Ώρες αγωνίας για 140 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της γερμανικής Contitech ΙΜΑΣ στο Βόλο – Γιατί κλείνει

Αύριο, το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας θα αναζητηθεί λύση για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. στον Βόλο. Η κατά 100% θυγατρική του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου Continental AG έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου, παρά το γεγονός ότι οι 140 εργαζόμενοι που έμειναν μετά την τελευταία εθελούσια έξοδο, προσήλθαν με πρόταση

για υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα περιελάμβανε περικοπή των συνολικών αποδοχών της τάξης του 8% και αποδοχή εκ περιτροπής εργασίας για 24 μέρες τον χρόνο από 36 που ζητούσε η εταιρεία.

Στους εργαζόμενους ανακοινώθηκε ότι το εργοστάσιο διακόπτει τη λειτουργία του από την Καθαρά Δευτέρα (χθες) και θα καταβάλει στους εργαζομένουςαποζημιώσεις και πρόσθετο ποσό ύψους 40.000 ευρώ για τον καθένα, μέσω νέου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης που θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου.

Από πλευράς του γερμανικού ομίλου, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του, η απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου αποδίδεται στο ότι η εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και πολλούς μήνες, πρωτίστως λόγω της μειούμενης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και της συμπίεσης των τιμών για τα βασικά είδη της και οι συνθήκες αυτές έφεραν αντιμέτωπη την Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. με μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα των μεταφορικών ταινιών, χαρακτηρίζοντάς την ως μια απόφαση αναπόφευκτη έπειτα από μήνες εντατικών, αλλά ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την παραγωγή συρματόσχοινων της ΣΥΡΜΑ Α.Ε., θυγατρικής της Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. ήταν επί δεκαετίες κύριος προμηθευτής της ΔΕΗ. Σε μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για κατασκευή ταινιοδρόμων, ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, που διενήργησε η ΔΕΗ για τα ορυχεία της στη Δυτική Μακεδονία ο κύριος όγκος του έργου κατοχυρώθηκε στις αρχές του 2015 σε άλλη -πολωνική- εταιρεία (50 από τα 72 εκατ. ευρώ) και το μικρότερο μέρος στην ίδια (20 εκατ. ευρώ). Η διοίκησή της κατέθεσε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ, που το καλοκαίρι του 2015 κατοχύρωσε το αρχικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Παράλληλα, με επιστολή της στη διοίκηση της ΔΕΗ, όταν αναδείχθηκε αρχικά μειοδότης η πολωνική εταιρεία, η εταιρεία προειδοποιούσε ότι δυσμενές αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ίδια, «είτε για λόγους αμελητέας διαφοράς τιμής και χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ είτε μη συγκρίνοντας το μέγεθος και την ποιότητα των εταιρειών, θα θέσει ευθέως σε αμφιβολία την παραμονή της εταιρείας μας στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα