ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα αποφασίζει για τη δόση στην Ελλάδα

Στη σύνοδο του Eurorgoup της Καθαράς Δευτέρας η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, με αναφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, που θα κρίνει και την καταβολή της δόσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης «η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής

βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του Eurogroup θα συνεδριάσει το To συμβούλιο των Διοικητών του ESM (σ.σ. πρακτικά είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) προκειμένου να γίνει ένα ακόμα βήμα για την εκταμίευση της δόσης.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει την Πέμπτη πως η εκταμίευση θα αποφασιστεί σύντομα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση – λόγω των ανοικτών θεμάτων – να πει αν αυτό θα γίνει τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, τρεις είναι οι εκκρεμότητες που παραμένουν, η πώληση του ΔΕΣΦΑ, το θέμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τα τρία αυτά ζητήματα θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι θεσμοί, ώστε να κινηθεί στη συνέχεια η διαδικασία της εκταμίευσης.

Η συνεδρίαση του Eurogroup γίνεται στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Οίκος Fitch: Aναβάθμιση της Ελλάδας από Β- σε Β – Χωρίς γραμμή στήριξης η έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά με εποπτεία – Η εκτίμηση για τις τράπεζες

Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ότι «οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

«Με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει και τον κόσμο της εργασίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα