ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ 128, ΝΑΙ 9, ΑΠΟΧΕΣ 35

Συνολικά 128 εκ των 193 χωρών – μελών του ΟΗΕ ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εννέα χώρες καταψήφισαν την καταδίκη της κίνησης των ΗΠΑ, ενώ 35 επέλεξαν την αποχή.

Το κείμενο το οποίο υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει ότι κάθε απόφαση για το καθεστώς της «Ιερής Πόλης» είναι «κενή περιεχομένου και άκυρη» και πρέπει να ανακληθεί.

Η

ψηφοφορία έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα μειώσει ή και θα διακόψει τη χρηματοδότηση χωρών, ανάλογα με την ψήφο τους στον ΟΗΕ.

Πριν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα η οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, από την ίδρυσή του το 1948.

Όλες οι χώρες του πλανήτη, πλην των ΗΠΑ, αναγνωρίζουν συμβατικά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και διατηρούν εκεί τις πρεσβείες τους, δεδομένης της διαμάχης Ισραηλινών – Παλαιστινίων για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ειδικά του ανατολικού τμήματός της, το οποίο αποτελεί κατεχόμενο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό έδαφος από το 1967.

Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει επισήμως από το 1980 το κατεχόμενο τμήμα της Ιερουσαλήμ και θεωρεί την πόλη ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσά του, ωστόσο καμία χώρα του κόσμου δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση.

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι «αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη».

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα