Οίκος Fitch: Το πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν τράπεζες-κυβέρνηση για να υπάρξει αναβάθμιση της οικονομίας

Το πως και το εάν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μειωθούν, θα κρίνει και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε ευθεία συνάρτηση με τις ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα της παρουσίασης του outlook του 2019 από τον οίκο Fitch σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σημειωτέον, ότι ο οίκος, στις 8 Φεβρουαρίου, θα ανακοινώσει

τη νέα βαθμίδα με την οποία αξιολογεί την Ελλάδα (σήμερα ΒΒ-).

Σύμφωνα με τον οίκο, χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα ήταν αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της χώρας.

Αντίθετα, θετικοί παράγοντες είναι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, η μείωση του κινδύνου από τον τραπεζικό κλάδο και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Ειδικά για το πολιτικό περιβάλλον, αναφέρθηκε ότι είναι πιο σταθερό καθώς έχει πλέον μειωθεί ο κίνδυνος αναστροφής των πολιτικών και αυτό θα ισχύσει όποτε και αν γίνουν οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα.

Ο οίκος επισημαίνει ότι το outlook των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σταθερό, αν και η ποιότητα του ενεργητικού θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη, κάτι που αποτρέπει και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Fitch, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 αναμένεται να κινηθεί στο 2,3% και το 2020 στο 2,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα