ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΟΛΑ “ΠΑΙΖΟΥΝ” ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ

(upd) Στην Αθήνα και στη συνηθισμένη τους δουλειά επέστρεψαν, αρχή της Σαρακοστής, οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων που θα χρειαστούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι εκπρόσωποι των δανειστών σκοπεύουν να παραμείνουν στην Αθήνα για μια εβδομάδα.

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο
για τις αποκρατικοποιήσεις, ολοκληρώθηκε στις 12:30 και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.Η ΔΕΣΦΑ και οι δημοπρασίε3ς ΝΟΜΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίωσης συνάντησης των επικεφαλής με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο τα θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 19:00 θα υπάρξει επισκόπηση, ενώ στις 20:30 θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι τελευταίες δηλώσεις από Βρυξέλλες, Βερολίνο, ΔΝΤ δείχνουν πως η συμφωνία θα επιτευχθεί, καθώς κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με την Ελλάδα εφέτος, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, που αφορούν στις αλλαγές στα εργασιακά, στον τομέα της ενέργειας, όπως και το δημοσιονομικό κενό για το 2018.

• Τα εργασιακά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και από την πλευρά των θεσμών η απαίτηση για αύξηση των ομαδικών απολύσεων, αν και προβλέπεται να αντικατασταθεί το βέτο του υπουργού με μια νέα διαδικασία απόφασης, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

• Τα ενεργειακά. Θα πρέπει να αξιολογηθεί αν οι δημοπρασίες ισχύος οδηγούν στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ ή θα χρειαστεί εναλλακτικά να πουλήσει μονάδες η ΔΕΗ.

Τα …πρόσθετα

Στην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχουν και τα ακανθώδη ζητήματα με τα πρόσθετα μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία, που θα αφορά και το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά «θετικά» μέτρα προκειμένου να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο θα έχει σειρά συναντήσεων με τους δανειστές.Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών την Τρίτη διαμορφώνεται ως εξής:10:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. – Θεσμοί και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
12:00 Ενέργεια – Θεσμοί και Γιώργος Σταθάκης
19:00 Επισκόπηση
20:30 Δημοσιονομικά – Στο τραπέζι το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2018 καθώς επίσης και η νομοθέτηση μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο που θα ισχύσουν από το 2019.Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως η Επιτροπή καλωσορίζει τη «συναντίληψη» που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις θεσμοί και η οποία επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα «στις αρχές αυτής της εβδομάδας». Ο ίδιος διευκρίνισε πως κάποιοι από τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα και κάποιοι αύριο.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019

• Μείωση αφορολογήτου στην καλύτερη περίπτωση σε 6.600 ευρώ, που σημαίνει επιβάρυνση 450 ευρώ για όλους όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα από το σημερινό όριο των 8.636 ευρώ, ή ακόμη χαμηλότερα, στις 5.900 ευρώ, με επιβάρυνση 600 ευρώ.

• Μείωση των παλαιών συντάξεων, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το ύψος των συντάξεων ή/και πλαφόν, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να είναι τα 660 ευρώ ή ακόμη και τα 800 ευρώ, αν τελικά ο λογαριασμός των μέτρων είναι μικρότερος. Ετσι, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 7.920 ευρώ θα υποστεί επιβάρυνση λόγω μείωσης του αφορολογήτου (π.χ. 440 ευρώ αν αυτό κατέβει στις 5.900 ευρώ ή 260 ευρώ αν κατέβει στις 6.600 ευρώ), αλλά δεν θα χάσει από τη σύνταξή του. Μάλιστα, αν ο χαμηλός συντελεστής φορολογίας μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα, η επιβάρυνση μπορεί να είναι μικρότερη.

• Σε ό,τι αφορά τα «καλά» μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται μείωση συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (στο τελευταίο είναι που εξέφρασε την επιφύλαξή του ο Φίλης), μείωση του ΦΠΑ, είτε των συντελεστών (από 24% στο 23% προτείνει το ΔΝΤ), είτε επιμέρους κατηγοριών, μέσω της μετάταξής τους σε χαμηλότερο συντελεστή (πηγές διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες την ενέργεια, τις μεταφορές, την εστίαση, τα είδη διατροφής, αλλά και τα νησιά), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών και μείωση του ΕΝΦΙΑ 35%. Σύμφωνα με ένα σενάριο, το νέο σύστημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα συνυπολογίζει τα εισοδήματα των φορολογουμένων, έτσι ώστε και πάλι αναλογικά να επιβαρύνονται τα υψηλότερα εισοδήματα περισσότερο.

Τα «καλά» μέτρα θα προσδιορίζονται στο τέλος κάθε έτους ανάλογα με τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου. Εφόσον –δεδομένης της εφαρμογής των «κακών» μέτρων– προβλέπεται υπέρβαση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα θα λαμβάνονται και «καλά» μέτρα κατά το ποσοστό της υπέρβασης αυτής.

http://www.bankwars.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%87%ce%bb%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be/

Keywords
Τυχαία Θέματα