Ουκρανία: Τι παίζεται στη σκακιέρα Δύσης-Ρωσίας – Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, ο Πούτιν και ο Σολτς

Έτοιμη να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να αποτραπεί η πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, εμφανίζεται η Ουκρανία, κι ενώ το διπλωματικό αδιέξοδο παραμένει.

Ο πρεσβευτής της χώρας στη Βρετανία Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε πως η Ουκρανία ενδεχομένως να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι άγνωστο εάν αυτό αποτελεί άποψη της κυβέρνησης της Ουκρανίας ή προσωπική εκτίμηση του διπλωμάτη.Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή

θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει «κόκκινες γραμμές» για να το αποφύγει.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το BBC,  η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση για συνομιλίες με εκπροσώπους της Ρωσίας μέσα στις επόμενες 48ώρες, με τη συμμετοχή και άλλων μελών του ΟΑΣΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ρωσία αγνόησε επίσημα αιτήματα να εξηγήσει τη συσσώρευση στρατευμάτων. Είπε ότι το «επόμενο βήμα» ήταν να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για «διαφάνεια» σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας.

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει ότι πρόκειται για δυτική προπαγάνδα και δεν δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της. 

ΗΠΑ: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα -Γερμανία: Πάμε για πόλεμο;

 Πούτιν με Όλαφ Σολτς στη Μόσχα την Τρίτη

Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους αναλυτές, ο σκοπός όλης αυτή της αμερικανικής «υστερίας», όπως την χαρακτηρίζουν, είναι να δυσκολευτεί κάθε προσέγγιση της Γερμανίας και της Ρωσίας και εν τέλει η ενεργειακή συνεργασία της ΕΕ με το Κρεμλίνο. Όπως σημείωσε στο OPEN ο Θανάσης Αυγερινός οι Ρώσοι θεωρούν πως η ΗΠΑ δεν θέλει σε καμία περίπτωση η Ευρώπη να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο και να προτιμά το αμερικανικό υγροποιημένο σε σχεδόν διπλάσιες τιμές.

Παράλληλα, οι Ρώσοι σημειώνουν ότι φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στην ανατολική Ουκρανία που θα σταθεί αφορμή για πόλεμο με τον επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης διεθνώς δημοκρατίας του Νονιέτσκ να δηλώνει πως ετοιμάζεται εθνοκάθαρση αν οι ρωσόφωνες περιοχές περάσουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσβάσταχτο στρατηγικό κόστος

Οι οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την τοποθέτηση του πρέσβη της Ρωσίας στη Σουηδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο της επιβολής κυρώσεων από την Δύση.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star, εκπρόσωπος τους αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση και ένα μακροπρόθεσμα δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος. Όπως τόνισε, «(Η Ρωσία) θα αντιμετωπίσει μια πιο αποφασιστική διατλαντική κοινότητα. Θα πρέπει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στην Κίνα. Θα αντιμετωπίσει μαζική πίεση στην οικονομία της και τους ελέγχους των εξαγωγών που θα διαβρώσουν την αμυντική της βιομηχανική βάση. Και θα αντιμετωπίσει ένα κύμα καταδίκης από όλο τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα