ΟΤΕ: Αύξηση 5% στα καθαρά κέρδη το α’ 3μηνο του έτους, στα 167,5 εκ. ευρώ

10:55 8/5/2013 - Πηγή: BankWars

Στα 167,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2013, αυξημένα κατά 5% εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο καθαρός δανεισμός παρουσίασε μείωση σε 1,7 φορές το ΕΒΙTDA του τελευταίου δωδεκαμήνου, ενώ μείωση εμφάνισαν και τα συνολικά λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων αποσβέσεων και προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης), κατά 10,6%, χάρη στη μείωση κόστους μισθοδοσίας στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας

κατά 21%.

Το A’ τρίμηνο του 2013 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 11,4%, καθώς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα επέδρασε, για άλλη μία φορά, αρνητικά στην απόδοση του ΟΤΕ. Η δριμεία επίπτωση στις λειτουργικές δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής, των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, οδήγησε στην επιδείνωση της μείωσης των εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Δ’ Τρίμηνο 2012: -9,1%). Στην κινητή, σχεδόν το 60% της πτώσης των εσόδων σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2012 οφείλεται στις μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής.

Παράλληλα, ο όμιλος πέτυχε περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 35,4% το Α’ τρίμηνο του 2013, σχεδόν αμετάβλητο από το 35,5% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα καθαρά κέρδη του Α’ τριμήνου του 2013 επηρεάστηκαν θετικά από το έκτακτο μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως των €65,7 από την πώληση της Hellas Sat, ενώ το Α’ τρίμηνο του 2012 ο ΟΤΕ είχε καταγράψει ένα μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος ύψους €211,3 εκατ. από την πώληση της συμμετοχής στην Telekom Serbia. Επιπλέον, η επαναμέτρηση της αναβαλλόμενης φορολογικής θέσης της εταιρείας, λόγω της αύξησης του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα από 20% σε 26%, οδήγησε σε €50 εκατ. θετική επίδραση στην κερδοφορία του τριμήνου.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Α’ τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε €102,8 εκατ. σε σχέση με €118,5 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €22,3 εκατ., €13,5 εκατ. και €65,9 εκατ. αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας χάρη στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μείωση προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας μέσω των αποτελεσματικών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης. Όπως περιμέναμε, τα έσοδά μας για το τρίμηνο αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό. Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες και υπερασπιστήκαμε τη θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι επιτυχημένες εμπορικές μας κινήσεις μας βοήθησαν να συγκρατήσουμε την απώλεια των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας μάλιστα, οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη μεταστροφή στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, που γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε τρίμηνο».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η ενίσχυση των ταμειακών ροών οδήγησε στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Η συμφωνία για την πώληση της Globul, που ανακοινώσαμε στο τέλος Απριλίου, βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων, εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του Ομίλου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και από τις αρχές του 2011, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας περισσότερο από το μισό, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ. Στα προσεχή τρίμηνα, δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε ωστόσο να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά, να βελτιώσουμε την χρηματοοικονομική μας δομή και να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα