ETE-Π. Μυλωνάς: Νέες χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ -Μείωση NPEs στο 15% στο β’ 6μηνο-Σε επιχειρήσεις τα κρατικά κονδύλια και όχι μαξιλάρι ρευστότητας

Με νέες χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη έτους αναμένεται να στηρίξει η Εθνική τράπεζα τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Όπως διευκρίνισε ο CEO του ομίλου της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Εθνικής, πρόκειται για νέες εκταμιεύσεις, χωρίς δηλαδή στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται η ανανέωση των πιστωτικών γραμμών που έχει εγκρίνει η τράπεζα

στους πελάτες της.

Ο  διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε την ανάγκη τα κονδύλια από τα κρατικά προγράμματα στήριξης να κατανεμηθούν στις επιχειρήσεις, που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για τη δημιουργία… μαξιλαριών ρευστότητας

«Πρέπει να επιβραβευθεί όποιος στοχεύει καλύτερα και όχι όποιος ξοδεύει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που επεξεργαζόμαστε στην τράπεζα, η ύφεση για το 2020 θα είναι της τάξεως του 7,5%, με τις επιχειρήσεις να υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών τους περί το 25%. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα έλλειμμα χρηματοδότησης, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από προγράμματα, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το εγγυοδοτικό, το υπόλοιπο από τις τράπεζες», σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση των κρατικών προγραμμάτων υπάρχει το ρίσκο τα κονδύλια να μην διανεμηθούν σωστά. «Αυτά πρέπει να καταλήξουν σε όσους τα έχουν ανάγκη και όχι, για να δημιουργηθούν ‘μαξιλάρια’ ρευστότητας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΤΕ έχει «παγώσει» τις δόσεις σε περίπου 28.000 στεγαστικά δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σε 2.000 επιχειρηματικά, αξίας δύο δισ. ευρώ. «Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουμε στηρίξει περί τις 2.500 επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας μερίδιο 24% στις εκταμιεύσεις του επίμαχου προγράμματος, ενώ το ποσό για το εγγυοδοτικό είναι πάνω από 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί στο σύνολό του», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, υπολογίζοντας σε πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ τις νέες εκταμιεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κυρίως το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναφερόμενος στα προγράμματα στήριξης της οικονομίας που έχει εφαρμόσει η Εθνική Tράπεζα, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε το πάγωμα πληρωμών δόσεων έως τέλη 2020 – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 2021 – που έχει εφαρμόσει η τράπεζα για τα ξενοδοχεία. Απαριθμώντας τα μέτρα που έχει λάβει η τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε

Η ΕΤΕ, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης στεγαστικών που προγραμματίζει η κυβέρνηση, ενώ στις προτεραιότητες της Τράπεζας έθεσε ως την επανεξέταση μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων, στην υιοθέτηση ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου διοικητικής λειτουργίας μέσω της εξ αποστάσεως εργασία και το μετασχηματισμό της ΕΤΕ, που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Στόχος σύμφωνα με το CEO της ΕΤΕ να είναι η Εθνική η τράπεζα που προτιμά ο πελάτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που συνετελέσθηκαν τη χρονιά που πέρασε και που μεταξύ άλλων άλλαξαν τις δομές της λειτουργίας της τράπεζας δημιουργώντας ένα πιστωτικό ίδρυμα πιο αποτελεσματικό στην στήριξη των πελατών του.
Το 2019 πετύχαμε την αρχή μιας μεγάλης μεταστροφής για την τράπεζα, σημείωσε.
Αυτή υπήρξε η πρώτη χρονιά του προγράμματος μετασχηματισμού, το οποίο και αντιμετώπισε τα χρόνια προβλήματα της τράπεζας.
Στις προτεραιότητες τις τράπεζας εντάσσεται η ενίσχυση των εσόδων, η διαφάνεια, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και φυσικά ο στόχος τα κόκκινα δάνεια να παραμείνουν σε τροχιά μείωσης προκειμένου να κατέλθουν στο 5% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Μόνον που το τελευταίο θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός έτους σε σχέση με το αρχικό πλάνο τριετίας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Η μεγάλη σταθερή πελατειακή βάση θα βοηθήσει την επιτυχία μας τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Ρευστότητα και κεφάλαια υπερβαίνουν τα ζητούμενα από τους θεσμούς.
Σε ότι αφορά τη ρευστότητα σημαντικό ρόλο παίζουν οι καταθέσεις με μερίδιο άνω του 35% στην αγορά.
Στο τέλος του 2019 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17% και τώρα υπερβαίνει το ζητούμενο και βρίσκεται σε σχέση με αυτό υψηλότερα κατά 500 μονάδες βάσης.


Σε σχέση με την ελληνική αγορά η Εθνική έχει τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια που καλύπτονται από τις περισσότερες προβλέψεις.
Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 10 δισ. από 15 δισ. μέσα σε ένα χρόνο με ρυθμίσεις και πωλήσεις.
Το project Icon πραγματοποιήθηκε μέσα στην κρίση τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Το 2019 ρυθμίσαμε πάνω από 22.000 στεγαστικά ύψους 1,3 δισ. εκατ. ευρώ
Το 2019 η τράπεζα εκταμίευσε 3,3 δισ. δάνεια ενώ αν προστεθούν και οι εκταμιεύσεις α’ τριμήνου του 2020 αυτά έφτασαν στα 4,4 δισ.
Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία, είπε.
Οι νέες εκταμιεύσεις έφεραν αύξηση προμηθειών.
Ο αριθμός των εργαζομένων της τράπεζας στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 15% το 2019 έναντι 2018.
Λύσαμε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ με δίκαιο τρόπο με εύλογη συμμετοχή της τράπεζας τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Το 2019 πετύχαμε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητα 500 εκατ. ευρώ μνημόνευσε.
Το 2019 μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού επιτύχαμε κρίσιμες βελτιώσεις.
Στην εταιρική τραπεζική εφαρμόζουμε νέο μοντέλο με αμεσότητα απέναντι στον πελάτη ενώ δημιουργήσαμε νέα μονάδα για πώληση μη χρηματοδοτικών προϊόντων, παρατήρησε ο CEO της τράπεζας.
Στη λιανική τραπεζική και στις ψηφιακές υπηρεσίες η τράπεζα έκανε άλματα.
Η ριζική βελτίωση της αξιολόγησης του προσωπικού σε όλη τη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας θα αποτελέσει μια σημαντική τομή.
Με τρόπο πιο ουσιαστικό θα αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό μας από τα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι τη διοίκηση τόνισε.
Αντιμετωπίζουμε όμως τώρα μια νέα πραγματικότητα.
Η πανδημία βρήκε την τράπεζα ισχυρή.
Προσαρμόσαμε τις λειτουργίες της τράπεζας σε επίπεδο απομακρυσμένης πρόσβασης επεσήμανε.
Προσφέρουμε νέες υπηρεσίες όπως η χορήγηση δανείων μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Κατά 60% αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές λειτουργίες της τράπεζας.
Πήραμε πρωτοβουλία να βοηθήσουμε τους πελάτες μας τόνισε ο κ. Μυλωνάς..

Keywords
Τυχαία Θέματα