Παραδοχή Ν.Βούτση: Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει έξοδο από τις αξιολογήσεις- Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση

Από τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση στην Εφημερίδα των Συντακτών:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τη Δευτέρα ψηφίζεται άλλο ένα μνημονιακό νομοσχέδιο, 1.500 σελίδων, με 400 άρθρα. Δεν είναι προβληματική αυτή η νομοθέτηση;

Προβληματικό είναι το ότι η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση. Αυτό γεννά και την προβληματική νομοθέτηση και τη θεσμική αναπηρία που υπονομεύει τη νομοθετική δουλειά της Βουλής.

Πιστεύουμε ότι, τουλάχιστον στη Βουλή,

θα υπάρξει ουσιαστική διαφορά από τον Αύγουστο και μετά. Είναι σίγουρο ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 θα διεξαχθεί στην κατεύθυνση της «καλής» νομοθέτησης, γιατί δεν θα υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις. Γιατί τώρα όλα αυτά γίνονται για τις δόσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο πραγματική είναι η έξοδος από τα μνημόνια, με μισθούς των 500 ευρώ και την ανεργία στα ύψη; Η αντιπολίτευση, δε, σας κατηγορεί ότι έχετε ήδη ψηφίσει τα μέτρα του ’19 και του ’20.

Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει έξοδο από τις προσυμφωνημένες αξιολογήσεις και από την ανάγκη των δόσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση.

Οταν η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με πολύ μικρά επιτόκια, όπως η Πορτογαλία, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν δυνατότητες για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Το ζήτημα της ανεργίας μέχρι να πάμε σε εκλογές θα έχει μειωθεί αρκετά, γιατί οι θέσεις εργασίας σχετίζονται με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Βούτσης τονίζει πως οι νέες συνδικαλιστικές διατάξεις «δεν χτυπούν την απεργία», επιστρέφει τη σκληρή γλώσσα στο ΚΚΕ, ωστόσο αναγνωρίζει και ο ίδιος την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα εκτιμά ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενδέχεται να λυθεί πολύ σύντομα, στις αρχές του 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα