Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή – Ανομία και οικονομία στην ατζέντα

Σε συγκρουσιακό και πολωμένο κλίμα πραγματοποιείται στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος της Φώφης Γεννηματά, με αντικείμενο το λεγόμενο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, στο επίκεντρο της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών εκτός από τα θέματα της οικονομίας, βρίσκονται τόσο το Σκοπιανό όσο και τα πρόσφατα περιστατικά ανομίας.

Τσίπρας: «Τον Αύγουστο τα

Μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν»

«Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

«Ήδη, ένα μέρος αυτής της διαδρομής καλύφθηκε, με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και στους «καταστροφολογούντες» σημείωσε: «Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι, όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά».

Εργαζόμαστε εναντικά για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ρύθμιση του χρέους. Καθοριστική εξέλιξη για να σταλεί μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Το δεύτερο θέμα σε εκκρεμότητα είναι η μεταπρογραμματική εποπτεία, η οποία δεν συνιστά σε καμία περίπτωση παράταση του Μνημονίου.

Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά θα το λεω, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει από το μνημόνιο. Αυτή είναι οριστική και αμετάκλητη εξέλιξη. Δεν ήταν αυτονόητη, δεν ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν περιγράφοντας της κατάσταση στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια

Θυμίζοντας τι συνέβαινε το 2014 είπε ότι «σήμερα η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κλείνει η πληγή της ανεργίας. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια έχει μειωθεί 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2017 έκλεισε με νεα δημοσιονομική υπεραπόδοση όπως έγινε και το 2015 και το 2016. Ετσι δώσαμε για δυο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα. Το ίδιο ελπίζουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια λύση για το δημόσιο χρέος που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία, που θα καθορίσει το πλαίσιο της εξόδου από το πρόγραμμα.

Τα πεπραγμένα δεν επιτεύχθηκαν χωρίς κόπο αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς με σεβασμό στις θυσίες του λαού σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, αντί να την αντιμετωπίζει ως καλοδεχούμενη εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε: «Ακολουθείτε την ίδια γραμμή που κρατήσατε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας που έφερε τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια. Μια γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της πραγματικότητας. Μια γραμμή που βασίστηκε στη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα και τη καταστροφολογία».

Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας:

«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή.

Τα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».

Τι να πρωτοθυμηθώ; Την βεβαιότητα ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση; Ότι ο κόφτης θα ενεργοποιούνταν στις αρχές του 2017 και θα είχαμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Η μηπως να θυμηθώ την χυδαία επένδυσή σας στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστών στα εργασιακά. Το περιβόητο «βάστα ΔΝΤ» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Το χειρότερο είναι ότι προσοαθήσατε την πιθανότητα καταστροφής να την κάνετε πραγματικότητα. Κορυφαία στελέχη σας ζητούσαν να φύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό. Τις επισκεψεις σας στο Βερολίνο που ζητούσατε από κορυφαλίους αξιωματούχους να ειναι σκληροί με την Ελλαδα;» είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας διαμαρτυρίας και καταστροφολογίας που διαρκώς υπονομεύει την ελληνική οικονομία».

Σε δυο μήνες όσα ελπίζει ο ελληνικός λαός θα γίνουν πραγματικότητα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείς θα βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που εσείς την βάλατα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ολιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, η οποία όπως είπε πρέπει να συζητηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της εργασίας, «η οποία είναι ταυτόσημη με την ανάκαμψη της χώρας», στην μείωση της αδήλωτης εργασίας «η οποία πρέπει να πάψει να είναι κανόνας», ενώ επεσήμανε και την απορφοφητικότητα στο Πακέτο Γιούνκερ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες επανέρχονται όπως είπε. «Αυτό που εσείς οι νεοφιλελεύθεροι λέτε ελεύθερο ανταγωνισμό, εμείς αποκαλούμε εργασιακό μεσαίωνα. Χωρίς αύξηση μισθών, δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη, είπε. Και ξεκινώντας από τον κατώτα μισθό θα υπάρξει αύξηση και στις υπόλοιπες αμοιβές.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας. Οσοι εργάζονται πρέπει να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων και εχέγγυα που θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους δύναμη.

Τρομάξατε βλέποντας το σχέδιό μας. Αρχίσατε να το λοιδορείτε. Μας είπατε ότι είναι μια έκθεση ιδεών και μετά σπεύσατε να μας πείτε ότι το έχουν απορίψει οι Ευρωπαίοι. Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θέλω να ακούσω το δικό σας σχέδιο κύριε Μητσοτάκη» είπε. Θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω

«Μας έχετε πει οτι θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο αναφέρεστε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ιδεοληψία της αριστεράς. Βλεπετε πλεονάζον το προσωπικό στα νοσοκομεία. Υπόσχεστε το 1 προς 5. Θέλετε λιγότερες προσλήψεις. Αυτές είναι οι απόψεις σας. θεωρείτε ενδεδιγμένη λύση την εισαγωγή του outsourcing στον δημόσιο τομέα. Ζητάτε πιστοληπτική γραμμή ως προοπτική εξόδου στις αγορές».

«Θέλω να σας ρωτήσω τρία πράγματα: συμφωνείτε με την αυξηση του κατωτατου μισθου η όχι; Με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματευσεων; Με την επαναφορά του λοκαουτ;»

«Η μαύρη περίοδος τελειώνει για την χώρα. Πιστεύω ότι η ήττα σας δεν είναι πολιτική αλλά στρατηγική. Η Ελλάδα της ύφεσης και της εργασικής ανασφάλειας, την κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, του ρουσφετιού, έχει περάσει στο παρλθόν. Ξημερωνει μια νεα αυγη. Και όσο το φως θα δυναμώνει θα ξεχωρίζουν οι διαφορές μας. Αυτό φοβάστε πάνω απ’ όλα και ανατριχθάζετε με την προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια. Καταλαβαινετε ότι η παρένθεση όχι μονο δεν κλείνει αλλά θα μείνει ανοικτή και την επόμενη τετραετία» είπε απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε. Οτι και να κάνετε δεν θα καραφέρετε ούτε να γυρίσετε την χώρα πίσω, ούτε εσείς να γυρίσετε πίσω.

Μητσοτάκης: «Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι απόλυτη»

Με το θέμα της βίας και της ανομίας ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, στις ευθείες απειλές της αναρχικής ομάδας σε βάρος του, αλλά και σε αυτή κατά του Γ. Μπουτάρη: «Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και υπεκφυγές. Αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή».

«Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες, κύριε Τσίπρα. Δεν θέλετε γιατί έχετε παλιές συγγένειες με τον χώρο και δεν σας το επιτρέπουν», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

«Συνειδητοποιείστε ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας σαν διαχωρίζετε τη βία. Αν δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε μορφή βίας. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασσύνατε τους Αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Πάντα υπήρχε στην καταδίκη ένα “αλλά””, πρόσθεσε.

«Να πράξετε το αυτονόητο. Όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία, αλλά να το αποδείξετε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέτρεξε στο παρελθόν: «Πριν από δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τα διαβόητα προαπαιτούμενα. Το μνημόνιο «plus» των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο η κα Κατριβάνου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Όλοι οι άλλοι προτιμήσατε τις καρέκλες σας».

«Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν είπατε κουβέντα για αφορολόγητο και συντάξεις; Αυτά που έχετε υπογράψει είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας για αρκετά χρόνια ακόμη», υπογράμμισε.

«Είστε αυτό που ήσασταν πάντα. Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανεργία, υπογράμμισε: «Μόνο το 4% των ανέργων βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ».

«Τέσσερις στους 10 Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή ως θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολόγησης. Αυτό καταφέρατε», είπε.

Γεννηματά: Τέταρτο μνημόνιο η περίφημη «καθαρή έξοδος»

«Δεν άκουσα μία λέξη για το τι θα γίνει σε αυτό τον τόπο. Επιλέξατε για άλλη μία φορά να κάνετε κριτική στο παρελθόν», ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ζητώντας εκ νέου εκλογές γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύεται «ανίκανη και επικίνδυνη».

Όπως τόνισε, «η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα -γιατί είναι δικό σας μνημόνιο- οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα. Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαου . Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποιήσει να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας.

Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και προσωπικα τον Τσίπρα γιατί έπληξαν τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της υπεράσπισης τους», είπε σε άλλο σημείο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με προβληματίζει και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης δύο χρόνια ζητούσε συνέχεια εκλογές τώρα παρακολουθεί την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας και περιμένει το φθινόπωρο. Η ΝΔ δε δικαιολογείται να κλείνει τα μάτια. Αφήνετε κύριοι της ΝΔ τον Τσίπρα εν λευκώ να καθορίζει τις εξελίξεις. Δε θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις περιμένοντας το ώριμο φρούτο όπως κάνει η ΝΔ. Για αυτό προκαλέσαμε τη σημερινη συζήτηση για να βγάλουμε στο φως τις πραγματικές προθέσεις όλων».

Keywords
βουλη, οικονομια, ατζεντα, ξιφη, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, το φως, σκοπια, τσιπρας, εκκρεμότητα, μνημονιο, ελλαδα, λύση, χρεος, νέα, ΔΝΤ, outsourcing, ρωτήσω, αυξηση, αυγη, φως, αθηνα, συριζα, οαεδ, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, σημερινη, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αγανακτισμενοι πολιτες, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, αλέξης τσίπρας, αμοιβες, το θεμα, αυγη, αυλαια, αφορολογητο, βερολινο, δημοκρατια, εν λευκω, εξοδος, ηττα, θεμα, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φυσικη, φως, αυγουστος, αυξηση, αλεπου, αμυνα, ανεργια, βγαινει, εβδομαδες, γινει, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητα, εξελιξη, ιδια, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, κομμα, λύση, λογια, ματια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μορφη, μπορειτε, νοσοκομεια, ντροπη, παντα, ονομα, περιβαλλον, προσληψεις, ρυθμιση, ρωτήσω, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, το φως, τρια, φτανει, φθινοπωρο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χειροτερα, ψευτης, αγορες, χωρα, μεινει, μια φορα, outsourcing, πακετο, πληγη, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα