ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ – Συμφωνία για κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο – Συμβιβαστική πρόταση για τα έξτρα 3,6 δισ.

(upd)Σήμερα, Μ.Τρίτη, θα γνωρίζουμε κατά πόσον θα βγουν εισιτήρια για το έκτακτο Eurogroup της Μ.Πέμπτης που θα κλειδώσει τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, ή αν η όλη διαδικασία μεταφερθεί για μετά το Πάσχα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ, με συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια και το αφορολόγητο. Παράλληλα, η κυβέρνηση

κατέθεσε τη δική της συμβιβαστική πρόταση , για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με τους δανειστές ωστόσο να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ναυτεμπορική, η πρόταση προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει τώρα (πόσο μάλλον να ψηφίσει) μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία λόγω του ποσού θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση ουσιαστικά πληροί τις απαιτήσεις του Eurogroup που ζήτησε νομοθέτηση, αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι δύο πλευρές, που τα έχουν βρει σε όλα, όσον αφορά στη φοροκαταιγίδα κατά των Ελλήνων φορολογουμένων και στην αφαλιστική …μεταρρύθμιση, έχουν ακόμα να επιλύσουν κάποιες λεπτομέρειες στο θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds, έχουν όμως και να βρουν λύση σε δύο θέματα μεγάλης πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση:

–Το ένα θέμα είναι το ύψος του αφορολογήτου για το οποίο η κυβέρνηση επιμένει στην έως εδώ υποχώρησή της (9,100 ευρώ) και το ΔΝΤ θέλει λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως θέμα, είναι αυτό του ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ – ΚΟΦΤΗ ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η κυβέρνηση δεν θα πιάνει το στόχο των πλεονασμάτων του 3,5% που απαιτούν οι δανειστές. Ο κόφτης, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup (για 4ο μνημόνιο 3,6 δισ. κάνουν λόγο η αντιπολίτευση και όχι μόνο), έγινε μεν δεκτός από την κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα είναι, πρώτον ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ (η…ανεξάρτητη και… υπερήφανη Ελλάδα ή οι δανειστές της) και δεύτερον, ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ.

Η ελληνική πλευρά, θέλει να περιγράφονται ΑΟΡΙΣΤΑ οι τυχόν περικοπές που θα γίνουν, αν βέβαια χρειαστεί, αλλά οι δανειστές, με πρώτο το ΔΝΤ, θέλουν ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ από τους οποίους θα γίνονται οι περικοπές, υποδεικνύοντας ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

Από το αν λοιπόν υπάρξει συμφωνία ή όχι στα παραπάνω, θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση ή όχι του Eurogroup την Μ.Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα