ΟΛΘ: Με 232 εκατ.ευρώ σε Γερμανούς, Γάλλους και Ιβάν Σαββίδη μέχρι το 2051

Η κοινοπραξία του γερμανικού fund «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της γαλλικής «Terminal Link SAS» και της «Belterra Investments Ltd», συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ πλειοδότης για το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με βελτιωμένη προσφορά που περιλαμβάνει

καταβολή τιμήματος ύψους 231,926 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση την αραβική «The Peninsular and Oriental Steam» του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World, που είχε καταθέσει την υψηλότερη προσφορά στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 231,926 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται, επίσης, υπ’ όψιν τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για σημαντικά βελτιωμένη προσφορά και τη χαρακτηρίζει ως «εξέλιξη-ορόσημο» για το ίδιο, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και για τη Βόρεια Ελλάδα και επισημαίνει ότι προοιωνίζεται «νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά».

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς, νομικοί σύμβουλοι οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων, και τεχνικοί σύμβουλοι οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet.

Keywords
Τυχαία Θέματα