Οι συνταξιούχοι της Εθνικής στα “κάγκελα” – Το ΛΑΠΕΤΕ δεν έχει λεφτά, έκοψε την παροχή – Η διοίκηση “παίζει” με στημένα δημοσιεύματα;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας και το “επικουρικό τους Ταμείο” το ΛΑΠΕΤΕ; Γιατί φτάσαμε στο σημείο συνταξιούχοι να καταλαμβάνουν συμβολικά υποκατάστημα διαμαρτυρόμενοι; Που πήγαν τα λεφτά, τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ, τα οποία έχουν σχηματιστεί από το 1949 μέχρι το 2008, όταν το ταμείο ήταν πλεονασματικό; Μπορεί να υπάρξει λύση και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή για τις τράπεζες

και να συνεχίσουν να παίρνουν, ότι έπαιρναν μέχρι το τέλος του 2017 οι συνταξιούχοι;

Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Και η απάντηση δεν δίνεται, για τον απλούστατο λόγο ότι …λεφτά δεν υπάρχουν. Αντί λοιπόν όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι και να ψάξουν να βρουν μια συμβιβαστική, εφαρμόσιμη λύση, έχει επιλεγεί η πολιτική της …κοροϊδίας και των πληρωμένων διαρροών.

Γιατί δεν νοείται, όσο άδικο και αν είναι (που στην περίπτωση αυτή δεν είναι, πέρα από υπερβολές του) ένα αίτημα συνταξιούχων, πρώην εργαζομένων σε τράπεζα, να αντιμετωπίζεται, όχι ευθέως και ειλικρινώς από την ίδια την τράπεζα με επίσημες ανακοινώσεις της, αλλά μέσω επιθέσεων πληρωμένων αμέσως ή εμμέσως δημοσιευμάτων που …καθίζουν τους συνταξιούχους στο σκαμνί, σαν να πρόκειται για κοινούς απατεώνες.

Απαράδεκτα πράγματα, που θα πρέπει ο διευθύνων σύμβουλος κ.Μυλωνάς να αντιμετωπίσει και να διακόψει, προκειμένου να διασώσει και το κύρος της τράπεζας που πάει να γίνει έρμαιο τυχάρπαστων, δήθεν υποστηρικτών της.

Πρέπει το ταχύτερο, να υλοποιηθεί, αυτό που είπε ο κ.Μυλωνάς στις τελευταίες δηλώσεις του στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου: Για το ΛΑΠΕΤΕ, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ώστε οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ να ενταχθούν στο επικουρικό συνταξιοδοτικό ταμείο του δημοσίου.

Η κατάσταση έχει…ξεφύγει όμως και από την πλευρά των συνταξιούχων. Γιατί ναι μεν ισχύει αυτό που λένε ότι τα χρήματα του ΛΕΠΕΤΕ που κόπηκαν σε μια νύχτα ήταν χρήματα που αποταμίευαν οι ίδιοι από τον 1ο μήνα εργασίας τους στην Τράπεζα, ναι μεν αφορά σε καταθετικό λογαριασμό (δεν πρόκειται ουσιαστικά περί Ταμείου επικουρικής ασφάλισης), άρα δεν συγκρίνεται με τις επικουρικές συντάξεις άλλων ταμείων εργαζομένων, ΑΛΛΑ ξεχνούν οι συνταξιούχοι ότι οι ίδιοι, ως εργαζόμενοι, κατέβαλαν το 18% των εσόδων του λογαριασμού και η τράπεζα το 82%.

Θα πουν κάποιοι, ότι τράπεζα ίσον πίστη, άρα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Σωστό, υπό έναν όρο: Αν μπορούν να τηρούνται, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, συνταξιούχους και μη, μετά την καταστροφική λαίλαπα των μνημονίων, τα οποία ήλθαν, όχι γιατί χρεοκόπησαν οι τράπεζες, αλλά επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο.

ΣΤΙΣ 11/12/2018 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ…

Συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ευριπίδου πραγματοποιούν περίπου 100 συνταξιούχοι της ΕΤΕ, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των επικουρικών συντάξεων για περισσότερους από 12 μήνες. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί άμεσα και αποτελεσματικά λύση στο πρόβλημα τους, με καταβολή των επικουρικών συντάξεων τους, θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους, καταλαμβάνοντας καθημερινά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

Οι συνταξιούχοι ζητούν τη συνέχιση καταβολής της επικουρικής σύνταξης η οποία έχει να καταβληθεί από τον Νοέμβριο του 2017 με την αιτιολογία ότι οι πόροι της Τράπεζας δεν επαρκούν.

“Εδώ και έναν χρόνο δεχτήκαμε ένα ακόμα πλήγμα. Σταμάτησε η καταβολή της παροχής επικούρησης εντελώς για όλους τους συνταξιούχους, συνθλίβοντας τις ζωές 16.500 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και σμπαραλιάζοντας τις προσδοκίες 5.000 εργαζομένων που συνεχίζουν να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αυτό συνέβη γιατί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πραξικοπηματικά σταμάτησε να συνεισφέρει ως εργοδότης στον λογαριασμό επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) το ποσό που υποχρεώνεται, ώστε να καταβάλλονται κανονικά οι παροχές του”.

ΣΤΙΣ 30/10/2018 – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕ Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ

Με αντιπροσωπεία συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση στο ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

ΣΤΙΣ 19/2/2018 – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΩΜΑΝΙΑ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ!

Αποκαλυπτικός για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με το Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ), είναι ο Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας αποκλειστικά στο asfalistiko.gr.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, οικονομολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς, που συμμετέχει ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Εθνικής, χαρακτηρίζει ψεύτικα τα επιχειρήματα που ακούγονται από την πλευρά της τράπεζας και τονίζει ότι πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη, ώστε να φανεί πού πήγαν τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ, τα οποία έχουν σχηματιστεί από το 1949 μέχρι το 2008 που ήταν πλεονασματικό. «Η τράπεζα, δηλαδή, για να το πω έτσι χοντρά, υπεξαίρεσε τα πλεονάσματα του λογαριασμού. Τον άφηνε γυμνό και φτάσαμε στο 2008 να μην επαρκούν τα ετήσια έσοδα να καλύψουν τις ετήσιες δαπάνες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Ρωμανιάς ξεκαθαρίζει ότι το ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι επικουρικό Ταμείο, όπως σκόπιμα διαδίδεται, αλλά ένας λογαριασμός ενίσχυσης των εργαζομένων που η τράπεζα είχε ιδρύσει πριν δεκαετίες για να πετύχει εργασιακή ειρήνη και να προσελκύει στελέχη, ενώ, τέλος, σημειώνει ότι η «κυβέρνηση έχει τραβήξει την ουρά της απέξω και αφήνει τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την τράπεζα».

Τι γίνεται με το ΛΕΠΕΤΕ; Οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν επικούρηση από το Δεκέμβρη του 2017. Γιατί η τράπεζα αρνείται να καταβάλλει το ποσό που επί 70 συναπτά έτη έδινε;

Πράγματι, 68 για την ακρίβεια χρόνια η τράπεζα έδινε αυτή την ενίσχυση. Πρόκειται για ενίσχυση. ΛΕΠΕΤΕ σημαίνει Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Έχουν μπερδέψει την έννοια της επικουρικής σύνταξης με τη λέξη επικούρηση. Δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο, δεν έχει καμιά σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι καθαρά μια ενίσχυση προς το προσωπικό που δίνει οικειοθελώς η Εθνική τράπεζα από το 1949. Το δίνει προκειμένου να εξασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη καθώς και για να εξασφαλίσει τα καλύτερα στελέχη της αγοράς. Ενώ, λοιπόν, επί 68 χρόνια καταβάλλονταν κανονικά αυτή η ενίσχυση, αιφνιδιαστικά από το Δεκέμβριο του 2017 η τράπεζα αποφάσισε να το διακόψει. Σήμερα είναι 16.500 οικογένειες που παίρνουν αυτή την ενίσχυση, οι συνταξιούχοι, δηλαδή, που προέρχονται από το τέως ταμείο της Εθνικής Τράπεζας.

Προ ημερών που είχαμε μια συζήτηση με την διοίκηση της Εθνικής, εγώ συμμετείχα ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων, η Εθνική προέβαλλε δυο απαράδεκτα επιχειρήματα: Το ένα είναι ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητά της εάν εξακολουθήσει να δίνει αυτήν την ενίσχυση και επικαλέσθηκε τον SSM ότι την πιέζει. Το επιχείρημα αυτό το έχουμε ανατρέψει πλήρως. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο του SSM που να λέει ότι η τράπεζα έχει κάποιο πρόβλημα. Η Εθνική τράπεζα αυτή την στιγμή είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πάντοτε, επομένως αυτό το επιχείρημα είναι ψεύτικο, είναι κάλπικο για να δικαιολογήσει αυτή την περικοπή.

Το δεύτερο επιχείρημα που επικαλείται είναι ότι πρόκειται για επικουρική σύνταξη και επομένως θα πρέπει να φύγουν από τον λογαριασμό, από το ΛΕΠΕΤΕ, και να ενταχθούν στο μεγάλο επικουρικό ταμείο. Τους εξήγησα ότι το 2015 που έτυχε να είμαι εγώ στο υπουργείο Εργασίας και είχαμε εντολή από τους δανειστές να συγχωνεύσουμε, να απορροφήσουμε όλα τα επικουρικά ταμεία κάτω από το μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑΕΠ, τότε κρίναμε ως πολιτεία ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι επικουρική ασφάλιση και δεν μπορεί να ενταχθεί εκεί. Δεν έχει καμιά σχέση με την επικουρική ασφάλιση. Κι εγώ τουλάχιστον το είπα και το λένε και οι συνταξιούχοι, ότι μπερδεύουν την λέξη επικούρηση, που λέγεται λογαριασμός επικούρησης, δηλαδή, ενίσχυσης, με την επικουρική σύνταξη. Απλώς η λέξη επικούρηση θα μπορούσε να ήταν ενίσχυση, βοήθημα. Ο ίδιος ο τότε διοικητής, το 1995, ο Μίρκος, είχε δηλώσει ότι δεν έχουμε καμιά σχέση, η τράπεζα είναι αυτή που το δίνει, με δική της πρωτοβουλία, για τους δικούς της λόγους, που είναι αυτοί που σας είπα. Ότι «το δίνουμε (αυτό το βοήθημα) για την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και για να απορροφήσουμε τα καλύτερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς». Το θέμα, βέβαια, έχει πάει στα δικαστήρια. Περιμένουμε απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που δικάστηκαν πριν από περίπου 10 ημέρες και η πρόεδρος του δικαστηρίου μας είπε ότι η απόφαση θα εκδοθεί τον Απρίλιο. Στη διαπραγμάτευση που πήγε να ξεκινήσει την προηγούμενη Παρασκευή, εγώ θα εισηγηθώ στον σύλλογο να μην ξαναπάει εάν η τράπεζα δεν αλλάξει θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η τράπεζα μέχρι στιγμής στηριζόταν σε αυτά τα δυο επιχειρήματα που σας προανέφερα. Ανέπτυξα, όμως, ένα επιχείρημα που είναι βασικό: ότι ο λογαριασμός λειτουργεί 68 χρόνια, από το 1949 μέχρι το 2008, με πλεονάσματα. Δηλαδή, κάθε χρόνο οι εισφορές που έδινε η τράπεζα αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ήταν περισσότερες από τα χρήματα που έδινε το ΛΕΠΕΤΕ. Τι έγιναν αυτά τα πλεονάσματα; Είναι από το 1949 έως το 2008. Τα πλεονάσματα αυτά κάθε χρόνο τα έπαιρνε η τράπεζα για τις δικές της ανάγκες. Αν τα είχε αφήσει στο λογαριασμό, όπως έπρεπε να κάνει, θα είχε σχηματιστεί τώρα ένα τεράστιο αποθεματικό. Η τράπεζα, δηλαδή, για να το πω έτσι χοντρά, υπεξαίρεσε τα πλεονάσματα του λογαριασμού. Τον άφηνε γυμνό και φτάσαμε στο 2008 να μην επαρκούν τα ετήσια έσοδα να καλύψουν τις ετήσιες δαπάνες.

Βλέπετε να μπορεί να υπάρξει λύση;

Κανονικά πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη να δούμε τι λεφτά έχει πάρει η τράπεζα. Κι αυτά τα λεφτά οφείλει να τα δώσει. Όλα τα άλλα που ισχυρίζεται η τράπεζα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Όπως κι αυτά περί SSM. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, ούτε μια γραπτή πίεση από τον SSM και ο SSM δεν ασκεί προφορικές πιέσεις. Οι πιέσεις του είναι γραπτές και αυτά που είπαν προχθές στην -ας την πούμε- διαπραγμάτευση είναι εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής, είναι ψέματα. Επιχειρήματα ψάχνει η σημερινή διοίκηση της τράπεζας. Και είναι εντυπωσιακό ότι αυτό το έλλειμμα είχε παρουσιαστεί από το 2008. Και όταν λέω έλλειμμα, εννοώ σε ετήσια βάση ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τις εισφορές είναι λιγότερα από τις δαπάνες που γίνονται για να καταβάλλονται αυτές οι ενισχύσεις. Δεν λαμβάνονται καθόλου υπ’ όψιν τα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από το 1949 μέχρι το 2008. Παρά το έλλειμμα όμως αυτό, από το 2008 μέχρι σήμερα η τράπεζα, οι εκάστοτε διοικήσεις τα έδιναν κανονικά. Τώρα, ήλθε ξαφνικά η σημερινή διοίκηση να το κόψει. Και δεν σας κρύβω ότι τους είπα πως με αυτή την τακτική η τράπεζα δυσφημείται στην κοινωνία, διότι προσπαθεί να απεμπολήσει μια υποχρέωσή της η οποία τηρείτο επί 68 χρόνια. Είναι τόσο έξυπνοι και μάλιστα σε καθεστώς αριστερής κυβέρνησης να κάνουν αυτή την περικοπή; Σας λέω επιπλέον ότι σε μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα είχαμε 2.000 άτομα. Εκλήθη και ο κ. Πετρόπουλος, που παλιότερα ήταν σύμβουλος στο συνδικάτο των υπαλλήλων της Εθνικής, τώρα είναι υφυπουργός. Τον φώναξαν, λοιπόν, να πει τι συμβαίνει, τι θα κάνει, θα αφήσει την Εθνική τράπεζα να κάνει αυτή την περικοπή; Και απάντησε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης -πηγαίνετε να διαμαρτυρηθείτε στον Φραγκιαδάκη, δηλαδή, στον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας. Η κυβέρνηση έχει τραβήξει την ουρά της απέξω και αφήνει τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την τράπεζα. Δεν παίρνει θέση…

Εύλογα, όμως, κ. Ρωμανιά, όταν το ακούει κάποιος και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, λέει γιατί να έχουν κάνει περικοπές σε όλες τις επικουρικές και οι συνταξιούχοι της Εθνικής να παίρνουν ακόμη ένα τέτοιο κονδύλι;

Αυτό που λέτε μου το έχουν πει κι εμένα μερικές φορές και έχω εξηγήσει ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής παίρνουν μηδέν επικουρική. Δεν έχουν επικουρική σύνταξη. Η ίδια η τράπεζα τους έχει δώσει μια ενίσχυση, που δεν είναι επικουρική. Σας είπα ότι το 2015 που κάναμε τη σχετική μελέτη με τους επιτελείς του υπουργείου συμφωνήσαμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με επικουρική σύνταξη. Κατ’ αρχήν για να γίνει επικουρικό ταμείο απαιτείται νόμος. Εδώ νόμος δεν υπάρχει. Ήλθε η τράπεζα μόνη της και είπε στο προσωπικό: «Εγώ θέλω για να πάρω καλά στελέχη, για να μην έχουμε απεργίες κ.λπ., να σας δώσω εγώ, η τράπεζα, μια ενίσχυση». Και το έκανε. Και τώρα η τράπεζα ψευδεπίγραφα λέει ότι οι άλλοι παίρνουν επικουρική μικρότερη από εσάς. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής τράπεζας παίρνουν μηδέν επικουρική. Την ενίσχυση τη δίνει η τράπεζα. Μάλιστα, επί Αλογοσκούφη έγινε μία τομή. Ψηφίστηκε ο νόμος 3371, ο οποίος καθόρισε ότι όσοι διορίζονται στην τράπεζα από τον Ιανουάριο του 2005 και πέρα δεν παίρνουν την ενίσχυση της τράπεζας, αλλά αυτοί παίρνουν επικουρική. Είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα. Αυτοί που είναι μετά το 2005 δεν είναι στον λογαριασμό ΛΕΠΕΤΕ, γιατί ήρθε ο νόμος και το έκοψε. Οι μετά το 2005 παίρνουν επικουρική σύνταξη. Οι πριν το 2005 δεν παίρνουν επικουρική, αυτό που παίρνουν είναι ενίσχυση που δίνει η τράπεζα.

ΣΤΙΣ 12/10/2017 – ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυστηρό μήνυμα στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ) έστειλε πριν από λίγο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Αιτία για την οργισμένη αντίδραση του υφυπουργού Εργασίας προκαλεί επιστολή που έλαβαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ενημερώνονται ότι η ΕΤΕ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ μετά τον Οκτώβριο του 2017, με κύριο επιχείρημα τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Η δημόσια “επίπληξη” προς τη διοίκηση της Εθνικής, από τον υφυπουργό συνοδεύτηκε και με την προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την παραβίαση των όσων ορίζει ο κανονισμός για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη λήψη απόφασης. Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε σε αυστηρό τόνο την Εθνική να διαπραγματευτεί άμεσα με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μέχρι την εξεύρεση λύσης. “Πραγματικά, απορώ γιατί ούτε η τωρινή ούτε και οι προηγούμενες διοικήσεις κάθισαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να βρουν λύση στο θέμα, είναι επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας. Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια λειτουργίας να συγκεντρώνουν τόσα προβλήματα, και με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να πληρώσουν το μάρμαρο. Πρέπει να καθίσουν, να ξημεροβραδιαστούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτά που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις. Να μην πιουν νερό, να μην φάνε ψωμί, να τελειώσουν και να συμφωνήσουν”, είπε ο υφυπουργός και κάλεσε τη διοίκηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το σύλλογο εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το όλο θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χαράς Καφαντάρη η οποία υπενθύμισε ότι το ΛΕΠΕΤΕ είναι ειδικός λογαριασμός που λειτουργεί από το 1949 για τις ανάγκες επικούρησης των εργαζομένων στην ΕΤΕ και οι πόροι του είναι οι εισφορές εργαζομένων και της Τράπεζας κατά 3,5% και 9,5% αντίστοιχα. Στο λογαριασμό είναι ασφαλισμένοι 4.900 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα ενώ οι συνταξιούχοι είναι περί τους 16.500.

Ο Λογαριασμός ιδρύθηκε το 1949 λειτουργεί αλλά, όπως ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συντριπτικό πλήγμα για την πορεία του αποτελεί ο Ν. 3371/2005 που προέβλεψε ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στην Εθνική από 1.1.2005 και μετά, θα ασφαλίζονται στο επικουρικό του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ. Με τη ρύθμιση αυτή ο λογαριασμός γίνεται κλειστό σχήμα αφού δεν υπάρχουν πλέον εισφορές νέων εργαζομένων. Επιβαρυντικό στοιχείο για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ αποτέλεσαν και τα διαδοχικά προγράμματα εθελουσίας ενώ “δεν έχουν καταβληθεί από την τράπεζα τα αναλογούντα ποσά που προβλέπονται από τον 3371/2005”, είπε η κ. Καφαντάρη η οποία υπογράμμισε ότι φτάνουν τελεσίγραφα στους εργαζόμενους για τη διακοπή της επικουρικής παροχής αν και τα στελέχη λαμβάνουν υψηλά μπόνους που δεν υπόκεινται μάλιστα σε ασφαλιστικές εισφορές και ενώ “η Εθνική τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις συμβούλων, χρυσά συμβόλαια με ειδικούς και εταιρείες, outsourcing εργασίες, θέματα που επιβαρύνουν τα έξοδα της τράπεζας αλλά κατά τη λογική της διοίκησης της οι επικουρικές παροχές που αποτελούν και συμβατική της υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους, αποτελούν κίνδυνο”.

“Ο ΛΕΠΕΤΕ στήριξε την τράπεζα όλα τα χρόνια, από τη δημιουργία του ακόμα”, είπε ο υφυπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι για τη χρηματοδότηση του οι εργαζόμενοι της Εθνικής αγόρασαν μετοχές της ΕΤΕ, οι δε παροχές διοικούνται από τη Διεύθυνση Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων της ίδιας της Τράπεζας. Ο κ. Πετρόπουλος θύμισε ακόμη ότι από το 2005, με εκθέσεις της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει επισημάνει την υποχρέωση της διοίκησης να βρει λύση στο θέμα με διαπραγματεύσεις. “Η Τράπεζα, αντί να θέτει το ζήτημα με τρόπο που θα έχει δραματικές συνέπειες, οφείλει να διαπραγματευτεί και να βρει την πρέπουσα λύση. Είναι γεγονός ότι η αποχή της τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια από μια σώφρονα διαχείριση του θέματος έχει οδηγήσει την κατάσταση εδώ,”, είπε ο κ. Πετρόπουλος.

bankwars.gr

Keywords
στημενα, διοικηση, λεφτα, εθνικη τραπεζα, υφυπουργός εργασίας, τραπεζες, λύση, ετε, εθνικη, ελλαδα, σημαίνει, ΕΤΕΑΕΠ, αθηνα, απεργιες, διοικηση, συριζα, ικα, ετεαμ, outsourcing, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 11 μαιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνια, υπουργειο εργασιας, το θεμα, δουλεια, εθνικη, ετε, θεμα, πιεση, σημερινη, ψεματα, ψωμι, ασφαλιστικα μετρα, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, πηγαίνετε, βιωσιμότητα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διευθυνση, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δοθει, διοικητης, δωσει, εγινε, εγγραφο, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεσεις, εννοια, εξοδα, εποχη, επρεπε, ετεαμ, ετη, ιδια, ισχυει, υφυπουργος, θυμισε, κυβερνηση, λαιλαπα, ληψη, λύση, λογο, μαξιμου, μηνες, μηδεν, μυλωνας, νερο, νυχτα, ουσιαστικα, παραμυθια, πιστη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, ρυθμιση, συζητηση, συνταξη, συγκεντρωση, τασος, τεως, τομη, υφυπουργός εργασίας, ψευτικα, ψευτικο, υπουργειο, κλειστο, μελετη, outsourcing, ουρα, σημαίνει, σωστο, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα