‘Ολα τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Προ των πυλών είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με βάση το νέο αφήγημα της κυβέρνησης, ενώ και οι δανειστές δηλώνουν υπέρ αυτής της εξέλιξης πριν το τέλος του προγράμματος, ωστόσο συστήνουν προσεκτικά βήματα, χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Το τελευταίο σενάριο προβλέπει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση, όπως δήλωσε από το βήμα του Economist

ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ωστόσο κινείται πολύ προσεκτικά, καθώς δεν επιθυμεί να σταλεί το λάθος μήνυμα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δανειστεί με υψηλά επιτόκια.

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές εντός του Ιουλίου, με έκδοση ή reopening ομολόγου, μικρής διάρκειας, για ένα δισ. ευρώ το πολύ. Προς το παρόν ωστόσο εξετάζεται η πορεία των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, προκειμένου να καταγραφεί το κλίμα για επιστροφή στις αγορές αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον εγκαταλειφθεί το πλάνο του Ιουλίου. Όσοι τάσσονται κατά της εξόδου τον Ιούλιο, προειδοποιούν ότι μια βιαστική κίνηση μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ για την κυβέρνηση.

Άλλωστε χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, συνέστησε στην Αθήνα να μη βιαστεί: «Πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα. Ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε. Εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό». Διευκρίνισε πάντως ότι «θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος. Γιατί είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».

“Η Ελλάδα δε θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγεί με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής”, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους επενδυτές.

Πως αντιδρούν οι επενδυτές

Την ίδια ώρα, θετικοί στην προσπάθεια της Ελλάδας εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές. «Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ή σχεδόν», δήλωσε ο Ντάουντινγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος και διαχειριστής κεφαλαίων στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, που έχει στην κατοχή της κάποια μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. «Έχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι δανειστές διατηρούν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της είναι οι χαμηλότερες από την περίοδο πριν ξεσπάσει η κρίση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, θα αντιδράσουν θετικά στην έκδοση ελληνικών ομολόγων παρότι η χώρα δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης χρέους, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και η νέα ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα λένε ότι πρέπει να έχεις ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο Μαρκ Νας, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στην Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο, ο οποίος αγόρασε 15ετή ελληνικά ομόλογα μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο.

Επενδυτές όπως ο Νας και ο Ντάουντινγκ λένε ότι οι αγορές θα ενδιαφερθούν για πενταετείς τίτλους εάν οι αποδόσεις είναι μεταξύ 4% και 5%. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζώη, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Mint Partners στο Λονδίνο, θα μπορούσε κανείς να περιμένει λογικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έως τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα