγελέας δεν είσαι και όταν με βλέπεις τρέμεις, σταμάτα τα αυτά και πείτε ναι στη προκαταρκτική που δεν την ψηφίζετε και μην κρύβεστε.»

Ανταπάντηση Πολάκη

Επί προσωπικού ζήτησε να ανταπαντήσει ο κ. Πολάκης στην φράση του κ. Γεωργιάδη ότι τον βλέπει και τρέμει. «Επειδή έκανες από μακριά κάποιες χειρονομίες του στυλ τώρα ήρθε η σειρά μας που άλλαξαν τα πράγματα εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Κάτι τέτοιους ακροδεξιούς σαν την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό, εντάξει; άντε μπράβο!»

Keywords
βουλη, λευκα, ακυρα, σπηλιος λιβανος, αδωνις γεωργιαδης, novartis, τσιπρας, ειπαν, προσφορες, τραπεζες, στουρναρας, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, συνταγμα, υπουργοι, λοβερδος, ηπα, συριζα, κοντρα, Πολακης, σημαίνει, τσοχατζοπουλος, αθωότητα, στυλ, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ακης τσοχατζοπουλος, βαρουφακης, φωτια, τασουλα, βουλευτες, μιλα, λιβανος, το θεμα, αδεια, βημα, ηθικη, θεμα, ιφιγενεια, κοντρα, το βημα, φυσικη, ωρα, αρθρο, αθωότητα, βοδι, γινει, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγινε, εδρανα, εδω ειμαστε, αιθουσα, ευρω, ειπαν, ειπε, επρεπε, ερχεται, εφυγε, ιδια, υποθεση, υφος, ομιλια, κυβερνηση, λαθος, λογο, μακρια, μαξιμου, μηνες, ρηση, πλευρης, υπογραφη, πρωινο, πρωι, ρασπουτιν, συζητηση, σειρα, στυλ, τεως, φτανει, ιωαννης, ανηκει, δημητρης, εξεταστικη, ερχομαστε, ετοιμη, φακελος, γελια, ιδιαιτερο, λευκο, novartis, παυλος, σημαίνει, σωστο, θανασης, υγειας, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα