Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις, 38η ημέρα του πολέμου

09:22 2/4/2022 - Πηγή: BankWars

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 38η ημέρα. Ωστόσο, φαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας

πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Παράλληλα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει οτι θα πιέσει τον Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει, όμως, ανησυχία για το αν η Ρωσία θα κάνει πίσω μετά την επίθεση της αποθήκης καυσίμων στο Μπελγκορόντ. Τα ελικόπτερα πέταξαν σε χαμηλό ύψος, πλήττοντας οκτώ δεξαμενές καυσίμων. Η φωτιά εξαπλώθηκε. Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Μόσχα.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ σε Μόσχα – Κίεβο – Πύραυλοι στα περίχωρα της Οδησσού

Για «προδότες» μιλά ο Ζελένσκι

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωματικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ένας από αυτούς ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.
«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με προδότες», είπε ο Ζελένσκι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του υπόλοιπο προσωπικού της SBU που μάχεται στον πόλεμο κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

“Τροφοδοσία” μες άρματα μάχης Σοβιετικής κατασκευής…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με συμμάχους της για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, μετέδωσε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι μεταφορές των αρμάτων μάχης, που έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν σύντομα.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα άρματα μάχης θα σταλούν ή από ποιες χώρες αυτά θα προέλθουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα άρματα μάχης θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικούς στόχους στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδράμουν στη μεταφορά αρμάτων μάχης, σημειώνουν οι NYT.

Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος δε σχολίασαν το δημοσίευμα

Χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Μπούντεσβερ μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση επιχείρηση με ανάρτηση στο Twitter.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα έφτασε εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το tweet.

Η Μπούντεσβερ ηγείται της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Η ομάδα έχει ήδη ενισχυθεί πολλές φορές ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το ελαφρύ σύστημα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας Ocelot προστατεύει τις χερσαίες δυνάμεις από μαχητικά-βομβαρδιστικά και μαχητικά ελικόπτερα που πετούν χαμηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα