ΟΠΑΠ: Διαβάστε τι σημαίνει για τη μετοχή και το μονοπώλιο η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου

Κακώς ερμηνεύτηκε ότι ο ΟΠΑΠ χάνει το μονοπώλιο. Η απόφαση του Δικαστηρίου λέει απλά ότι δεν μπορεί ο ΟΠΑΠ και να έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα και να διαφημίζει παράλληλα σε υπερβολικό βαθμό τα παιχνίδια του, προκειμένου να κερδίζει πελάτες.

Ο ίδιος ο ΟΠΑΠ είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ

του να κρατήσει το μονοπώλιο προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και να μην «εξωθείται» ο λαός στο να ρέπει προς το τζόγο.

Το σκεπτικό με απλά λόγια του Δικαστηρίου λέει ότι «αφού θέλεις να ελέγχεις το τζόγο για κοινωνικούς λόγους, το δικαιούσαι. Αν όμως εσύ προωθείς το τζόγο διαφημίζοντας τον για να αποκοιμίζεις μεγάλα κέρδη, δεν δικαιούσαι να στερείς τη δυνατότητα από άλλες ακαταγώνιστοι εταιρίες να κερδίζουν και αυτές».

Το Ευρωδικαστήριο, ουσιαστικά, πετάει το μπαλάκι της απόφασης στο ελληνικό συμβούλιο επικρατείας, απόφαση του οποίου σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται πριν περάσουν τουλάχιστον δέκα μήνες από σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ θα αποκρατικοποιηθεί με το ισχύον τώρα καθεστώς και απλά η ενδιαφερόμενοι να τον αγοράσουν θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ένα ερώτημα όσο αναφορά τη μελλοντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με το δεδομένο αυτό η απόφαση του Δικαστηρίου ουσιαστικά μειώνει τις «μελλοντικές προσδοκίες» των υποψήφιων επενδυτών, άρα αυτοί θα προσφέρουν μικρότερο τίμημα από αυτό που μέχρι τώρα η αγορά ανέμενε.

Keywords
Τυχαία Θέματα