ΟΛΑ ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ” – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα ισχυρών πιέσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τις τράπεζες να …”γκρεμίζονται” (έως και 20% “κάτω”) αλλά και blue chips (όπως η ΔΕΗ) να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Οι αναλυτές σημειώνουν πως μέσα στις δύο πρώτες ημέρες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι απώλειες στο ΧΑ ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ΓΔ χάνει

και τις 730 μονάδες. Στις 13.55 κινούνταν στο -7,05% και τις 728,28 μονάδες με τον τζίρο στα 89 εκ. ευρώ. Οι εντολές πωλήσεων είναι μαζικές και σήμερα αφού προεξοφλείται μια σύγκρουση της κυβέρνησης με την Ευρώπη καθώς το πρόγραμμα που υπήρχε μέχρι τώρα “ξηλώνεται” από την νέα κυβέρνηση.

Τράπεζες

Σταθεροί πωλητές κυρίως ξένοι, σχεδόν αποκλειστικά hudge funds αλλά και άλλα χαρτοφυλάκια με τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να “βουλιάζουν”. Στις 13.55 η εικόνα είχε ως εξής: Alpha Bank -18,11% στα 0,303 ευρώ. ETE -19,73% στα 0,899. Πειραιώς -20,45% στα 0,560. Eurobank -19,26% στα 0,109.

Να σημειωθεί πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 30% μέσα σε μια εβδομάδα. Η “βουτιά” αυτή αποδίδεται στο ότι δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό ποιες θα είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος και η επιρροή του κράτους στις νέες διοικήσεις. Έπειτα, στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμίσεις δανείων “νέου τύπου” με κρατικό έλεγχο και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαφώς μεγάλο κόστος για τις τράπεζες ενώ σημαίνει επίσης πως χάνουν τον έλεγχο επί των ρυθμίσεων των “κόκκινων” δανείων. Τέλος, υπάρχει ακόμη και το σημαντικότατο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών με τις εκροές καταθέσεων να εξακολουθούν να σημειώνονται και τα τραπεζικά ιδρύματα να στηρίζονται στον “ακριβό” ELA.

FTSE25

Νέες σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, που μετά πτώση κατά 16,63% φτάνει στα 4,30 ευρώ. Η μετοχή του ΟΛΠ επίσης υποχωρεί 9,18% στα 9,8 ευρώ. Πρόκειται για δύο εταιρείες των οποίων η ιδιωτικοποίηση μπαίνει στον “πάγο” σύμφωνα με δηλώσεις των νέων αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.

Ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 10,7% (μέσα σε 48 ώρες αυξήθηκε κατά 2,5% περίπου) με τη διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στις 1.050 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 16,3%, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 13%, η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,3% και η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 8,5%.

Keywords
Αναζητήσεις
ομολογα δεη χρηματιστήριο
Τυχαία Θέματα