Όμιλος Πειραιώς – Πολιτιστικό Ίδρυμα: Η ελληνική βιομηχανία στη δεκαετία του 1960

Ένα άγνωστο, μέχρι πρότινος, τεκμήριο της κινηματογραφίας, παραγωγή της Γενικής Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων, θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) που μετεξελίχθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), προβάλλεται, την Πέμπτη 14 Μαΐου, στις 5.30 το απόγευμα, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ),

στον Ταύρο.

Πρόκειται για την ταινία του Κώστα Γαζιάδη, «Ελληνική Βιομηχανία» (παραγωγή 1968), η οποία συμπεριλαμβάνεται στις συλλογές του Αρχείου. Ποια ήταν η εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας τη δεκαετία του 1960; Πώς επιχειρούσαν να την προβάλουν θεσμικοί παράγοντες και κρατικοί φορείς, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας; Είναι μόνον ορισμένα από τα ερωτήματα που απαντώνται μέσω της ταινίας.
Μετά την προβολή της, ιστορικοί του κινηματογράφου και της βιομηχανίας θα προσπαθήσουν να εντάξουν την ταινία στο πλαίσιο της κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και της βιομηχανικής ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να καταδείξουν τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τη βιομηχανία και την ανάπτυξη.

Το Ιστορικό ΑρχείοΤο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς έχει ενσωματώσει και διατηρεί τα ιστορικά αρχεία τραπεζών τις οποίες απορρόφησε ο Όμιλος Πειραιώς, καθώς και αρχεία σημαντικών οργανισμών και εταιρειών που συνδέθηκαν μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην τεκμηρίωση και μελέτη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας του 20ού αιώνα, αγροτικής, βιομηχανικής και τραπεζικής.
Βασικοί θεσμοί και δομές της ελληνικής οικονομίας, η αγροτική και βιομηχανική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, σημαντικές πτυχές του τραπεζικού συστήματος, η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, η ξένη βοήθεια που δέχτηκε μεταπολεμικά η χώρα και η διαχείρισή της, είναι μερικά από τα ερευνητικά ζητούμενα που μπορούν να ικανοποιηθούν με την αναδίφηση του Ιστορικού Αρχείου του Ομίλου Πειραιώς.

Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης 14, τηλ. 210 9571305. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα