“Παράνομη σχέση” Ελλάδας – δανειστών – Γιατί κάνουμε τόσο θόρυβο;

Η «νέα σχέση» που ετοιμάζουν μεθοδικά η ελληνική πλευρά με τους δανειστές, μοιάζει με τη σχέση ενός …παράνομου ζευγαριού.

Και οι δύο έχουν… εσωτερικά προβλήματα, αλλά και οι δύο, για να περνάνε καλά, κάνουν μόκο! Εμφανίζονται στον περίγυρό τους, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα…

Ενώ λοιπόν αυτός είναι ο κανόνας μιας…παράνομης σχέσης, η ελληνική πλευρά, πράττει τα εντελώς αντίθετα. Φέρεται όπως η πουτ…. που θέλει να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει!

Γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική πλευρά, κυρίως η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, ότι ναι μεν

υπάρχουν βασικές προυποθέσεις για να απαλλαγούμε από τον στενό κλοιό της τρόικας, ότι το ΔΝΤ θέλει από μόνο του να φύγει, αλλά η πλευρά που θα σηκώσει το «βάρος» μας, η ευρωπαική, ούτε έχει ακριβώς βρει το μηχανισμό που θα το κάνει, ούτε θέλει να εκτεθεί στους λαούς της, ούτε και σίγουρη είναι πως χωρίς «γραμμή στήριξης» θα μπορέσει η Ελλάδα να κινηθεί στις αγορές, όπως πριν το 2009.

Τι χρειάζεται να κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά; Απάντηση: Διαπραγμάτευση και μόκο! Αντί να κάνει όμως αυτά τα δύο, κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν «διαπραγμάτευση» στα τηλεπαράθυρα και τις εφημερίδες με τον …Λαφαζάνη και τσιρίζουν σαν Κατίνες βγάζοντας στη φόρα ό,τι πρέπει και δεν πρέπει.

Τη δουλειά αυτή, την κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, από άλλη σκοπιά. Αντί να αφήσουν τον Α.Τσίπρα να βρει έναν νέο βηματισμό, απαραίτητο στην περίπτωση που γίνει Πρωθυπουργός, για να περπατήσει στα ευρωπαικά καλντερίμια, βγάζει ο κάθε…πικραμένος από μία ανακοίνωση και βάζει μπουρλότο στο «μαγαζί».

«Αυτοί οι Έλληνες, μυαλό δε βάζουν», σκέφτονται όσοι έχουν επενδύσει στη νέα πορεία της χώρας και ένας ένας, φροντίζουν να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους. Στα ομόλογα η απόδοση του 10 ετούς πήγε στο Θεό (πάνω από το 8% που αντιστοιχεί σε χώρα πτωχευμένη) και στο Χρηματιστήριο, παρά τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών στα stress tests, οι μετοχές βουλιάζουν, με πρώτες τις τραπεζικές.

Σε λίγες ημέρες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έρχεται για τελευταία φορά η Τρόικα στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, έχει μια τελευταία ευκαιρία να φερθεί υπεύθυνα. Η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να κλείσει η υπόθεση ώστε να περάσουμε στο κρίσιμο θέμα της συζήτησης για τη μείωση του χρέους (χωρίς μείωση με όποια μορφή, ζωή στην Ελλάδα δεν υπάρχει) και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, να εκφράσει τις θέσεις της, χωρίς να …σκίζει χαρτιά σαν μικρό παιδάκι στο πάρκο του.

Κλείνουμε, με την σχετική άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ Γ.Ζανιάς προχθές, στην Κρήτη: «Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο.Οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χώρες όπως η Πορτογαλία, που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα και δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3%, όταν η Ελλάδα δανείζεται με 7,5%, το οπoίο δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%….»

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα