Πάουελ – Fed: «Πρόωρες» οι συζητήσεις για μείωση επιτοκίων – “Παράθυρο” για χαλάρωση το 2024

O πρόεδρος της Fed Jerome Powell, σε ομιλία του στο Spelman College στην Ατλάντα, είπε ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών  εξακολουθούν να είναι «πολύ πάνω» από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός κυμάνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,5% τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πάουελ είπε, «αν και οι χαμηλότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό των τελευταίων λίγων μηνών είναι ευπρόσδεκτες, αυτή η πρόοδος πρέπει να συνεχιστεί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας στο 2%.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να

είναι πολύ πάνω από τον στόχο, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. «Οπότε πιστεύουμε ότι το σωστό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κινούμαστε προσεκτικά, να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς πάνε τα πράγματα, αφήνοντας τα δεδομένα να μας πουν ποια είναι η ιστορία. Τα δεδομένα θα μας πουν αν έχουμε κάνει αρκετά ή αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική», είπε ο Πάουελ  ενώ πρόσθεσε ότι: «Είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε».

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι η πολιτική είναι «σε περιοριστικό έδαφος» και σημείωσε ότι η ισορροπία των κινδύνων μεταξύ του να κάνουμε πάρα πολλά ή πολύ λίγα για τον πληθωρισμό είναι σχεδόν ισορροπημένη τώρα.

«Η νομισματική πολιτική πιστεύεται ότι επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες με καθυστέρηση και οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξής μας πιθανότατα δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές». «Λαμβάνουμε αποφάσεις συνάντηση με συνάντηση, με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και στο ισοζύγιο των κινδύνων», δήλωσε ο Πάουελ.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα, ο Πάουελ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «πολύ ισχυρή», καθώς είπε ότι ο μειωμένος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας συμβάλλει στην επαναφορά της προσφοράς και της ζήτησης.

Οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι η Fed ολοκληρώνει την αύξηση των επιτοκίων και θα κινηθεί σε στάση χαλάρωσης το 2024

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι 12-13 Δεκεμβρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
paouel--fed-proores-oi-syzitiseis-gia-meiosi-epitokion--parathyro-gia-chalarosi-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα