Οι πολιτικοί του “κιλλίβαντα” και η οικογένεια του Κωνσταντίνου – Ρουλέτα η επενδυτική βαθμίδα – Στόχοι για 7 μετοχές – Ο Πρόεδρος που αμπελοφιλοσοφεί

«Είμαστε έθνος ανάδελφον», είχε πει ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χ.Σαρτζετάκης (Μάρτιος 1985- Μάρτιος 1990).

Και δικαιώνεται μετά θάνατον ουκ ολίγες φορές. Τώρα,  από τα “καμώματα” πολλών …αστέρων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας (ο Θεός να την κάνει δημοσιογραφία) που βρήκαν την ευκαιρία, με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, να βάλουν τους πολίτες να “μάχονται” στα social media και τις εκπομπές, για το αν θα έπρεπε ή όχι να γίνει η κηδεία

με τιμές αρχηγού κράτους, με κιλλίβαντα και με λαικό προσκύνημα.

Τι κατάφεραν; Πολύ απλά, αν κρίνω από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, να φανεί στην κοινωνία πολύ σοβαρότερη από δαύτους, η οικογένεια του Κωσταντίνου. (σ.σ. μακριά από μένα τα “βασιλικά” αισθήματα, εξ από ανέκαθεν, που λένε και κάποιοι… μορφωμένοι).

Στη …ρουλέτα παίζουν κάποιοι το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας. Και τζογάρουν, αναλόγως με τις πολιτικές ή και χρηματιστηριακές επιδιώξεις τους. Η Societe Generale βλέπει πιθανή την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου, με την αξιολόγηση της S&P. Η JP Morgan βλέπει επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Σημειώνουμε ότι αξιολογήσεις για την Ελλάδα θα υπάρξουν στις 27 Ιανουαρίου από Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από DBRS, στις 17 Μαρτίου από Moody’s, στις 21 Απριλίου από S&P και στις 9 Ιουνίου από Fitch.

Πάντως, καλού – κακού, μετά την πρώτη αξιολόγηση, είναι πολύ πιθανό να βγει η Ελλάδα στις αγορές με 10ετές ομόλογο για να προλάβει αντίστοιχες, μεγαλύτερες εκδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Θα αντληθούν περί τα  2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 7 δισ. που έχουν προγραμματιστεί από τον ΟΔΔΗΧ για το 2023 (εξαιρείται το “πράσινο ομόλογο του 1 δισ που θα εκδοθεί αν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κορυφαίες επιλογές της Wood & Company που δημοσιοποιήθηκαν χθες, όλες οι τράπεζες, με ειδική αναφορά στη Eurobank με τιμή στόχο 1,50 ευρώ και την Πειραιώς με τιμή στόχο 2,50 ευρώ. Επίσης ο ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 16,7 ευρώ  ο Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα 26 ευρώ, ο Fourlis με τιμή στόχο τα 5,70 ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα με τιμή στόχο τα 12,8 ευρώ και ο Tιτάν με τιμή στόχο τα 15 ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο Μυτιληναίος την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2022 και οι αναλυτές προβλέπουν πως η καθαρή κερδοφορία θα φτάσει τα 470 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με Ρ/Ε μόλις 6,1.

Διερωτώνται κάποιοι στη αγορά ποια είναι η καλύτερη θέση σε μία τράπεζα. Πρόεδρος ή CEO; Μη βιαστείτε να στοιχηματίσετε “CEO”, γιατί …θα χάσετε τόσα λεφτά, όσα κερδίζει μια Προεδράρα που η δουλειά που κάνει -και παχυλώς αμείβεται – είναι να εμφανίζεται σε περιοδείες με τον CEO, να βγάζει κάτι λόγους “δεκάρικους” όπου τον προσκαλούν και …να έχει και εξτρά αμοιβή.

Άπονη ζωή…

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα