Ουκρανία-Οικονομία: Συρρικνώθηκε 30% το ΑΕΠ στο εννεάμηνο 2022

Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε με ρυθμό περίπου 30% στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022 σε σχέση με πέρυσι, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας σήμερα, Σάββατο. Η κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου που επιβράδυνε το θερισμό έπαιξε επίσης ρόλο, όπως και οι διακοπές στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, επισήμανε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα πάντως, οι εξαγωγές της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκαν κατά 23% από τον Αύγουστο φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη του πολέμου, μετά τη διεθνή συμφωνία
που επέτρεψε την αποστολή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

“Η κατάσταση στο μέτωπο βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά ο εχθρός συνέχισε να βομβαρδίζει την ουκρανική επικράτεια, γεγονός που άσκησε πίεση στο επιχειρηματικό κλίμα και τα logistics”, ανέφερε το ΥΠΟΙΚ της Ουκρανίας.

“Οι περαιτέρω καταστροφές εγκαταστάσεων παραγωγής, υποδομών και κτιρίων κατοικιών”, καθώς και η αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και αναβάλουν την ανάκαμψη, πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο το 2022, αλλά ανέμενε να αναπτυχθεί μεταξύ 5% και 6% το 2023 και το 2024.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα