ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – “ΝΑΙ” ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

20:24 9/7/2015 - Πηγή: BankWars

Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε το πακέτο με τα μέτρα 13 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ στην ερχόμενη τριετία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και θα τη στείλει το βράδι στις Βρυξέλλες. Το πρωί στις 8.00, συγκαλείται εκτάκτως η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται άλλωστε για Μνημόνιο,

έναντι δανεισμού ποσού άνω των 50 δις. Ορισμένοι ανεβάζουν το δάνειο στα 80 δισ!

Ο Π.Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί σε λίγες ώρες, «όπως συμφωνήθηκε».

«Γνωρίζετε καλά ότι η πρόταση έχει εγκριθεί από το συμβούλιο των αρχηγών, έτσι εγκρίθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός επιμένει πάντως στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, ζητώντας να συμπεριληφθεί στη συμφωνία σχετική πρόβλεψη για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται το πρωί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Για πρώτη φορά και ο Β.Σόιμπλε με δηλώσεις του, λίγο νωρίτερα, έδειξε να μην έχει αντίρρηση, υπό όρους φυσικά για τη ρύθμιση.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση από υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, αλλά και διατηρεί ισχυρή επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα, συμφωνήσει με την πρόταση.

Μετά την έγκριση από το κυβερνητικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Θα ακολουθήσει σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 8.00 το πρωί της Παρασκευής, η οποία θα δώσει και μία γεύση των…νέων αντιλήψεών της. Δεν είναι εύκολο άλλωστε, από τις “μάχες” και τις …επαναστατικές κορώνες για κόκκινες γραμμές να πουν “ναι” στη συμφωνία με σούπερ μνημονιακά μέτρα.

Άμεσα, τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:

– Να καταθέσει ολοκληρωμένο αίτημα για νέο πρόγραμμα. Το ύψος του θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα στο Euroworking Group που θα ζυγίσει τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Μπορεί να ξεπερνά όμως κατά πολύ και τα 52 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΔΝΤ αφού η εκτίμηση αυτή έγινε πριν η οικονομία και οι τράπεζες πληγούν από τα capital controls που επιβλήθηκαν, πριν λήξει το προηγούμενο πρόγραμμα και μείνουν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (μαζί με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η αθέτηση πληρωμής) και πριν το ελληνικό αίτημα χρηματοδότησης επεκταθεί έως το 2017.

Πιθανότατα το νέο πρόγραμμα να φτάσει στα 60-70 δισ. ευρώ, αναλόγως και του μέρους των υποχρεώσεων που η Αθήνα θα μπορέσει να αναλάβει να καλύψει μόνη της στην τριετία αυτή ή για όσο χρειαστεί μέχρι να βγει ξανά μόνη της για δανεικά στις αγορές ομολόγων.

– Να παρουσιάσει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα ψηφιστεί έως το Σάββατο πιθανότατα ώστε να ισχύσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να λάβει προκαταβολή τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες πληρωμών η Αθήνα.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα (πχ νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις) αλλά και μέτρα για τις συντάξεις (περιορισμός πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% «υπέρ Υγείας» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων κλπ)

– Το μεσημέρι του Σαββάτου θα συγκληθεί και πάλι έκτακτο Eurogroup για να επισφραγίσει τα κείμενα για τα άμεσα μέτρα, αλλά και για όσα θα χρειαστεί να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή νέο Ασφαλιστικό, αλλαγές στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ κλπ.

– Εφόσον το Eurogroup πει «ναι» στα ελληνικά μέτρα και προτάσεις, μπορεί και να μη χρειαστεί καν να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την απόφαση και τους όρους για τη νέα χρηματοδότηση, την εκταμίευση των δόσεων και την χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου προς τη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα