Ώρα μηδέν για τη Δικαιοσύνη – Κυβέρνηση -ΝΔ στα κάγκελα για το…καλό της – Μπαλαντέρ ο Παυλόπουλος

07:52 1/6/2019 - Πηγή: BankWars

Σάλος στο πολιτικό σκηνικό μετά τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης. Σύγκρουση ΝΔ – Μαξίμου για την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου. Η ΝΔ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι εμπιστεύεται την κρίση του Προέδρου και το Μαξίμου να την εγκαλεί ότι εμπλέκει σε μεθοδεύσεις τον κ.Παυλόπουλο,

ζητώντας του «να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις».

Οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, τους οποίους επικαλούνται τα κόμματα, δεν έχουν ούτε τις απαραίτητες νομικές γνώσεις, ούτε τις συνταγματικές. Αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία καταλαβαίνει, είναι πως “για να γίνεται τόσος σαματάς, κάτι ύποπτο συμβαίνει”. Και η υποψία δε είναι άλλη, από αυτήν που λέει πως η Δικαιοσύνη, ποδηγετείται. Και ποδηγετείται όχι γιατί το ένα κόμμα …αγαπά τον Χ και το άλλο τον Ψ, αλλά γιατί και τα δύο, έχουν…υποθέσεις που πρέπει να κλείσουν ή να ανοίξουν…

Είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη; Γιατί θέλουν να βάλουν τους δικούς τους;

ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠ

Έπειτα από τεσσερισήμιση ώρες, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η Ειρήνη Καλού αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι σήμερα επελέγη για τη νευραλγική θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για ανώτατη δικαστική λειτουργό με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας όταν λάβει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το Προεδρικό Διάταγμα θα πάρει ίσως θέση. Νωρίτερα, όχι.

Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν υπογράφεται πριν από την 30η Ιουνίου, οπότε λήγει η θητεία των δικαστικών που αντικαθίστανται. Μετά θα γνωστοποιήσει ο ίδιος τις αποφάσεις του.

Μαξίμου: Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επιχειρεί η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Οπως αναφέρει, «η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ;

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι “όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ”.

Όπως είναι γνωστό, ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΠΟΝΗ

Ο νόμος 2190/94 του Αν. Πεπονή με τον οποίο είχε θεσμοθετηθεί το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει διάταξη η οποία ξεκαθαρίζει με πλήρη σαφήνεια ότι «από την προκήρυξη εκλογών έως την διεξαγωγή τους απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο», είτε πρόκειται για τη μετάταξη υπαλλήλων, είτε παραγγελία που αφορά το Δημόσιο, είτε την τοποθέτηση δικαστών Ανώτατων Δικαστηρίων.
Κατά συνέπεια από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου, οποιοδήποτε προεδρικό διάταγμα που θα όριζε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα σε αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης δεν μπορεί να υπογράψει προεδρικό διάταγμα.
Διότι, αν το υπέγραφε, θα είχαμε δύο ηγεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Κατά συνέπεια ο νόμος Πεπονή και το γεγονός ότι η θητεία των ανωτάτων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου, καθιστούν αδύνατη την υπογραφή προεδρικού διατάγματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Νωρίτερα, πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση της ΝΔ “μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης”.

Εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης “επιβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος”. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου. “Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης”, τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι “με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα