Πάνος Ισμαήλος: Οι προκλήσεις της Διοίκησης μιας Οικογενειακής Επιχείρησης

Ο Πάνος Ισμαήλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας  Α. Ισμαήλος Α.Ε, συμμετείχε ως ομιλητής στο 1st FAMILY BUSINESS CONFERENCE – Building Foundations for the future. Συγκεκριμένα συμμετείχε στην Ενότητα IV του συνεδρίου με τίτλο «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μονόδρομος για την επιχειρηματική ανάπτυξη» Το συνέδριο διοργάνωσε η Palladian Conferences, με την υποστήριξη του LSE – The Hellenic Alumni Association, υπό

την αιγίδα του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της Endeavor Greece και του FBN Greece.

Η βασικότερη πρόκληση είναι να υπάρχει αυτογνωσία απο όλα τα μέλη μιας οικογένειας μέσα σε μια τέτοιου είδους επιχείρηση.Αν μιλάμε για εταιρία όπου βρίσκεται η πρώτη και η δεύτερη γενιά σε αυτή τότε πρέπει να διαχωριστεί το εξής,

συνήθως ο πρώτος δημιούργησε και αναγκάστηκε να διαχειριστεί για να μπορέσει να πετύχει,ενώ ο δεύτερος πρέπει να διαχειριστεί υποδειγματικά για να μπορέσει να συνεχίσει να δημιουργεί και να αναπτύξει.Είναι ένα τελείως διαφορετικό δόγμα.

Επιπλέον σε μια οικογενειακώς διοικούμενη επιχείρηση υπάρχει υπομονή και πιο μακροπρόθεσμος ορίζοντας ωρίμανσης των ενεργειών. Αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί προσοχή γιατί δεν  πρέπει η σχέση των μελών και οι συναισθηματισμοί να καθυστερούν την ανάπτυξη των αριθμών και των στόχων. Η 2 γενιές είναι καλύτερα να είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους και να τους ενώνει στην καθημερινή λειτουργία ο σεβασμός της μιάς γενιά απέναντι στην άλλη.

2)Ποιές είναι οι προκλήσεις της διαδοχής στη διοίκηση?

Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει αυτός που παραδίδει την σκυτάλη.όση προετοιμασία και εκπαίδευση χρειάζεται ένας νέος για να μπορέσει να αναλάβει άλλη τόση χρειάζεται και ένας μεγαλύτερος για να μπορέσει να διαφοροποιήσει το ρόλο του μέσα στην επιχείρηση. Σίγουρα μετράει πολύ το timing για να γίνει σωστά κάτι τέτοιο και σε αυτό βοηθάει πολύ αν η επιχείριση βρίσκεται σε υγιή επιχειρηματικά φάση.όταν το timing είναι καλό είναι ώριμη στιγμή να ορίσουν τα μέλη μιας οικογένειας μια εταιρική διακυβέρνηση μεταξύ τους. Εγώ προσωπικά μέσα στην εταιρία που δημιούργησε ο πατέρας μου αισθάνομαι υπάλληλος με αυξημένες ευθύνες.Μου αρέσει και αποτελεί κίνητρο για εμένα να συζητάμε νούμερα σαν να είναι εκείνος επενδυτής και μετά να εργαζόμαστε για να τα πετύχουμε σαν να πρέπει αν αποδώσουμε στον επενδυτή μας την επιστροφή για τις επενδύσεις που κάνει.

3)Πώς διαφέρει το τοπίο σήμερα σε σχέση με το τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση?

Η δική μας δουλειά διαφέρει σε τεράστιο βαθμό,θέλουμε να δούμε την αλλαγή και αφιερώνουμε πολλές ώρες για αυτό.Πλέον τον πελάτη μας τον κυνηγάμε να τον βρούμε μέσα στην οθόνη του κινητού του ή του υπολογιστή του.Η πώληση ως δουλειά κάθε μέρα μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο ψηφιακό μονοπάτι που ακολουθεί ο ενδιαφερόμενος μέχρι να φτάσει στο φυσικό χώρο και να δεί τα προιόντα μας.Συνεπώς ένα ολόκληρο τμήμα της επιχέιρισης μας έχει αλλάξει τρόπο λειτουργίας.Ο καλύτερος πωλητής είναι αυτό που κατανοέι καλύτερα τι ενέγειες έχει κάνει ο πελάτης μέχρι να φτάσει μπροστά του.Τα κόστοι που δημιουργούνται λόγω των δαπανών που γίνονται στο ψηφιακό περιβάλλον μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο και καταλήγουν πλέον να αποτελούν σημαντικό μέρος του μπάτζετ μας.

Η χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε έχει αρκετά πλεονεκτήματα γιατί υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία για να αναπτύξεις και να εξελίξεις την δουλειά σου.Η ψηφιοποίηση διαδικασιών σε φέρνει σε πλεονεκτική θέση τόσο στην λειτουργία της επιχείρισης ενός αυτής όσο και εκτός.Απλά το στοίχημα είναι διατηρήσεις την καθημερινότητα όσο πιο απλή γίνεται για να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός.

4)Πόσο εύκολες είναι οι ισορροπίες μέσα στις οικογενειακές επιχειρήσεις?

Σίγουρα εφόσον τα μέλη μιας οικογένειας έχουν ορίσει την μεταξύ τους σχέση τότε τα πράγματα είναι πολύ θετικά.Μιά οικογενειακή επιχείριση έχει τρομέρη ευελιξία στην λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.Επίσης θεωρώ ότι ανάμεσα στα μέλη μια οικογενειακής επιχείρισης πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σαν να είναι η εταιρία εισηγμένη.Αυτά τα 2 δημιουργούν πολύ μεγάλες προσδοκίες και πάνω σε αυτά μπορεί μια εταιρία οικογενειακού χαρακτήρα να χτίσει την υπεραξία της.

Το 90% των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι προσωποκεντρικές και παίζουν μεγάλο ρόλο οι προσωπικότητες.Αυτό είναι και κακό αλλά και καλό όταν υπάρχουν κάποιοι φραγμοί και κανόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα