Παρακάμπτει τη Γερμανία ο Π. Λαφαζάνης! Μέσω Ελλάδας το ρωσικό φυσικό αέριο

Θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εμφανίστηκε ήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τη Γερμανία, γεγονός που αναμένεται να

ανοίξει νέο “μέτωπο” ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός παρουσίασε τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών του στη Μόσχα, ενώ διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συλλογικό, κυβερνητικό επίπεδο και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Πάντως χαρακτήρισε «εξαιρετικά έως πολύ εξαιρετικά» τα οφέλη για τη χώρα, σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο.

Ερωτηθείς για την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου περί συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ανακοίνωσε ότι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο δήλωσε ότι οι θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να οριοθετηθούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Και οι Ρώσοι στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια

Στον διαγωνισμό για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα λάβουν μέρος και μεγάλες ρωσικές εταιρίες, μετά τη δίμηνη παράταση της διαδικασίας από την Αθήνα, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρίες, σύμφωνα με δέσμευση των Ρώσων», υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή από διήμερο ταξίδι στη Μόσχα.

“Νέα σελίδα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας”

Ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας, και ευρύτερα στις ελληνορωσικές σχέσεις, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ αλλά και με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ελληνικά αιτήματα προς τη ρωσική πλευρά για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και την αποφυγή της καταβολής της ρήτρας «take or pay ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε ότι «αναμένουμε πως θα είναι θετική η ανταπόκριση της ρωσικής πλευράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα