Ολόκληρη η συνέντευξη Α.Τσίπρα στον Alpha – Για Συρία, Οικονομία, Παπαγγελόπουλο

“Εγώ είμαι αρκετά ανήσυχος σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή μας. Είναι μια περίοδος, πολύ τεταμένη, με την χθεσινή πολεμική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, να προμηνύει, μια επικίνδυνη ένταση στην περιοχή”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη συνέντευξή του, μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ,

και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Και συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας, ότι: “Εγώ, όταν παρέδωσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία ενημέρωσα τον κύριο Μητσοτάκη, ήταν τα εθνικά θέματα, και το κεκτημένο της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όπου κερδίσαμε μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ”.

“Έχουν περάσει τρεις μήνες, και όσο είδατε εσείς κυρώσεις, και είδε η Τουρκία, άλλο τόσο έχουμε δεί όλοι μας. Η Ευρώπη πήρε μια απόφαση. Πήρε μια απόφαση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε επισπεύσει, προκειμένου να ζητήσει την εφαμρμογή των κυρώσεων αυτών”.

“Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, διστάζει να διεκδικήσει, μέσα από διπλωματικές οδούς, κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, που θα δημιουργούσαν εμπόδια στην αχαλίνωτη συμπεριφορά στην Μεσόγειο και το Αιγαίο. Πιστεύω, είπε ο κύριος Τσίπρας, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική κατευνασμού, η οποία δεν θα οδηγήσει πουθενά”.

“Δεν υπερασπίζομαι την άποψη, είπε ο κύριος Τσίπρας, ότι απέναντι στις κανονιοφόρους, πρέπει να παρατάξουμε και εμείς κανονιοφόρους. Αλλά απέναντι σε αυτά τα δυο άκρα, υπάρχει και μια μέση οδός. Η διεκδίκηση με διπλωματικούς όρους, της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα ως κράτος- μέλος της ΕΕ, να έχει την στήριξη, και να εφαρμοστεί το κεκτημένο που κερδίσαμε τον Ιούνιο, που ήταν οι κυρώσεις. Το ερώτημα το μεγάλο είναι, γιατί η κυβέρνηση, τρεις μήνες τώρα, η κυβέρνηση το έχει απεμπολήσει”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πορεία της οικονομίας για εμάς είναι δικαίωση. Η Οικονομία χάρη στην προσπάθεια που κάναμε πάει καλά και βλέπουμε διαρκώς την αποκλιμάκωση των ομολόγων. Ό,τι θετικό θα το ψηφίσουμε. 

Η άρνηση Μητσοτάκη για το σχέδιο που καταθέσαμε σημαίνει 2 δισ. λιγότερες ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες από την κυβέρνηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για το μεταναστευτικό, ο κύριος Τσίπρας, απάντησε: “Όταν παραδώσαμε την διακυβέρνηση, στη Μόρια είχαμε 5.600 πρόσφυγες. Την 1η Οκτωβρίου, κατεγράφησαν 12.680. Μέσα σε τρεις μήνες υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων στη Μόρια”.

“Ηταν πολυ δύσκολο πρόβλημα (σ.σ το μεταναστευτικό), από τη φύση του, που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όταν μέσα σε τρεις μήνες απραξίας, άγνοιας του προβλήματος, από μια πολιτική η οποία ήταν αλλοπρόσαλλη κατά τη γνώμη μου, καταργήσανε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έχεις ως υπ. αριθμό ένα πρόβλημα το μεταναστευτικό, και καταργείς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής;”

Για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο κύριος Τσίπρας, είπε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε. Πρώτη φορά συστήνεται προανακριτική – με προοπτική ειδικού δικαστηρίου- με την κατηγορία ότι κάποιος υπουργός προσπάθησε να αναδείξει σκάνδαλα προηγούμενων υπουργών. Εδώ ανοίγει μία φάμπρικα, ότι όποιος αναδεικνύει ζητήματα, θα κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Και ανοίγει μια φάμπρικα ενόσω η υπόθεση Novartis βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα. Εδώ έχουμε μια ποινική δίωξη, σε βάρος του κ. Λοβέρδου και υπό διερεύνηση τους φακέλους δύο υπουργών. Εδώ έχουμε μια υπόθεση ρεβανσισμού τόσο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, όσο και σε βάρος των εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

Προσέρχομαι με διάθεση θετική και με έναν τόμο. Περάσαμε νόμο να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα πόρισμα ώστε να γίνει η πράξη το αίτημα για ψήφο αποδήμων. 

Αν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους και να καθορίζουν 10 εκατ. εκλογείς την κυβέρνηση των υπόλοιπων που ζουν εδώ, όχι. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας, είπε, ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων έχει κάνει μια μεγάλη διαδρομή στα πολιτικά πράγματα. Έχει κλείσει ήδη δυο κύκλους, πάμε για νέο κύκλο. Σήμερα πάμε να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο, που πρέπει αφενός μεν, να αντιστοιχίσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, με τις πραγματικά οργανωμένες μας δυνάμεις, και δεύτερον, πρέπει να αποτιμήσουμε και την κυβερνητική εμπειρία, να μάθουμε από τα λάθη μας, και να διαμορφώσουμε μαζί τις ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για την επόμενη ημέρα”.

Και συνέχισε, λέγοντας, ότι: ” Η δική μου άποψη, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ισχυρό brand, διότι με το όνομα αυτό, έχουμε ζήσει μεγάλες χαρές, αγωνίες και διεκδικήσεις. Από εκεί και πέρα, αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη στο όνομα, είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσουμε. Όλα είναι ανοικτά. Συνήθως, αλλάζουν όνομα, αυτοί που δεν αισθάνονται καλά με το όνομα και την ιστορία του”.

Keywords
Τυχαία Θέματα