Οι ομιλίες του Προέδρου και του CEO της Εθνικής στην Γενική Συνέλευση της τράπεζας

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού μας όπλισε τη δύσκολη περίοδο της αβεβαιότητας, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

Οι μηχανισμοί μετασχηματισμού βοήθησαν να διασφαλίσουν τη λειτουργία της τράπεζας, σημείωσε και αναφέρθηκε στο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, που επιτάχυνε

τις διαδικασίες και διασφάλισε το κοινωνικό πρόσωπο της τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που συνετελέσθηκαν τη χρονιά που πέρασε και που μεταξύ άλλων άλλαξαν τις δομές της λειτουργίας της τράπεζας δημιουργώντας ένα πιστωτικό ίδρυμα πιο αποτελεσματικό στην στήριξη των πελατών του.
Το 2019 πετύχαμε την αρχή μιας μεγάλης μεταστροφής για την τράπεζα, σημείωσε.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Κώστα Μιχαηλίδη, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας

Τη θεμελίωση των βασικών αξιών της νέας Εθνικής Τράπεζας που χτίζεται με στρατηγική και όραμα, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες, επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας, κ. Κώστας Μιχαηλίδης, κατά την έναρξη της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για μία τράπεζα αξιόπιστη, ανθρώπινη, αποτελεσματική και αναπτυξιακή που θα ενώνει και θα αντιπροσωπεύει όλους, μία τράπεζα που θέτει το συλλογικό πάνω από το ατομικό καλό, προς όφελος των πελατών, των μετόχων, και των ανθρώπων της.

Οι επιτυχίες του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ, αποτέλεσαν την πυξίδα της αυτήν την κρίσιμη περίοδο και διαμόρφωσαν ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας. Επίσης έδωσαν ευελιξία και δυνατότητα για γρήγορες αποφάσεις, επιτάχυναν τις διαδικασίες, διασφάλισαν την κοινωνικά υπεύθυνη και ακέραιη λειτουργία, και συνέβαλαν στην επιχειρησιακή της συνέχεια. Με αυτή την έννοια, σήμερα μπορούμε να απορροφήσουμε καλύτερα τους κραδασμούς που προξενεί η κρίση του ιού, και να τιμήσουμε τη σοβαρή δέσμευσή μας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη χώρα μας σε ακόμα μία δύσκολη συγκυρία και προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος μας είναι απολύτως αποφασιστικός για τις επιχειρήσεις, την ανάκαμψη κατά το ταχύτερο δυνατό και την αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ, προσθέτοντας ότι τον ρόλο αυτό θα τον υπηρετήσει η Τράπεζα με μεγάλη συναίσθηση και ευθύνη, με συνέπεια και πολλή δουλειά. Το πιο σημαντικό και επίκαιρο επίτευγμά μας είναι η  μακρόχρονη και ουσιαστική προσφορά μας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Με όπλο το πρόγραμμα μετασχηματισμού και μέσα στην κρίση της πανδημίας, μάθαμε να διαχειριζόμαστε την μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα βασισμένοι σε μία ισχυρή διακυβέρνηση και μια ειλικρινή και διαφανή ηγεσία. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε γρήγορα τι πρωτοβουλίες χρειάζονται για να ανταποκριθούμε στη κρίση. Να ξέρουμε τι πρέπει να ζητήσουμε από τους ανθρώπους μας. Εργαστήκαμε όλοι μαζί συνεργατικά, συλλογικά, και πάντα με το βλέμμα στο ζητούμενο, στο στόχο, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ.

Η Τράπεζα επέδειξε ετοιμότητα, αντοχή, θάρρος και προσήλωση στην προσπάθεια να αντέξει τις ισχυρές προκλήσεις, με ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία, και με σοβαρή καθοδήγηση της διοικητικής ομάδας.

Δεσμευτήκαμε, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, να συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε και να σκεφτόμαστε βαθύτερα για να δούμε το αύριο με πιο ανανεωμένες αξίες σε μια πιο ανανεωμένη κουλτούρα της Τράπεζάς μας. Οι αξίες που δημιουργούμε μας βοηθούν να φτιάξουμε μέλλον μαζί και να απαντήσουμε τις βασικές ερωτήσεις για τον ρόλο της Τράπεζάς μας. Η Εθνική είναι παρούσα στα τελευταία 180 χρόνια για να εκπληρώσει σκοπούς που συμπληρώνουν και υλοποιούν τις αξίες μας. Δεσμευτήκαμε να σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας και να δημιουργούμε ηγέτες που βοηθούν στη συλλογική προσπάθεια να φτιάξουμε το αύριο  που όλοι έχουμε στο όραμά μας, σημείωσε καταλήγοντας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΜΥΛΩΝΑ

Κύριοι Μέτοχοι, Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Γενική Συνέλευση μας βρίσκει από απόσταση. Παρ’ όλο που θα προτιμούσα να μπορώ να σας βλέπω ζωντανά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καταφέραμε να βρεθούμε έστω και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα μπορούμε όλοι να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όσο περίπλοκες  κι αν αυτές μας φαίνονταν στο παρελθόν.

Εισαγωγή

Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για 3 θέματα.

Πρώτον, θέλω να αναφερθώ στα επιτεύγματα, τις επιτυχίες και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην τράπεζα τη χρονιά που πέρασε.  Το 2019, άλλαξαν ριζικά οι δομές λειτουργίας της, και βάλαμε τα θεμέλια για την Εθνική του αύριο – για την Εθνική μας Τράπεζα που στηρίζει πιο αποτελεσματικά τους πελάτες της, ενώ συγχρόνως παραμένει η Τράπεζα που εμπιστεύονται.

Δεύτερον θα σας περιγράψω πώς βλέπω τις προκλήσεις για την τράπεζα μετά την άφιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο για τους ανθρώπους μας, όσο και για τους πελάτες μας, την οικονομία και την κοινωνία.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στα σχέδιά μας για το μέλλον της τράπεζας, και το όραμά μας για τον επιτυχή μετασχηματισμό της, ώστε να γίνει η τράπεζα πρώτης επιλογής.

Το 2019 η Εθνική πέτυχε την αρχή μιας μεγάλης μεταστροφής. Με τη διοίκηση μιας νέας, δυναμικής ομάδας, η οποία δεσμεύτηκε να φέρει την αλλαγή στην Τράπεζα.

Πράγματι, το 2019 υπήρξε η πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος μετασχηματισμού της Εθνικής. Οι στόχοι του προγράμματος ήταν, και είναι φιλόδοξοι, με βασικότερο την αντιμετώπιση:

·      των χρόνιων αδυναμιών της Τράπεζας,

·      αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως

Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι σαφείς:

εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου,βελτίωση της αποτελεσματικότηταςενίσχυση των εσόδωνανανέωση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικούβελτίωση της διαφάνειας, με την ενίσχυση των εργαλείων σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων καιεπενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και τη χρήση δεδομένων

Το Μάιο του 2019 παρουσιάσαμε στους επενδυτές ένα τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο έχει στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων σε ποσοστό κάτω του 5%, και την αύξηση της κερδοφορίας της Τράπεζας από σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε μία απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων της τάξεως του 11%. Λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, θα επαναπροσδιορίσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο, και πιστεύω ότι οι φιλόδοξοι στόχοι μας θα επιτευχθούν με μόνο ένα χρόνο καθυστέρηση.

Το Σχέδιο αξιοποιεί τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Εθνικής:

Πρώτον, — και πιο σημαντικό από όλα τα άλλα — τη μεγάλη και σταθερή πελατειακή μας βάση, τόσο σε  επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες, με τους οποίους υπάρχει μακροχρόνια και σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που αποκτάται δύσκολα – μην ξεχνάμε ότι λειτουργούμε 180 χρόνια – αλλά χάνεται εύκολα.

Δεύτερον, τα θεμελιώδη στοιχεία για μια τράπεζα: ρευστότητα και κεφάλαια. Σήμερα,  οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίων υπερβαίνουν πια κατά πολύ τα απαιτούμενα εποπτικά όρια. Το πλεονέκτημα σε ρευστότητα προέρχεται κυρίως από μερίδιο αγοράς άνω του 35% στις σταθερές και χαμηλού κόστους καταθέσεις ταμιευτηρίου. Όσο για τα κεφάλαια,  η  συνολική κεφαλαιακή επάρκεια αυξήθηκε περίπου στο 17% στο τέλος του 2019, και σήμερα υπερβαίνει το εποπτικό όριο κατά περίπου 500 μονάδες βάσης, παρά τις προβλέψεις λόγω COVID των 0,5 δις στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τρίτον, τη σχετικά χαμηλή – για την ελληνική αγορά – έκθεση σε κόκκινα δάνεια, σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη κάλυψής τους από προβλέψεις, στοιχείο που δίνει στην τράπεζα σχετική ευελιξία αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για την περαιτέρω μείωσή τους.

Επιτυχίες του 2019 – Τα αποτελέσματα χρήσης

Κυρίες και Κύριοι,

Η επιτυχία του προγράμματος μετασχηματισμού φάνηκε ήδη το 2019 και στις αρχές του 2020.

Θα ξεκινήσω με την εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 5,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή κατά το 1/3, από 15 δις στα 10 δις μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό το πετύχαμε με συνδυασμό πωλήσεων χαρτοφυλακίων δανείων, και μείωσης μέσω ρυθμίσεων, στεγαστικών κυρίως, δανείων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η τελευταία μας συναλλαγή, το Project Icon, πραγματοποιήθηκε εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, χωρίς κεφαλαιακή επιβάρυνση για την Τράπεζα.

[Στις ρυθμίσεις δανείων, το 2019 εισαγάγαμε ένα νέο προϊόν για στεγαστικά, το «διαχωρίζω και διευθετώ». Είναι, πιστεύω,  το καλύτερο προϊόν στην αγορά, γιατί προσφέρει τη δυνατότητα διαγραφής χρέους σε ύψος άμεσα συνδεδεμένο τόσο με την δυνατότητα αποπληρωμής όσο και με την αξία του ακινήτου.  Το 2019 ρυθμίσαμε πάνω από 22 χιλιάδες στεγαστικά, που αντιστοιχούν σε €1,3 δισεκατομμύρια. Ακόμη και σήμερα — την περίοδο της κρίσης — το προϊόν αυτό συνεχίζει να προσελκύει  σχεδόν τόσα νοικοκυριά όσα και πριν την κρίση.]

Θα ήθελα να αναφερθώ και στα νέα δάνεια που χορηγήσαμε. Η Εθνική το 2019 εκταμίευσε  3,3 δισεκατομμύρια νέα δάνεια (4,4 μαζί με το α’ τρίμηνο του ’20). Θέλω να το τονίσω αυτό το νούμερο. Αντιπροσωπεύει 40% μερίδιο αγοράς στην καθαρή ετήσια αύξηση των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία ούτε παροδική – οφείλεται στην επίμονη εφαρμογή του νέου λειτουργικού μας μοντέλου.

Οι  νέες εκταμιεύσεις έφεραν και παραπάνω έσοδα. Οι προμήθειες και τα επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν 6% με 7% σε σχέση με πέρσι.

Την κερδοφορία ενίσχυσε και η συνεχής προσπάθεια για μείωση του κόστους. Το 2019 τα έξοδα της Τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 11%. Οι δαπάνες προσωπικού, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος, μειώθηκαν 9%, κυρίως λόγω της συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου περίπου 1,100 συναδέλφων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των εργαζομένων μας στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περίπου 15% σε σχέση με τα μέσα του 2018.

Μένοντας στο κομμάτι των εξόδων, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη συμφωνία με το Δημόσιο για τη μεταφορά του ΛΕΠΕΤΕ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή από την Τράπεζα εύλογης οικονομικής στήριξης στον ΕΦΚΑ. Επιτέλους δόθηκε λύση, με δίκαιο τρόπο, σ’ ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την Τράπεζα και τους συνταξιούχους μας για πολλά χρόνια. Αυτό το αποτέλεσμα μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το 2019 η Εθνική έκλεισε με κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 0,5 δισ. έναντι  μόνο 65 εκατομμυρίων το 2018 [7x] πάνω).

Επιτυχίες του 2019 – Διαρθρωτικές αλλαγές του Μετασχηματισμού

Κυρίες και Κύριοι,

Tο 2019 πετύχαμε και πολλά περισσότερα –σημαντικές  διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματι, μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού υλοποιήσαμε κρίσιμες βελτιώσεις στο λειτουργικό μοντέλο της τράπεζας.  Αλλαγές που θα φέρνουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα κάθε χρόνο που περνάει. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω τα πιο αξιοσημείωτα.

Στην εταιρική τραπεζική, συνεχίζουμε να υλοποιούμε το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης πελατείας – με περισσότερους συμβούλους, το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε έμφαση στην ταχύτητα εξυπηρέτησης του πελάτη, και την αμεσότητα επικοινωνίας μαζί του. Επίσης, δημιουργήσαμε μία νέα μονάδα, που θα ασχολείται αποκλειστικά με την πώληση μη χρηματοδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.  Σκοπός της νέας μονάδας είναι η σφαιρική κάλυψη των αναγκών των πελατών μας και η ενίσχυση των σταυροειδών πωλήσεων.

Στη λιανική τραπεζική και συγκεκριμένα στις ψηφιακές υπηρεσίες, η Τράπεζα έκανε άλματα. [Να σας θυμίσω εδώ, ότι η στρατηγική στη λιανική είναι να κατευθύνουμε τις απλές συναλλαγές στα ψηφιακά κανάλια, ώστε η προσωπική εξυπηρέτηση να επικεντρωθεί σε πιο σύνθετες τραπεζικές εργασίες]. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσαμε τη νέα, και κατά τη γνώμη πολλών χρηστών, την καλύτερη εφαρμογή mobile banking της ελληνικής αγοράς. Μέσω αυτής της εφαρμογής, προωθούμε και τραπεζικά προϊόντα – αρχικά χρεωστικές και prepaid κάρτες – και συνεχίζουμε με πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια τραπεζοασφαλιστικά. Επίσης, ήμασταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προσέφερε το άνοιγμα λογαριασμού σε νέο πελάτη από το κινητό του, το λεγόμενο digital onboarding.

Συνεχίσαμε να εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες και τα συστήματά μας ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί. Παραδείγματος χάριν, οι συναλλαγές ταμείων εκτελούνται πια με ηλεκτρονική υπογραφή. Υλοποιήσαμε νέα εφαρμογή Διαχείρισης Πελατείας (CRM) στα καταστήματα, το οποίο υποδεικνύει τα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να θελήσει ο πελάτης, προωθώντας έτσι ευκολότερα τις σταυροειδείς πωλήσεις. Μειώσαμε στο 1/3 το χρόνο υλοποίησης ρυθμίσεων δανείων με τη χρήση Robotics.

Αλλά – η επιτυχία η οποία θα επιφέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή μακροπρόθεσμα στην τράπεζα – και η οποία επίσης μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση – είναι η ριζική βελτίωση του Κανονισμού Αξιολόγησης των ανθρώπων μας. Μετά από συζητήσεις πολλών μηνών, ολοκληρώσαμε το Μάιο του ‘20 τη συμφωνία με το Σύλλογο των Εργαζομένων για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού μας. Στο νέο σύστημα θα εντάσσεται ολόκληρη η διοικητική πυραμίδα της τράπεζας, από το πιο χαμηλό επίπεδο μέχρι και το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Εφεξής, η  αξιολόγηση θα γίνεται με πιο ουσιαστικό τρόπο, όχι τυπικό, που θα αξιοποιείται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καθενός. Για την εφαρμογή του νέου συστήματος,  θα προβούμε σε εκτεταμένη εκπαίδευση όλων των στελεχών, ώστε να βελτιώσουν τόσο το πώς αξιολογούν όσο και το πώς αξιολογούνται. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας, στοχεύουμε να εξελίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, και να δημιουργήσουμε τη διοίκηση της επόμενης μέρας για την τράπεζα. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρώ ότι πραγματικά θα μεταμορφώσει την τράπεζα και θα ενισχύσει την κουλτούρα της ως μία σύγχρονη και ακόμα πιο ανθρωποκεντρική τράπεζα.

Όμως και η δομή του Προγράμματος είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας μας, καθώς βασίζεται στη σαφή ανάθεση ευθυνών και την ισχυρή πειθαρχία στην πιστή εκτέλεση των στόχων. Μας βοηθάει γιατί είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο υλοποίησης αλλαγής. Αλλά είναι και κάτι πολύ περισσότερο. Επαναπροσδιορίζει αξίες, όπως αυτές της ομαδικότητας και της  υπευθυνότητας, και ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε η Τράπεζα να λειτουργεί. Σπάσαμε τα  «σιλό» του παρελθόντος. Έτσι, το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού προωθεί και την αλλαγή στην κουλτούρα μας.

Προκλήσεις της κρίσης και πώς τις αντιμετωπίσαμε – Α φάση

Κυρίες και κύριοι,

Η εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, και ο σοβαρός αντίκτυπός του στην υγεία και την παγκόσμια οικονομία, υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα όσων πετύχαμε πριν την έλευσή του. Η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και στο άμεσο μέλλον, είναι τελείως διαφορετική από ό,τι ξέραμε μέχρι χθες, και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως προαναφέρθηκα, η κρίση της πανδημίας βρήκε την Τράπεζα ισχυρή. Ισχυρή σε ρευστότητα, ισχυρή σε κεφάλαια. Οι προσπάθειες που κατέβαλε η τράπεζα το 2019 έθεσαν γερές βάσεις για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων προσαρμογών που χρειάστηκε να γίνουν για να ανταπεξέλθει η Τράπεζα στην κρίση με επιτυχία.  Να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Πολύ νωρίς, κατά τη διάρκεια των πρώτων κρίσιμων εβδομάδων, αποδείξαμε ότι μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρώτα απ’ όλα, δημιουργήσαμε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο βασισμένο στην εξ αποστάσεως εργασία, προφυλάσσοντας την υγεία των εργαζομένων μας. Ακόμη και σήμερα ξεπερνά το 50% στις κεντρικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, προσαρμόσαμε τις διαδικασίες της Τράπεζας στη λειτουργία “απομακρυσμένης πρόσβασης” για τους υπαλλήλους και τους πελάτες μας. Απλοποιήσαμε διαδικασίες. Προσφέραμε νέες ψηφιακές  υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα αποπληρωμής και αιτήματος εκταμίευσης επιχειρηματικού δανείου ηλεκτρονικά.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν την επιτυχία:

·      οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 60% σε λίγους μήνες ενώ

·      οι ενεργοί χρήστες ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 50% και σήμερα ανέρχονται σε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια

Στην Εθνική, αμέσως διαισθανθήκαμε την ανάγκη για ιδιαίτερη στήριξη των πελατών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις ψηφιακές συναλλαγές. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία να τους βοηθήσουμε μέσα από μία σειρά ενεργειών. Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Εργασίας για να μοιράσουμε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων στην τράπεζα σε περισσότερες από μία μέρα το μήνα.

Επίσης, η Τράπεζα ανέλαβε μέσα από το πρόγραμμα «Μάθε με την Εθνική» και μία σειρά εκπαιδευτικών videos να εξηγήσει με απλά λόγια και βήμα βήμα πως μπορούν να κάνουν συναλλαγές, μέσω internet ή mobile banking.

Προκλήσεις της κρίσης και πώς τις αντιμετωπίσαμε – Β φάση

Κυρίες και κύριοι,

Η κρίση του κορονοϊού έχει περάσει πλέον σε μια δεύτερη φάση, με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Η φάση αυτή θα είναι ακόμα πιο σύνθετη από την πρώτη, καθώς η οικονομία θα δοκιμάσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο και πρωταρχικό ρόλο με τη στήριξη των πελατών τους.

Πράγματι, το 2020 θα είναι μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας, κυρίως γύρω από  το μέγεθος της ύφεσης. Στο βασικό μας σενάριο η ύφεση θα φτάσει το -7,5% το 2020, με μεγάλη πτώση το δεύτερο τρίμηνο. Εντούτοις, υπάρχουν  απτά πλέον σημάδια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και όλα τα μέτρα της πολιτείας για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των σημαντικών κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις; Οι εσωτερικές μας εκτιμήσεις προβλέπουν ότι  στο βασικό σενάριο, η  μείωση του ΑΕΠ είναι συμβατή με μία πτώση του τζίρου του επιχειρηματικού τομέα κατά 20% για όλο το 2020. Προβλέπουμε ότι, έπειτα από διορθωτικές ενέργειες, οι ανάγκες που θα προκύψουν για επιπλέον κεφάλαιο κίνησης στον επιχειρηματικό κλάδο θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα κρατικά προγράμματα που ήδη υπάρχουν (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ οι τράπεζες μπορούν εύκολα να καλύψουν το υπόλοιπο.

Προφανώς παραμένει το ρίσκο αυτά τα κονδύλια να μην προωθηθούν σωστά. Για να διοχετευτούν στην οικονομία, πρέπει να πάνε σε επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη, και όχι για να δημιουργηθούν «μαξιλάρια».  Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι η αποτελεσματική διαχείριση περιορισμένων πόρων. Πρέπει να επιβραβευτεί όποιος «στοχεύει καλύτερα» και όχι όποιος «ξοδεύει τις περισσότερες σφαίρες».

Η Εθνική είναι, και θα παραμείνει, παρούσα προκειμένου να στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, σε συνεργασία με την πολιτεία, τις επιχειρήσεις που θα χρειαστούν χρηματοδότηση για να προσπεράσουν το σκόπελο των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πρώτος πυλώνας στήριξης, οι διευθετήσεις των υφιστάμενων δανείων. Πιο συγκεκριμένα, η στήριξη έρχεται κυρίως μέσω του παγώματος πληρωμής δόσεων, μέχρι το τέλος του 2020, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος και το 2021.  Έχουμε ήδη «παγώσει» την αποπληρωμή δόσεων για 1,5 δις στεγαστικά, ποσό που αναλογεί στη στήριξη 28,000 δανειακών πελατών. Επίσης έχουμε παγώσει και δόσεις €2 δις. επιχειρηματικών δανείων (1.800 πελάτες).

Δεύτερος πυλώνας στήριξης το Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ. Λόγω της φύσης του προγράμματος, το οποίο ταιριάζει περισσότερο σε μικρές  επιχειρήσεις, η Εθνική το διοχέτευσε κυρίως σε αυτές. Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά είναι οι πιο ευάλωτες στην κρίση.  Εγώ πιστεύω ότι αυτό που μετράει είναι ότι η Εθνική έχει στηρίξει 2,5 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 24% του αριθμού των εκταμιεύσεων του προγράμματος μέχρι στιγμής.

Τρίτος βασικός πυλώνας στήριξης είναι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να δώσουν νέο κεφάλαιο κίνησης με  εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Η Εθνική θα διοχετεύσει αρχικά πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, τα οποία έχει ήδη εγκρίνει σχεδόν στο σύνολο τους. [Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ αλλά και των λοιπών δράσεων που έχει δρομολογήσει η Εθνική Τράπεζα, μέχρι το τέλος του έτους οι εκταμιεύσεις αναμένεται να φθάσουν τα 4 δις (χωρίς να περιλαμβάνουμε την ανανέωση γραμμών) , εκ των οποίων σημαντικό μέρος θα διοχετευθεί το β’ εξάμηνο σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις].

Τέλος, η τράπεζα θα συμμετάσχει και στα επόμενα προγράμματα στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως η επιδότηση των δόσεων των δανείων α’ κατοικίας  και οι επόμενες φάσεις του Εγγυοδοτικού.

Έχουμε δεσμευθεί να στηρίξουμε τους πελάτες μας, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην τρέχουσα περίοδο των έντονων προκλήσεων, και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε.

Το Μέλλον

Κυρίες και κύριοι,

Η πανδημία επιτάσσει την αλλαγή των προτεραιοτήτων βραχυπρόθεσμα, και αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας μας πιο μεσο/μακροπρόθεσμα. Αυτό μας αναγκάζει, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, όχι μόνο να συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στους βασικούς άξονες του μετασχηματισμού μας, αλλά και να επιταχύνουμε το βήμα μας.

Ορισμένα θέματα διαφαίνονται ξεκάθαρα.

Πρώτον, η εκκαθάριση του ισολογισμού της τράπεζας με τη μείωση των κόκκινων δανείων παραμένει από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Μία τράπεζα καθαρή, με χαμηλό δείκτη κόκκινων δανείων είναι προϋπόθεση για την τελική επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα. Η μεγάλη τιτλοποίηση άνω των 6 δισεκατομμυρίων για την οποία έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες, προβλέπουμε να περάσει στη φάση προσέγγισης επενδυτών στις αρχές του 2ου εξαμήνου του έτους. Όταν ολοκληρωθεί, θα μας φέρει σε δείκτη κόκκινων δανείων άμεσα κάτω του 15%, βασικό βήμα για να πετύχουμε τον τελικό στόχο του 5%.

Στις αρχές του 2020, εξασφαλίσαμε κεφαλαιακά κέρδη ύψους €800 εκατομμυρίων, ανταλλάσσοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με ένα νέο ομόλογο 30ετούς διάρκειας, με καλό επιτοκιακό περιθώριο.  Η συναλλαγή παρείχε στην ΕΤΕ ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι»,   το οποίο μαζί με τα επικείμενα λειτουργικά κέρδη, παρέχουν σημαντική ευελιξία για τη διενέργεια περαιτέρω προβλέψεων που μπορεί να προκύψουν ή  από την τιτλοποίηση ή από την πανδημία.

Δεύτερον, η ψηφιακή τραπεζική θα συνεχίσει να εξελίσσεται ραγδαία. Θα προσφέρει ευελιξία, αμεσότητα και ασφάλεια στους πελάτες. Οι απλές συναλλαγές, αλλά και πωλήσεις απλών προϊόντων, θα μεταφέρονται σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης. Αναπόφευκτα, οδηγούμαστε στην επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο κορονοϊός έχει επιταχύνει αυτή την τάση.

Τρίτον, θα εμφανιστεί, ένα νέο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο για τις εταιρείες συμπεριλαμβανομένων σίγουρα και των τραπεζών. Η εξ’ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει σε σημαντικό βαθμό ως επιλογή τρόπου εργασίας. Θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας.

Τέλος, η κρίση θα επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τις οποίες θα αξιοποιήσουν όσοι επιδείξουν την απαιτούμενη ευελιξία και ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο μετασχηματισμός της Τράπεζας αποτελεί ένα σημαντικό επιπρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κύριες και Κύριοι,

Το όραμά μας  για την Εθνική της επομένης μέρας παραμένει σταθερό.

Θέλω η Εθνική να είναι η τράπεζα την οποία προτιμάει ο πελάτης. Η τράπεζα που αναγνωρίζει την εμπιστοσύνη των πελατών της και υποστηρίζει τα σχέδιά τους με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και όπως πάντα αξιοπιστία. Η τράπεζα που στηρίζει δυναμικά την ανάπτυξη αλλά έχει και ανθρώπινο πρόσωπο.  Η τράπεζα που εκτιμά, αναγνωρίζει και αναπτύσσει τους ανθρώπους της, το βασικό συστατικό της επιτυχίας της. Η τράπεζα που έχει αφήσει πίσω της τις δυσκαμψίες του παρελθόντος και προχωράει με ευέλικτο τρόπο στο ψηφιακό μέλλον. Η τράπεζα που δίνει αξία στους μέτοχους της.

Κυρίες και κύριοι,

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω την μεγάλη οικογένεια της Εθνικής μας Τράπεζας. Τους ανθρώπους μας, που όλο αυτό το διάστημα, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Έμειναν στην πρώτη γραμμή και εξυπηρέτησαν τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πίστεψαν στην ανάγκη για εξέλιξη, στήριξαν και στηρίζουν το όραμα μας ακόμη και στις σημερινές αντίξοες συνθήκες. Παράλληλα θα ήθελα να εκφράσω τη  μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους πιο στενούς συνεργάτες μου. Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι και εργαζόμαστε καθημερινά με ζήλο, αποφασιστικότητα και ομαδικότητα, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το μέλλον που αξίζει στους ανθρώπους μας, στους μετόχους μας, στην κοινωνία.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και ειδικά τον Πρόεδρο κύριο. Μιχαηλίδη για τη στήριξη και την εποικοδομητική συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε. Επίσης τον κύριο μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τον ενεργό ρόλο του στη επιτυχή διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής και κοινών στόχων.

Εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειές σας υγεία και ευημερία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Keywords
ceo, τραπεζες, ceo, εθνικη τραπεζα, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, ετε, προσφορες, ομιλια, άφιξη, δις, project, icon, νέα, οφείλεται, ελλαδα, εφκα, λύση, mobile, ηλεκτρονική, crm, εμφάνιση, βασεις, videos, σημαίνει, αεπ, κορονοϊός, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, ρυθμισεις δανειων, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, αεπ, βημα, γνωμη, δανεια, δουλεια, εθνικη, εργασια, ετε, ηγεσια, θαρρος, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, υγεια, υφεση, υψος, icon, αγορα, αυξηση, αξιζει, αξονες, απλα, άφιξη, βλεμμα, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, δις, δομη, δυναμικο, δοθηκε, εγγυηση, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, εκπαιδευση, εμειναν, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, εξυπηρετηση, εξοδα, επικοινωνια, επιτυχια, ερχεται, ευημερια, ευθυνη, ευχαριστώ πολύ, υπηρεσιες, ιδρυμα, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινητο, λειτουργια, λύση, λογια, λογο, μηνες, μιχαηλιδης, μειωση, μορφη, παντα, οικογενεια, ορια, οραμα, ουσιαστικο, οφελος, οφείλεται, περιβαλλον, πειθαρχια, πυξιδα, πιστη, υπογραφη, πολιτεια, προγραμματα, πωλησεις, ρυθμισεις, ρισκο, ρολο, σας ευχαριστώ, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σημαδια, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, ταση, υλοποιηση, ψηφιακα καναλια, ψηφιακη, ψηφιακο, ασφαλεια, mobile, εφαρμογη, εμφαση, ερωτησεις, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, project, υπουργειο, κομματι, κωστας, πωληση, σημαίνει, τραπεζα, θελω να, θεματα, videos
Τυχαία Θέματα