Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ – ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ DEBATE – ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

08:30 9/9/2015 - Πηγή: BankWars

Ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον όπως είχαν το δικαίωμα, ενώ δεν έλειψαν εντάσεις και διαμαρτυρίες, με τα πιο χαρακτηριστικά θερμά επεισόδια να συντελούνται ανάμεσα στον

κ. Καμμένο και τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά και ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κ. Τρέμη.

Οι έξι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην αίθουσα είναι οι εξής: Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος.

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

H Όλγα Τρέμη υπέβαλε την πρώτη ερώτηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:

Είχατε υποσχεθεί κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναφορά κατώτατου μισθού, αλλά τελικά κάνατε άλλα, γιατί οι πολίτες να σας ψηφίσουν;

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «είναι σαφές ότι μέσα σε αυτή τη μάχη ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται».

Στη δεύτερη ερώτηση της κυρίας Τρέμη ο κ. Τσίπρας είπε πως σε αυτή τη μάχη υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν μια δυναμική στην αρχή και τόνωσαν το ηθικό του λαού, αλλά στην πορεία υπήρξαν και υπερβολές και λάθη, όμως διορθώθηκαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η νέα συμφωνία περιέχει και ορισμένους συμβιβασμούς, οι οποίοι ήταν αναγκαίοι, τόνισε, απαντώντας στην ερώτηση για τη δεύτερη θεματική ενότητα.
Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και δεν ξεχνά τι έκανε το κόμμα του Β. Μεϊμαράκη, διεμήνυσε.
Εμείς υλοποιήσαμε τις εξαγγελίες για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σημείωσε, για να διαβεβαιώσει πως εμείς δεν παραδοθήκαμε, αλλά δώσαμε μάχη. Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε παράλογο φόρο τον ΕΝΦΙΑ, καταγγέλλοντας πως θεσμοθετήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, η οποία δεν διαπραγματεύθηκε.Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί, δεσμεύθηκε.

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαικό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα , είπε ο κ. Τσίπρας

Απαντώντας στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ότι την άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε ψέματα στους πολίτες και ότι διέκοψε βιαίως τη θητεία της συγκυβέρνησης ΝΔΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πως πήγε η χώρα. « Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας πως δε υλοποιήθηκαν όλα. « Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην πατριωτική απόφαση του Ποταμιού να ψηφιστεί το Μνημόνιο για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη εθνική καταστροφή. Δεσμεύεται όμως ότι θα στηρίξει τους μεγάλους χαμένους του Μνημονίου όπως οι άνεργοι.

Ότι η τακτική του δεν είναι έντιμη κατηγόρησε εμμέσως με το ερώτημά της τον Λαφαζάνη η Μαράι Χούκλη.

Δεν είναι καταστροφή το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εισαγωγές και την απασχόληση, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν είναι καλύτερη η μία ή άλλη πρόταση, είναι σε διαφορετική κατεύθυνση, είναι η μέρα με τη νύχτα», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη αναφορικά με το γιατί η αποδέσμευση από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, όπως την προτείνει το ΚΚΕ, είναι καλύτερη από την πρόταση του κ. Λαφαζάνη.

Η μεγαλύτυερη αποτυχία μας ήταν που κρατήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, παραδέχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Στα νησιά δεν θα έπρεπε να μπει ΦΠΑ, να γίνουν τα ελληνικά νησιά η Καραϊβική της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υποσχέθηκε κι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.
«Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη.

Οσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Σε κάποιες επενδύσεις θα πρέπει να είναι μηδενικοί οι συντελεστές φορολόγησης».

Ο Καμμένος παραδέχτηκε, πάντως, και μία αποτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή».

Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη είπε: Ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά. Ο κόσμος μπορεί να συγκρίνει και να επιλέξει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο κ. Τσίπρας θα ήταν νικητής.

2ος κύκλος: Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε την Φώφη Γεννηματά γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταχώνιασε το πόρισμα για την κακοδιαχείριση στο ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου.

Στον εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος. Όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα , απάντησε η κ. Γεννηματά, σαφώς ενοχλημένη από την ερώτηση.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει ποτέ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας στη Μάρα Ζαχαρέα σε ερώτηση σχετικά με τη διόγκωση του δημοσίου Τομέα τόνισε:

Εμείς δεν μιλάμε για έναν κρατικό τομέα. Το ΚΚΕ μιλά για μια κρατικοποιημένη κοινωνία, για ένα κράτος όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία και θα μπορεί να ελέγχει αυτόν τον κρατικό τομέα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στη Σία Κοσιώνη για τις απολύσεις στο Δημόσιο τόνισε: Πρέπει να ενισχύσουμε το Δημόσιο που δουλεύει και παράγει.

Το Ποτάμι προτείνει να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Να μειωθεί το κομματικό κράτος και η γραφειοκρατία.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Του καταλόγισε ότι το μόνο που πέτυχε τους επτά μήνες ήταν νέα μέτρα καθώς και για την άρνησή του να δεχθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Είπε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη ότι «τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε αυτούς τους επτά μήνες. Θέλει να μας πείσει να τον κρίνουμε ανάλογα με τον χρόνο της διαπραγμάτευσης και επειδή ήταν δεκαεπτά ώρες στην Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο η διαπραγμάτευση κρίνεται από το αποτέλεσμα».

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι “για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση στο ασφαλιστικό πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις που ο κ. Τσίπρς τις διώχνει να εντοπίσουμε την αδήλωτη εργασία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε”. Είπε ακόμη ότι αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα την πάρω για να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει συνεργασίες και δεν θέλει ούτε να με δει”.

Ενας σύντομος διάλογος μεταξύ του Μάκη Γιομπαζολιά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει λίγο ο χρόνος κατά την ερώτηση: Μας έχετε μπερδέψει, είπε ο δημοσιογράφος, θέλετε δημόσια διοίκηση κεντρικού κράτους που θα ποδηγετεί ιδιωτικές επιχειρήσεις; Θέλετε συνταξιοδότηση με βάση τις εισφορές ή αλαλούμ;Δεν έχω μπερδέψει κανέναν, απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορεί κάποιος να διαφωνεί. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Θέλουμε κράτος που να εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυτό σημαίνει σοσιαλιστικό κράτος. Δεν σημαίνει ότι δεν μαχόμαστε και δεν επιδιώκουμε τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Όχι φέουδο και κράτος της διαπλοκής. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος θέλουμε που δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια και συνθήκες καταλήστευσης του λαού. Θέλει να φύγουμε από τα μνημόνια και να έχουμε πολιτική που θα βάλει στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους».

3oς κύκλος: Παιδεία, Υγεία

Απαντώντας στην τρίτη θεματική ενότητα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα την παιδεία και το έμψυχο προσωπικό της.

Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, διεμήνυσε, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Όχι στην παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αγορά, διεμήνυσε, για να επαναλάβει πως πρέπει να ενισχυθεί η παιδεία.

Πρέπει να γίνει διάλογος για την παιδεία και συναινέσεις, σημείωσε, για να εκφράσει την ανάγκη πως πρέπει να υπάρχουν πειραματικά σχολεία παντού. Θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο εξωτερικό, υπερθεμάτισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο νόμος Μπαλτά, κατήγγειλε, θεωρεί «ρετσινιά» την αριστεία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε, τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό». Ο κ. Τσίπρας μισεί ό,τι ιδιωτικό ακούει, θέλει να το φορολογήσει, υπογράμμισε.

«Το έκανε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Παράγουμε στρατιές θυμωμένων ανέργων» εκτίμησε.
Είχαμε περιορίσει τις αποσπάσεις, πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε, ότι αν οι εκπαιδευτικοί δεν αναπληρωθούν, θα υπάρχει ζήτημα με τα σχολεία.

Την έξοδο από το ευρώ επικαλέστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως την καλύτερη επιλογή προκειμένου να κάνει μία κυβέρνηση παρεμβάσεις στην παιδεία και την υγεία.
«Υπάρχει η ανάγκη επανάστασης στην παιδεία όπως και στην υγεία, δεν είναι επανάσταση, όμως, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και μετά κατέθεσε την πρότασή του.

«Επανάσταση σημαίνει να χρηματοδοτήσουμε την παιδεία και την υγεία που έχει ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και γιατρούς. Για να ενισχύσουμε την παιδεία και την υγεία θα πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα μνημόνια που δεν είναι διέξοδος, αλλά η καταστροφή της χώρας.
Το τρίτο μνημόνιο θα αφήσει ερείπια, όπως και τα άλλα δύο».

Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως το Ποτάμι πιστεύει πως πρέπει να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια.

Λέμε ναι στον διάλογο, αλλά όχι υπό τη σημαία των κομμάτων, συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε εξωφρενικά τα όσα έκανε στην παιδεία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους, κατήγγειλε.

Το Ποτάμι θέλει υπουργό Παιδείας έξω από τα κόμματα, θέλουμε σχολεία του μέλλοντος, όχι του παρελθόντος, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως για την παιδεία χρειάζεται εθνική επιλογή.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιτούμενα, άρα και στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια, κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια.
«Πρέπει να καταργηθεί, είναι άδικο μέτρο» επανέλαβε.

Με τον κ. Λαφαζάνη έχουμε πολλές διαφορές, η άποψη του κόμματός του δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία όπου την εξουσία θα την έχει ο λαός, απάντησε, σε σχετική ερώτηση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε ένα ακόμα ευφυολόγημα για τη φορολόγηση 23% στην παιδεία, όπως είχε πράξει νωρίτερα και με τα νησιά που θα πρέπει να παραπέμπουν στην Καραϊβική της Ευρώπης.

“Στο θέμα της παιδείας έχουμε πολλές φορές αρπάξει το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνήσαμε και στο θέμα με τους αιώνιους φοιτητές” ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο άσχημη.

“Δεν θα έχουμε 25.000 κενά γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε να προσληφθούν 19.000. Και για τους τέσσερις χιλιάδες που δεν τοποθετήθηκαν στα σχολεία, αλλά ως διοικητικοί στα πανεπιστήμια, ήταν κι εκεί απαραίτητοι. Όσο για το 23% στην παιδεία είναι απαράδεκτο, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Θα βρούμε ισοδύναμα. Θα απολυθούν 8.000 άνθρωποι, αυτό είναι ισοδύναμο με το 23% στην παιδεία”.Δεχόμενη ερώτηση για τον κλάδο της υγείας, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως τo μεγάλο πρόβλημα με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος. Πρέπει να προχωρήσουμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως πρέπει να ζωντανέψουμε ξανά το εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε.Ταυτόχρονα κατήγγειλε πως η κυβέρνηση έχει δεχθεί πολύ σκληρούς όρους στο μνημόνιο για καίριους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με αξιοπιστία.4ος κύκλος Μεταναστευτική πολιτική, προσφυγικόΦτάνει πια με την υποκρισία, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας, σε υψηλούς τόνους, να σταματήσει η επίθεση σε μια κυβέρνηση που έφτιαξε χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Μας κατηγορούν εμάς για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, κατήγγειλε για να αντιπαραβάλλει στη συνέχεια πως “Εγώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Renzi δύο φορές θέσαμε το μεταναστευτικό σε Συνόδους Κορυφής”.Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό, αλλά με ευθύνη, διεμήνυσε. Εμείς φτιάξαμε κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη, τόνισε, για να επαναλάβει πως κανείς δεν θα πρέπει να φορτώνει σε μια κυβέρνηση με ευαισθησία το μεταναστευτικό, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα.Ερωτηθείς για διάφορες, προκλητικές τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι οι επίσημες θέσεις των κομμάτων εκφράζονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κόμματος. Ο κεντρικός προγραμματισμός ορίζεται από τα συλλογικά όργανα, εξήγησε.«Δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις, αλλά δεν θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας» πρόσθεσε..
«Μη χάσουμε και κανένα νησί επειδή ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα» σχολίασε, αναφερθείς στη σχετική αποστροφή του τέως Πρωθυπουργό.«Είναι γνωστές οι θέσεις της Ν.Δ., υπάρχει αυξημένη καχυποψία των πολιτών, καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην υπόσχονται» τόνισε παράλληλα.Κατηγορηματικός ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και για το μεταναστευτικό κατηγορώντας την Ευρώπη και τους πολέμους που διεξήγαγε. «Είδα μία ανείπωτη τραγωδία στη Μυτιλήνη, μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζουν, η Ευρώπη είναι υπεύθυνη με τους πολέμους της» υποστήριξε ο αρχηγός της ΛΑΕ και πρόσθεσε ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήταν άμοιρες ευθυνών.«Και οι υποτελείς κυβερνήσεις μας που συναινούσαν σε όλες τις αποφάσεις. «Δεν έχουμε καν πρεσβεία της Συρίας, ο Άσαντ είναι χειρότερος από τους τζιχαντιστές; Χρειάζονται πολλά κεφάλαια πλέον για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό.Αλλά, μετανάστες έχουμε κι εμείς, τους νέους μας που φεύγουν από την Ελλάδα».Ως δημοσιογράφος βρέθηκα πολλές φορές σε νησιά για να καλύψω θέματα που αφορούν στους πρόσφυγες, εκεί που δεν βρέθηκαν ποτέ υπουργοί του Αλ. Τσίπρα, ή άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το προσφυγικό το γνωρίζω, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, για να χαρακτηρίσει τεράστιες τις ευθύνες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Εκαναν αστεία πράγματα και έχασαν λεφτά, κατήγγειλε.Ναι οι πρόσφυγες, αλλά όχι ο κάθε μετανάστης μέσα στην Ελλάδα, διεμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης. Θα έπρεπε να ντρέπεται η Ευρώπη για αυτή την εικόνα των προσφύγων, τόνισε, για να προσθέσει πως οι εικόνες για το μεταναστευτικό προσβάλλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει αξίες και οράματα και πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες.Ο κ. Κουτσούμπας υπερθεμάτισε ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Σκέφτομαι να κάνω παρέμβαση, ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με πτήσεις τσάρτερ τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών, συνέχισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
«Θα γίνει έτσι και πιο εύκολα η καταγραφή. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα» επανέλαβε.Σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, απάντησε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε από την κ. Μέρκελ να ανοίξουν τα σύνορα, για να δουλέψουν για τους Γερμανούς βιομηχάνους. «Έ, όχι κι έτσι», έσπευσε να σχολιάσει.Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατέστησε σαφές πως πρέπει να δράσουμε για το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς το πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αδράνεια.Πρέπει να πειστεί η ΕΕ πως το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, κατήγγειλε, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να γίνει διαχωρισμός ποιοι είναι πρόσφυγες και δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό και να προστατευθούν τα ελληνικά νησιά.Θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Τρέμη για τις τηλεοπτικές άδειες

Άναψαν τα αίματα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Όλγας Τρέμη, με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανομία και στην αδικία. Δεν μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να μην μπορούν να δανείζονται και να τηρούν τους νόμους και κάποιοι άλλοι να μην τους τηρούν και να δανείζονται, τόνισε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος σε σχόλιο της κ. Τρέμη τη ρώτησε: Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε;

Αυτή η αποστροφή του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega.

Η προσέλευση των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Πρώτος πολιτικός αρχηγός που προσήλθε στην Αγ. Παρασκευή ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ακολούθησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια προσήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Τέταρτος προσήλθε στο Ραδιομέγαρο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της προς τον Τύπο, συνάντησε στην είσοδο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης.

Εύχομαι μέσω του debate να γίνει το καλύτερο για τη δημοκρατία, η οποία έχει εκλείψει στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, λίγο πριν την έναρξη της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ελπίζω να γίνει το καλύτερο δυνατό για τη δημοκρατία στη χώρα μας, όπου έχει καταλυθεί, επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης, για να καταγγείλει ωστόσο πως ο διάλογος, όπως γίνεται στο debate, δεν έχει τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές.

Δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε debate εάν δεν ήμουν αρχηγός κόμματος, δήλωσε, μάλιστα, αστειευόμενος ο κ. Λαφαζάνης.

Ευκαιρία για έναν ειλικρινή διάλογο χαρακτήρισε το debate των πολιτικών αρχηγών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία για έναν ειλικρινή διάλογο απέναντι στον ελληνικό λαό, τόνισε η κυρία Γεννηματά. Πιστεύω στον διάλογο και τη συνεννόηση, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημείωσε, έχει έρθει η ώρα για ξεκάθαρες κουβέντες και όχι για κοκορομαχίες. Να αφήσουμε τις άγονες αντιπαραθέσεις και να μιλήσουμε για την ουσία, τόνισε.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις εκλογές και τη δημοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, λίγη ώρα πριν την έναρξη του debate των πολιτικών αρχηγών. Διευκολύναμε με την παραίτησή μου από την ομιλία στη Θεσσαλονίκη τη διεξαγωγή του debate, τόνισε επίσης ο κ. Καμμένος.

Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30”. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15”και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”.

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

Τέλος, η τηλεμαχία θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Επτά πολιτικοί αρχηγοί, πλην Χρυσής Αυγής, θα πάρουν απόψε στις 21.00 μέρος στο προεκλογικό ντιμπέιτ της ΕΡΤ, το οποίο θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Με την οικονομία στα τάρταρα, τους πολίτες σε απόγνωση, τον ΕΝΦΙΑ επερχόμενο και το τρίτο μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις …δόξες του, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιός θα πει – και αν θα πει – τις μεγάλες αλήθειες που μέχρι τώρα επιμελώς κρύβονται από τα κόμματα.

Οι επτά αρχηγοί θα καθίσουν κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους ως εξής: Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γενηματά.

Οι έξι δημοσιογράφοι που θα βρίσκονται στην αίθουσα είναι οι εξής: Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Συντονιστής της βραδιάς ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος.

Πρώτη ερώτηση θα απευθύνει η Όλγα Τρέμη και θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Σρόιτερ, η Μαρία Χούκλη κι η Μάρα Ζαχαρέα. Πέμπτη στη σειρά των ερωτήσεων θα είναι η Σία Κοσιώνη και τελευταίος ο Μάκης Γιομπαζολιάς.

Η έναρξη του ντιμπέιτ έχει οριστεί στις 21:00 ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί που θα καταφθάνουν στην Αγ. Παρασκευή θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη και ακολούθως στα γραφεία υπευθύνων της ΕΡΤ.

Το ντιμπέιτ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο ο καθαρός χρόνος που θα έχει στην διάθεση του ο κάθε αρχηγός θα είναι περί τα 12 λέπτα. Η κάθε ερώτηση θα διαρκεί μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι και αν ο δημοσιογράφος επανέλθει στην ίδια ερώτηση θα έχει δεκαπέντε δεύτερα και ο αρχηγός μισό λεπτό συμπληρωματικά.

Μετά τη λήξη του ντιμπέιτ θα ακολουθήσει ειδική εκπομπή όπου θα αναλυθούν και θα σχολιαστούν οι τοποθετήσεις των αρχηγών.

Keywords
ειπαν, ειπαν, απολυσεις στο δημοσιο, χρυση αυγη, σία κοσιώνη, αλέξης τσίπρας, εκτακτη εισφορα, φπα 23, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ανεξαρτητοι ελληνες, βουλη, ΕΡΤ, καμμενος, τσιπρας, mega, σκαι, ΑΝΤ1, star, σρόιτερ, alpha, συριζα, ενφια, τραπεζες, νέα, μνήμη, νεα δημοκρατια, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, πετρελαιο, μνημονιο, λαφαζάνης, ΚΚΕ, ΦΠΑ, βενιζελος, παπανδρεου, εκλογες, λύση, σημαίνει, σχολεια, ηλεκτρονική, μυτιληνη, ελλαδα, υπουργοι, μερκελ, θεσσαλονικη, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, καθαρα δευτερα, θεματα πανελληνιων, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μιλα, συνταγογραφηση, αποσπασεις, μνήμη, χωρες, ηλεκτρονική, σρόιτερ, δημοκρατια, εθνικη, εικονες, εργασια, θεμα, θητεια, νεα μετρα, νησι, νησια, οικονομια, πτησεις, ρωτησε, υγεια, ψεματα, ωρα, mega, αγορα, αδικια, αδρανεια, ασαντ, αστεια, ασυλο, ασφαλιστικο, αφορμη, βατομουρο, βρισκεται, γινει, γινεται, γονεις, γραφεια, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δυναμικο, διπλο, ευκαιρια, ευκολα, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εμψυχο, εξι, επενδυσεις, επρεπε, επτα, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδια, θεοδωρακης, ηθικο, εικονα, ομιλια, καχυποψια, κυβερνηση, κυκλος, κυρια, κομμα, κρατικο, λαθη, λαφαζάνης, λεφτα, λύση, ληξη, λογο, μυγα, μηνες, μαρια, οικογενεια, ολγα τρεμη, ολγα, οραματα, ουσια, παιδια, πεδιο, πεμπτη, προβληματα, ρυθμιση, συνεχεια, σειρα, σία κοσιώνη, σια, ταγματαρχης, τεως, τριτη, φεουδο, φωφη, φωφη γεννηματα, φροντιστηρια, χρονος, ωρες, αγωνας, αιματα, ασχημη, δημητρης, δικαιωμα, ελληνικα, επεισοδια, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, λαφαζανη, οργανα, πακετο, σημαια, σημαίνει, σκοτωνει, θεματα, θεσεις, υγειας, χουκλη
Τυχαία Θέματα